accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

5 lépés, amivel közelebb kerülhetsz álmaid utazásához

cerkofmajom /

Patagónia, Fülöp-szigetek, Machu Picchu, Srí Lanka… Végtelen a bakancslistád, mégsem sikerül csak évi 1-2 helyet kipipálnod róla? Ha csak nem keresel több millió forintot havonta és a megtakarításaid sem érik el a 8 számjegyet, bizony érdemes elgondolkodni, hogyan lehetne több pénzt félretenni az utazásokra.

Ne mondj le az álmaidról, inkább tervezz tudatosan és takarékoskodj! A következő 5 lépés segíthet abban, hogy Te is közelebb kerülj a listád következő állomásához.

1. lépés: Mennyi pénzre lesz szükséged az utazáshoz?

Először is meg kell határoznod, hogy mennyi pénz szükséges az utazáshoz. Repülőjegy, szállás, étkezés, közlekedés egyik városból a másikba… Meddig fogsz maradni? Egy hét vagy egy hónap? Ötcsillagos hotelben szeretnél lakni vagy önellátó apartmanban? Dolgozni is fogsz ezen idő alatt vagy nem lesz bevételed, csak költségeid? Nyilván az sem mindegy, hogy Srí Lankára utazol és ázsiai árakon tudsz ott élni, vagy Zürich az úti cél, amely évről évre a legdrágább városok között szerepel.

Ha sikerül megválaszolnod a fenti kérdéseket, máris közelebb jutsz ahhoz az összeghez, amelyre szükséged lesz az utazásod finanszírozásához.

Maldív-szigetek

2. lépés: Tartsd külön helyen az utazásra szánt pénzt!

Miután kitaláltad, mennyi pénzt kellene összegyűjtened, nyiss egy takarékszámlát vagy egy perselyt, és tartsd külön helyen az utazásra szánt összeget! Egyrészt így könnyebb lesz átlátni, hogyan haladsz a takarékoskodással, másrészt kisebb lesz a kísértés, hogy elkölts belőle kisebb-nagyobb összegeket.

+ UTAZÓMAJOM TIPP: Ha húzza a zsebed a sok aprópénz, netán borravalót kapsz a munkád során, nyugodtan kezdd el egy perselybe gyűjteni a 100 és 200 Ft-os érméket. Szinte észre sem veszed és év végén akár több tízezer forint is összejöhet ilyen módon.

Fotó: pixabay

3. lépés: Csökkentsd a havi kiadásokat!

Biztos, hogy szükséged van arra a 10. pár cipőre? És a legújabb telefon nélkül sem tudsz élni? Szeretsz étterembe járni vagy reggelizőhelyen kezdeni a napot? Egyszer-kétszer belefér, de valljuk be, a cél érdekében le lehet mondani erről a luxusról is. És a számlák: mikor újítottad meg utoljára mobiltelefon-előfizetésed vagy a banki szerződésed? Lehet, hogy már egy sokkal kedvezőbb konstrukció létezik a piacon és Te nem is tudsz róla.

Szinte észrevétlenül dobunk ki az ablakon akár több ezer forintot is havonta, holott egy kis odafigyeléssel mindez megelőzhető lenne.

Fotó: Green Chameleon / Unsplash

Jó trükk erre, hogy fogsz magad elé egy papírt, és a lap tetejére, két egymás melletti oszlopba felírod: KELL – NEM KELL. Majd összegyűjtöd azokat a kiadásokat, amelyeket elengedhetetlenek az életedben (pl. közüzemi díjak, lakásbérlés stb.), a NEM KELL alá pedig összeírod az elhagyható költségeket (pl. fitness terem, étterem stb.). Végezetül add össze az oszlopokban szereplő kiadásokat! Ha 15 hónap alatt havi 25.000 Ft-ot sikerül így megspórolnod, 375.000 Ft marad a zsebedben, amit utazásra költhetsz!

4. lépés: Utazástervezés felsőfokon

Néhány trükk, amivel már az utazástervezés fázisában is tudsz spórolni:

  • Gyűjtsd a bónuszokat! Észak-Európában rendkívül népszerű az ún. cashback, pénzvisszatérítési rendszer. A Bonusway oldalán lehetőség van arra, hogy a felhasználók az interneten lezajló vásárlásaik után visszatérítéseket kapjanak, így több száz online bolt, pl. a booking.com, a hotels.com, a rentalcars.com és a Lufthansa szolgáltatásait igénybe véve gyűjtheted a bónuszokat a Bonusway-jel.
  • Ne csapj le a legelső repülőjegyre, ami szembe jön veled az interneten, hanem várd meg az akciókat és figyeld az “Error fare” ajánlatokat!
  • Csak akkor bérelj autót, ha mindenképp szükséges! Amikor csak teheted, használd a helyi tömegközlekedést!
  • Foglalj olyan szállást, ahol a reggeli is benne van az árban, így nem kell minden napot költéssel kezdeni egy kávézóban vagy pékségben.

5. lépés: Az utazás alatt is maradj tudatos!

Végre eljött a várva várt utazás ideje és sikerült eljutnod álmaid szigetére? Élvezd ki minden percét, de továbbra is maradj tudatos a kiadások terén és ne szórd két kézzel a pénzt! Ne feledd: a bakancslistádon újabb és újabb helyek várnak arra, hogy felfedezd őket és nem árt, ha időben elkezded gyűjteni a rávalót.

Még több spórolási trükköt olvasnál? ⇒ 7 tipp, amivel ezreket spórolhatsz az utazásaid során 

 

Szponzorált tartalom.

Ajánlatok