accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

17 meglepő tény Izlandról

lanymajom /

Izland egy misztikus, különleges, elvarázsolt, már-már Földön kívüli erővel rendelkező szigetország. Ezzel a kijelentéssel egyáltalán nem túloztam, hiszen az Apollo asztronautákat is Izlandra küldték kiképzésre, hiszen a program geológusa szerint a Földön Izland belső területei hasonlítanak a leginkább a Holdra. Amikor Neil Armstrong sikeresen Földet ért az Apollo 11 űrmisszióból, megkérdezték tőle, hogy mégis milyen volt a Holdon járni, amire ő csak úgy válaszolt, hogy pontosan olyan, mint Izlandon. A tűz és jég országában nem csak a természeti csodák, de a kultúra, az emberek és a helyi hagyományok is ámulatba ejtik a látogatókat. Nézzük csak miért is olyan különleges ez az ország.

1. Az izlandiak többsége hisz az elfekben (törpékben). Szerintük a törpék sziklás területeken élnek, mágikus erővel rendelkeznek, és nagyon nem szeretik, ha zargatják őket az otthonukban. Még autópálya építkezést is újra kellett tervezni, hogy nehogy eltávolítsák azokat a köveket, melyek alatt elfek élnek. Előfordult már olyan eset is, hogy bulldózerek hibásodtak meg, amikor munkások a törpék által lakott területen dolgoztak.

izland vízesés

2. Izlandon megszűntették a sztriptíz bárok működését és 2013 elején az online pornófilmek betiltása is szóba került a parlamentben, habár ez a javaslat a kormányváltás után megrekedt. A tilalmat azzal magyarázták, hogy a sztriptíz tárgyiasítja a nőket, az internetes pornó pedig elég erőszakos is lehet, ami a gyerekek számára rossz üzenetet közvetít.

3. Már az előző pontból is következik, hogy Izland egy elég feminista szemléletű ország, de ezt csak azzal tudnánk jobban szemléltetni, hogy a parlamentben hány %-os a női politikusok aránya. Míg Magyarországon ez az arány 10 %, addig Izlandon a képviselők 41 %-a nő.

izland

4. Izland nemzeti sportja a kézilabda, amiben a legjobb eredményük egy olimpiai ezüstérem. Érdekességképpen a férfi nemzeti kézilabdacsapatból csak ketten játszanak izlandi klubban, a legtöbben idegen légióskodnak, Aron Pálmarsson például az MKB Veszprém csapatát erősíti.

5. Izland az előnyére kovácsolta az országban zajló vulkanikus tevékenységeket, hiszen az izlandiak által felhasznált energia 85 %-a megújuló, aminek több mint a fele geotermikus, azaz a Föld belső hőjéből származó energia. A gejzírekből és meleg vizű forrásokból egyenesen meleg vizet tudnak szállítani a háztartásokba, így a víz felmelegítésére nincs szükség további energiára.

izland

6. Az izlandiak megeszik a lundát, melynek nyers szíve egy igazi kuriózumnak számít. Érdemes még megemlíteni a hakarlt, ami egy erjesztett cápahúsból készült étel, amit szívesen fogyasztanak a krumpliból készült és köménymaggal ízesített nemzeti likőrjükkel, a Brennivinnal.

7. Izlandon nincsenek családnevek. Az izlandi emberek vezetékneve az édesapjuk keresztnevéből és a lánya vagy fia képzőből alakul. Vegyük példának a már említett Aron Pálmarsson kézilabda játékost. Az ő apukájának a keresztneve Pálmar, így magyarra fordítva ő Pálmarfia Aron. Ebből kifolyólag házasságnál a nők se veszik fel a férjük nevét és megszólításnál is csak a keresztnevet használják. Mégis csak furcsán hangzana, hogy kedves Pálmarfia. Sőt, még a telefonkönyvet is keresztnevek alapján rendezik.

21673161749_baa193d374_z

8. Izland teljes lakossága akkora, mint Miskolcé és Pécsé együttvéve, 320,000 fő.

9. 1989. március 1-ig a sörfogyasztás tilos volt az országban. Habár ma már megengedett az alkoholfogyasztás, viszont árusítása állami monopólium, tehát hasonló képen szervezett, mint nálunk a dohánytermékeké.

10. Izlandon nincs hadsereg, haditengerészet vagy légierő csak parti őrség. Ha egy izlandi csatlakozni szeretne a hadseregbe, akkor a norvég seregbe tud csatlakozni, amiről a két ország megegyezést is kötött.

21237279274_179d40a288_z

11. Izland az egyetlen olyan ország a földön, ahol szó szerint nem léteznek szúnyogok.

12. Annak ellenére, hogy Izland nagyon közel fekszik az Északi sarkkörhöz, az időjárás nem olyan hideg, mint ahogy gondolnánk. Reykjavíkban télen 3 és -3 fok között alakul a hőmérséklet, a januári átlaghőmérséklet pedig -0,4 fok.

13. Az enyhe időjárásnak köszönhetően Izland gazdag zöld növényzettel (főképp cserjék, moha) rendelkezik, ezért az izlandiak azt szokták mondani, hogy Izlandot kéne Grönlandnak nevezni, Grönlandot pedig Izlandnak. Izland neve szó szerint a jég országát, Grönlandé pedig a zöld országot jelenti.

dsc_0129_2-jpg-masolata

14. Izland rendelkezik a világ egyik legősibb demokráciájával. Az izlandi parlamentet 930-ban alapították.

15. Izland területének csak 1 %-a mezőgazdaságilag megművelhető. Az ország bevételeinek egyik legnagyobb forrása a halászat és a halfeldolgozás.

16. Az elektromos áram olyan olcsó Izlandon, hogy a külföldi alumínium gyárak odahajóztatják a bauxitot a további feldolgozásra, így rengeteg pénzt tudnak megspórolni.

dsc_0352-jpg-masolata

17. Izlandon hosszúak a téli éjszakák és a nyári nappalok. A fővárosban december 21-én reggel fél 12-kor kel fel a nap és délután fél 4-kor nyugszik. Június 21-én éjfélkor viszont alig bukik a horizont alá, reggel 3-kor pedig már kezd világosodni. A késő tavaszi és a kora nyári hónapok során soha nincs teljes sötétség éjszaka.

A képeket a Wanderlust.hu szerzőitől kaptuk, akik ebben a posztban összeírtak mindent, amit egy izlandi utazáshoz tudni kell.

Források:
http://www.ipu.org/wmn-e/classif.htm
http://midatlantic.icelandair.com/destination/iceland-facts/
https://guidetoiceland.is/history-culture/the-10-weirdest-things-about-icelanders
http://www.vikingrune.com/2011/09/100-facts-about-iceland/
http://www.exploreiceland.is/funnyfacts.html

Ajánlatok