32. nap – Low budget karácsony Ázsiában

2016. december 29. csütörtök, 14:49 - utazomajom
Lánymajom utazik
A karácsonyt idén a családom nélkül töltöttem, viszont 25-én, habár csak pár órára, de kaptam egy pótcsaládot. Prágából ismerek egy maláj lányt, aki Kuala Lumpurból származik, de a cseh férjével inkább Csehországot választották lakhelyüknek, mivel ott jobbnak találták az életkörülményeket. A lány családja viszont még mindig a maláj fővárosban él, ezért felajánlotta, hogy szól a szüleinek, hogy vigyenek el engem az ünnepek során templomba és csatlakozzak hozzájuk egy ebédre, amikor Kuala Lumpurban járok.

Vallás

A család protestáns keresztény vallású, a templomban pedig angol nyelven folyik az istentisztelet. A hostelem előtt vettek föl, majd a kb. 20 perces autóút alatt kiderült, hogy a templom által szervezett misszió által már jártak Magyarországon, Budapesten, Debrecenben és Pécsen is, illetve Erdélyben.
Megtudtam, hogy Malajziába a kereszténységet többnyire a bevándorlók hozták, a kínaiak, vietnamiak, mianmariak, filippinók illetve a templomba rengeteg afrikai is jár, akik cserediákként kerültek az országba, majd itt ragadtak.
Ezt a templomot nem úgy kell elképzelni, mint egy tradíciónális, hagyományos, több száz éves templomot és az ott zajló istentiszteletet. Ez egy modern felfogású templom, ahol a szervíz elején inkább egy koncerten érezhetjük magunkat. A lelkész almás laptopról vetíti ki a diákat és a beszédben nem csak a jóról, hanem az életben elkövetett hibákról és nehézségekről is szó esik. A lelkésznő például elmondta, hogy ő fiatalon top egyetemre járt, a legjobb diákok között volt, majd nem az elképzeltek szerint alakult az élete, ezért mély depresszióba esett és kórházi ellátásra is szorult. A kórházban erős gyógyszereket kapott és csak saját felelősségre mehetett ki. Ekkor ismerkedett meg a vallással, ami elmondása szerint meggyógyította a depresszióból és abbahagyhatta a gyógyszerszedést.
Ebbe a templomba nem csak idősek járnak. A lány 30 éves öccse, aki fél évet az éjszakában klubbokban hangosítóként dolgozott, például meghívta a haverját is, aki pedig a Hilton bárjában a DJ.
Az istentisztelet után a templom teraszán egy bőséges ebédet is kínáltak, úgyhogy idén karácsonykor sem maradtam éhesen.
Aznapi költés: 2.000 Ft (szállás hostelben, perselypénz)

Megjegyzés a költségvetésemhez

A Földet körbebicikliző házaspár, Zita és Árpi előadásán láttam egy szuper ábrát. Az ábrán egy függvényt láthattunk, mely azt ábrázolta, hogy milyen sok féle módon lehet utazni. A függvény X tengelyén a kényelem, az Y tengelyén pedig a pénz volt ábrázolva. A függvényen minél nagyobb az x, azaz a kényelem értéke, annál nagyobb az y értéke, tehát a pénz. Azaz minél inkább előtérbe helyezzük a kényelmet, annál drágább lesz az utazás.
Ezen a függvényen mindenki elhelyezheti a saját maga utazási stílusát. Az én utazási stílusom alacsony költségvetésű, hátizsákos utazás, így a cikkekben említett napi költéseim csak annak lehet mérvadó, aki szintén hasonló stílusban utazik.
Tipp, hogyan spórolj a vízen Malajziában
Keress olyan szállást, ahol van vízszűrő gép, így újra tudod tölteni az üvegedet, tehát vízre egyáltalán nem kell majd költened.

Talán ez is érdekelhet