accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

A 400 éves szőlő és a zöld arany nyomában – Szlovénia gyöngyszemei

utazomajom /

Budapestről csupán 3-4 óra szükséges ahhoz, hogy Európa ékszerdobozában, Szlovéniában landoljunk. Három és fél órányi autóútra található ugyanis Maribor, Szlovénia második legnagyobb városa, amely méltán kúszik egyre fentebb a magyar utazók népszerűségi listáján: folyópart, hangulatos kiülős helyek, 400 éves szőlőtőke és csodaszép hegyes táj jellemzi.

A Dráva partján fekvő egyetemi város ráadásul alig 60 kilométerre található Graztól, így könnyedén összeköthető egy szlovén-osztrák roadtrip alkalmával is. Már két-három nap elegendő arra, hogy magunkba szívjuk ennek a bájos városnak a hangulatát, teszteljük a környékbeli borokat és áldozzunk az aktív sportok oltárán.

Séta az óvárosban

Maribor1

Maribori tartózkodásunkat érdemes egy kellemes óvárosi sétával kezdeni, a Lent nevű városrészben. Ha pedig igazán jó hangulatra vágyunk, akkor indításként célozzuk be egyből az Öreg Szőlő Házát (Old Vine House), ahol a világ legrégebbi szőlőjét láthatjuk. Sőt, erőteljesen javasoljuk, hogy akkor már ne csak gyönyörködjünk a 400 éves tőkében, amely még a Rekordok Könyvébe is bekerült, hanem kóstoljuk is meg a belőle származó nedüt. Remek tárlatvezetéssel és különleges borokkal várnak minket.

Old Vine House

Maribor óvárosát kissé eklektikus, hippi hangulat jellemzi. Izgalmasan keverednek a régi, színes stílusú házak, az omladozó falú szűk kis utcácskák és a hamisíthatatlan retro életérzés. Mindenképpen ugorjunk be egy kávéra az egykor kaszinóként működő Galériába, amely a magyar romkocsmákba oltott művészkávézók jegyeit viseli. Szedett-vedett nagymama bútorok, érdekes képek, megfejthetetlen tárgyak vesznek körül, amíg elfogyasztunk itt egy kellemes süteményt.

Maribor2

Hegyre fel!

A városban egyébként télen és nyáron is zajlik az élet: iskola időben a várost az egyetemisták tartják lendületben, ha pedig leesik az első hó, elárasztják a környéket a síelni vágyók. 1042 méterre juthatunk fel a Pohorje lábától induló kabinos felvonóval. A helyiek által csak ‘Sátán’-nak hívott 5 kilométer hosszú fekete pályán kívül 15 kilométernyi piros és közel 24 kilométeres kék pálya is csalogatja a havas sport szerelmeseit. De nem csak a hó lehulltával moccannak meg a helyiek: az itt élők ugyanis elképesztően rajonganak a túrázásért, terep kerékpározásért, vagy bármilyen sportért, amely a környékbeli hegyekben végezhető. Ősszel pedig a gombászás nagy szerelmesei és a színes tájban gyönyörködők veszik birtokukba a hegyet. Ha pedig nagyon átfáznánk, remek megoldás lehet a felvonónál fekvő hüttében árult piros rövidital, a Borovnicka.

Pohorje2

Tökmag minden formában

Gasztronómia terén a tökmagos fogások igen népszerűek: a helyi éttermek szépszerivel kínálják a zöld aranyból készült ételeket, a tökmagkrémes kenyértől kezdve a tökmagolajjal készült süteményen át a különböző izgalmas tökmagos főfogásokig.

Utazómajom Tipp:  Muraszombat közelében járva látogassunk el az immáron negyedik generáció vezetésében álló Rajh  nevű étteremben, ahol kellemes borok, meseszépen tálalt ételek, különleges dizájn és családi vendégszeretet fogadja a látogatókat.

Maribor3

Maribor és környéke mindenki számára tartogat hát kellemes szórakozást, ezért bármelyik évszakban is induljunk neki, biztosan fantasztikus pár napot fogunk itt eltölteni.

Ajánlatok