accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Dzsungeltúrának beillő lápi kaland a Tisza-tónál

utazomajom /

A Tisza-tó hazánk második legnagyobb tava a biciklisek és fürdőzők körében ugyan népszerű, de még kevesen fedezték fel a rejtett kincseit, holott a tó sokszínű élővilága, változatos tájai még bőven kínálnak máshoz nem fogható érdekességeket. Aki szereti a természetjárást kalandos kirándulást tehet a Tisza-tónál is, ahol a fent említett programokon túl a Tiszavirág és az Öreg pákász sétautak izgalmas felfedezni valókat kínálnak: előbbinél az ártéri erdő életvilágát ismerheted meg, míg utóbbi egy lápos tanösvényen végig vezetve mutat be egy régi mesterségét.

És bár a Tiszavirág ártéri sétaút 2011-ben, az Öreg pákász tanösvény pedig 2015-ben lett Az év ökoturisztikai tanösvénye, mégsem kell attól félni, hogy esetleg a sok látogató miatt várakozni kell, a hely nincs tele turistákkal, így nyugodtan képzelhetjük magunkat Tutajosnak vagy Bütyöknek a természet felfedezése közben.
A kiindulási pont a tiszafüredi Szabics kikötő, ahonnan egy révész visz át a túra kezdőpontjához, a belső Görbe tóhoz. Visszafele is neki kell majd integetni, hogy visszavigyen a kikötőbe. A Tiszavirág ártéri sétaút könnyen teljesíthető kisgyerekkekkel is, csupán két kilométer hosszú és a természet felfedezése mellett az árterekhez kötődő mesterségekről, az itt élők életéről is tanulhatsz séta közben. Az úton forgatható táblák vezetnek végig, rajtuk érdekes információkkal, hogy a gyerekek számára is könnyen befogadhatóvá váljanak azok. A túra első állomása a Gémek tornya, egy madármegfigyelő torony, ahonnan jó rálátás nyílik az ártéri erdőre. A jobb kilátás érdekében a kikötőben távcsövet is lehet kölcsönözni az állatleshez.

Aki nem júniusban érkezik, az is rengeteg mindent megtudhat a tiszavirágzásról. Az egész Európában ritkaságszámba menő jelenség minden évben számos látogatót vonz kora nyáron a Tiszához, hogy megcsodálják látványos násztáncukat, ilyenkor ugyanis olyan, mintha kivirágozna a folyó. Nem hiába az elnevezés sem, hiszen ezek a rövid életű kérészek csak a Tisza vízrendszerében élnek meg Európában.

Belföldi utazási tipp: Vadregényes vízikaland az ország legszelídebb folyóján, ahol hódokkal is találkozhatsz!

Az ártéri erdőből kiérve ágazik el az Öreg pákász tanösvény. Itt zöld gumicsizmák sorakoznak felakasztva és ajánlott is belebújni egybe, hogy a lápos talajon kényelmesen lehessen haladni. A tizenkét állomásos, egy kilométer hosszú tanösvényen a pákászok életébe nyerhetünk betekintést. Ők a lápok lakói voltak, nagyon közel éltek a természethez, itt szerezték be mindennapi élelmüket, használati tárgyaikat, a halászathoz, vadászathoz szükséges eszközeiket, sőt, a gyógyításhoz való anyagokat is a vízi világ természetes anyagaiból készítették. Már az ide jutás is kalandos, ugyanis ahhoz, hogy átjuss a túlpartra egy csónakba ülve, kötél segítségével kell áthúznod magad. Átérve túrabotok vannak kikészítve, melyek segítségével könnyebb mozogni a lápos talajon. A gyerekeknek különösen nagy élmény lehet, hiszen nem csak elméletben tanulhatnak a pákászok életéről, de fel lehet próbálni annak hatalmas csizmáját, lehet sárgolyóval célba dobálni és nádsípot is készíteni. Megleshetik a pákász nádból épített kunyhóját is. Az ösvény vége visszakanyarodik a kiindulóponthoz, ahol ismét csónakba kell ülni.

Visszaérve a Tiszavirág sétaútra a túra remek befejezése lehet a Göbén való csónakázás. Itt felsorakozva várnak a kis ladikok, melyekkel ingyenesen ki lehet evezni a belső tóra és csendben ringatózni a nyugodt, tavirózsákkal borított vízen.
Bár Tiszafüred csupán kb. másfél óra autóútra van Budapesttől, érdemes több napot maradni és felfedezni a környék és a Tisza-tó kínálta lehetőségeket. A szabadstrandokon rendezett körülmények között csobbanhatsz a tiszta vízben vagy kenut bérelve figyelheted meg a vízi élővilágot, de biciklire is pattanhatsz. Tiszafüreden azonban a tó mellett remek termálvizes fürdő is van, ahol 39 °C-os gyógyvízben lehet lazítani, de itt van a közelben a poroszlói Tisza-tavi Ökocentrum is, melynek interaktív kiállításán az őshonos állatokat nézheted meg. Az ökocentrum egyik legnagyobb látványossága a látogatók feje fölött húzódó üvegalagút, amiben halak és vidrák úszkálnak. Itt naponta két-három látványetetést is elcsíphetsz.

Az aktivmagyarorszag.hu oldalon további olyan kerékpáros-, gyalogos-, és kenutúrákat találtok, amelyek azok számára is ideális, akik nincsenek edzésben, illetve kisgyerekkel is teljesíthetők.

A cikk megjelenését az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ és
az aktivmagyarorszag.hu támogatta

Ajánlatok