accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

5 évvel ezelőtt csak a nehézségeket láttam, ma már mindenhol a lehetőségeket

NomadMajom /

Helyfüggetlen életmódot folytató, vagy ilyen életvitel felé igyekvő embereket bemutató interjúsorozatunk mostani alanya Baráth Levi, aki 5 éve kezdett el túrákat vezetni és videózni, 2,5 éve már csak ezekből él, és ma már digitális nomád bevételei is vannak. Elmesélte nekünk, mi volt számára a legfontosabb ezen az úton, és mit csinálna másként, ha most kezdené.

Miért lettél digitális nomád? Ez egy tudatos döntés volt, vagy így hozta az élet?
Már akkor szerettem volna digitális nomád lenni, amikor az internet elterjedt, de abban az időben még nem voltak Magyarországon valós digitális nomád munkák, így letettem az álmomról. Később aztán megtaláltam az utam, a szenvedélyem, ami nem digitális nomád munka, videózok, így a forgatáshoz muszáj a helyszínekre mennem. Idővel azonban számtalan olyan lehetőséget találtam, melyek a videózáshoz szorosan kapcsolódó, de digitális nomád életformát megengedő lehetőségek!
 
Mi volt az az első szikra (ha volt ilyen…), ami elindított ezen az úton?
Backpacker Borit kezdtem követni sok-sok évvel ezelőtt és Ő ültette el bennem ismét a gondolatot, hogy lehetnék digitális nomád is.
 
Mit csinálsz pontosan, hogyan keresed meg a mindennapi kenyérre és utazásra valót?
Videókat készítek megrendelésre, illetve túrákat vezetek, jelenleg ez a fő bevételi forrásom, de már vannak digitális nomád bevételeim a videóim stock oldalakra történő eladásából és oktató anyag eladásból is.

Mesélj egy kicsit arról a projektedről vagy ügyfeledről, amelyikre a legbüszkébb vagy!
Büszke vagyok rá, hogy TV-s produkcióban is megálltam a helyem (síelő) operatőrként és arra is, hogy a YouTube csatornámon a leggyakoribb komment, hogy mennyire örülnek, hogy rám találtak!

Hol töltötted az elmúlt hónapokat, éveket, és miért utaztál ezekre a helyekre?
Túravezetőként számtalan rövidebb úton vettem részt, évente 4-5 hónapot úton vagyok, legtöbbet Európában, de volt szerencsém Thaiföldet és Malajziát hosszabban is felfedezni.

Mi volt az legelső megbízásod / projekted, és hogyan szerezted meg / vitted végbe?
Egy utazási irodának készítettem filmet az egyik útjukról. A munkát úgy szereztem meg, hogy jelentkeztem hozzájuk filmezni, de még nagyon kezdőként. Nem adtam fel és minden elkészült filmemet elküldtem nekik. Amikor elértem egy elfogadható szintet, elküldtek az utazást lefilmezni. Később elmesélték, nagyon szimpatikus volt nekik, hogy NEM ADTAM FEL, küldtem az újabb és újabb filmeket!

Mik voltak a digitális nomáddá válásod fontosabb döntései, lépései és mérföldkövei? 
Számomra az egyik legfontosabb dolog, hogy olyan dologgal foglalkozom, amit imádok csinálni, nem teher, nem nézem közben az órát, hogy mikor szabadulok végre, inkább abban kell megreguláznom magam, hogy néha szánjak időt a pihenésre, szóval szerintem nagyon-nagyon fontos, hogy olyan digitális nomád munkát csináljon az ember, amit szívesen csinál. Ezen felül a céltudatosság is elengedhetetlen, hogy ne legyen az ember túl csapongó, ne aprózza fel magát túlságosan. Ami viszont még az előzőeknél is fontosabb, az a kitartás, mert általában hónapokba, esetenként évekbe telhet, mire a bevételek elérik a megélhetéshez szükséges szintet!

Mik a munkaeszközeid?
Kamerák, laptop és Adobe Premiere Pro amivel vágok. Ezeken felül a közösségi média oldalakat is leginkább a munkám miatt használom.

Ha holnaptól egy munkahelyre bejárva kényszerülnél dolgozni, hová mennél, és miért oda?
Izlandra mennék. Imádom a természetet és Izlandon még lehet igazán természetközeli életet élni, de a kultúra és az emberek is nagyon szimpatikusak, illetve van már ott helyismeretem is.

…mi hiányozna a legjobban a mostani életedből?
A szabadság, hogy bármikor elindulhatok!

…és van-e olyan dolog, aminek örülnél, amit jobban élveznél egy munkahelyen (ami most hiányzik)?
Néha jól esne, ha nem nekem kéne minden problémát megoldani, csak bemennék, megmondanák mit csináljak és csak a feladatomra kéne fókuszáljak, semmi számomra érdektelen, de kötelező járulékos feladatra.

Ha visszaküldhetnél néhány rövid üzenetet a digitális nomáddá válásod előtti énednek, milyen konkrét tanácsokat, ötleteket, tippeket mondanál el?
Arra buzdítanám magam, hogy sokkal előbb keressek olyan közösségeket, ahol hozzám hasonló iparágban dolgozó emberekkel tölthetem az időmet és hogy sokkal több időt töltsek velük, mint egyébként tettem. Tőlük megkapnék mindent, amit még egyébként megüzenhetnék magamnak, ezen felül pedig rengeteg inspirációt is kapnék!

…és milyen elsőre nem látott, nem várt nehézségekre hívnád fel a figyelmét?
Hogy általában minden tovább tart, mint az ember elsőre gondolja! Ezen felül még arra, hogy sokkal jobban specializálódjak, ne próbáljak egyszerre operatőr, hangmérnök, vágó, marketing szakember, webfejlesztő lenni, mert mindegyik teljes embert kíván, ha igazán jól akarom csinálni.

Kinek (milyen egyéniségeknek/embertípusoknak) ajánlod a digitális nomádságot és kinek nem?
Nem tudnék kiemelni olyan embertípust akinek ne lenne való, mert szerintem mindenki megtalálhatja a saját útját. Ha valaki kevésbé önálló, találhat olyan munkát, ahol feladatokra bontva kapja meg, mit kell elvégeznie. Ha valaki az idejét nem tudja beosztani, megtanulhatja néhány könyv elolvasásával. A tárgyalás technikát is lehet fejleszteni. Minden csak akarás kérdése. Olyan embernek nem ajánlom, akinek nincs akaratereje, minden más tanulható!

Mit adott neked a digitális nomád lét? Miben változtatott meg és mit köszönhetsz neki?
Nem csak maga a lét, az odáig vezető út rengeteg önbizalmat adott, hisz nagyon sok feladatot kellett elvégezni, nehézséget megoldani, de a legnagyobb változás amit ennek az útnak köszönhetek, hogy 5 évvel ezelőtt mindenhol csak nehézségeket láttam, ha körbenéztem, manapság pedig már mindenhol csak lehetőségeket látok!

Bátorítanék mindenkit, hogy ha érdekli ez a létforma, kezdjen kutatni! Szerintem ma már annyira elterjedt az internet, hogy gyakorlatilag nincs olyan szakma, amihez kapcsolódóan ne lehetne valamilyen digitális nomád bevételre szert tenni. Ha nem hiszed, tegyél próbára! Ha nincs ötleted, milyen digitális nomád szakmát tudnál hozzákötni a jelenlegi szakértelmedhez, írj nekem és adok pár tippet!

Nagyon köszönöm az idődet, amit a kérdések megválaszolására szántál!
Én köszönöm a lehetőséget! 🙂

Ajánlatok