accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Régóta erre várunk: tesztelési lehetőség lesz a budapesti repülőtéren

utazomajom /

Megannyi történet kering a különböző internetes fórumokon arról, hogy miként történik valójában a külföldről hazatérő személyek COVID tesztelése.

Magyarország 3 különböző kategóriába sorolta a külföldi országokat a fertőzöttség mértékétől és a terjedés sebességétől függően: zöld, sárga, piros.

Honfitársaink a zöld országokból a karanténkötelezettség nélkül térhetnek haza. Sárga és piros országból két hét házikaranténnal kell számolni, azonban ez kiváltható negatív tesztekkel.

Aki a hazaérkezést megelőző, öt napnál nem régebbi, legalább 48 órás időkülönbséggel, két alkalommal elvégzett negatív PCR-teszt eredményét be tudja mutatni, nem kell karanténba vonulnia. Továbbá kiváltható a házikarantén két, 48 óra különbséggel Magyarországon végzett negatív PCR-teszttel. Ha sárga jelzésű országból érkezik a beutazó, akkor az első negatív teszt után mentesül a karanténkötelezettség alól azzal a feltétellel, hogy a második PCR-tesztet is köteles elvégeztetni. Piros ország esetében mindkét teszt eredményére szükség van.

A probléma abból adódik, hogy a repülőtéren jelenleg nincs lehetőség teszt elvégzésére. A karanténban lévő személy a lakhelyét csak külön engedéllyel hagyhatja el, ami jelentősen megnehezíti a magánlaborokban történő tesztelést. Az engedély beszerzésére, illetve a teszt eredményére is sok esetben napokat kell várni, és ezzel még nincs is vége a kalandnak.

Ugyanis ha megvan a negatív tesztünk, akkor sem hagyhatjuk csak úgy el az otthonunkat. Külön hatósági karantén alóli mentességi kérelmet – személyenként 3000 forintos általános illeték megfizetése mellett – a lakóhely, illetve a tartózkodási hely szerint illetékes járási vagy kerületi hivatalhoz kell benyújtani. Ennek pozitív elbírálása után már szabadok is vagyunk. Ez a gyakorlatban sok esetben tovább tart, mint két hét, tehát addigra egyébként is mentesülnénk a karanténkötelezettség alól, ha nincs tünetünk. A részletes leírást a koronaviros.gov.hu oldalon lehet megtalálni.

Azonban úgy tűnik, hogy van remény: egy igen ésszerű és sokak által hiányolt szolgáltatás bevezetését tervezi a Budapest Airport: Koronavírusteszt-központot nyitnak a budapesti repülőtéren, jelentette be Kam Jandu az MSZÉSZ közgyűlésén.

A tervek szerint a hazaérkezők közvetlenül a repülőtéren elvégezhetik a tesztet. Ha a rendszer jól működik, akkor a sárga országokból érkező utasoknak már nem lesz szükségük a hosszú, fent kifejtett eljáráson végigmenni. Ennek feltétele, hogy az adatbázisokat megfelelően összekössék az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási tér (EESZT) rendszerével.

Ajánlatok