accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Ezt érdemes tudnod, ha maine coon macskára vágysz!

utazomajom /

A maine coon macska az egyik legnépszerűbb, legelterjedtebb macskafajta a világon. Különleges a termete és a természete is, nézzük, milyen tulajdonságai vannak.

Származása

A maine coon macska eredetéről sok legenda kering a világban. Az egyik szerint az USA-ban jelent meg először, Maine államban – innen van a neve is – egy macska és egy mosómedve keresztezéséből. Egy másik elmélet szerint a maine coon macskák ősei norvég erdei macskák voltak, akiket hajóval vitték át az Egyesült Államokba, egerekre és patkányokra vadászni.

A külseje

A maine coon nagy termetű, akár 1,2 m hosszú, 9-12 kg súlyú, közepes magasságú lehet a kifejlett egyed, lábai közepes hosszúságúak, a talpán a szőrzet akár 2 cm-rel is túlérhet a talppárnákon. Bundája vízhatlan aljszőrzetből és erős szálú fedőszőrből áll, ez hosszú, bozontos farkával együtt igen jó védelmet biztosít a hideg ellen. A fajtának két ága van, az európai és az amerikai. Az európai nagyobb testű, hosszú, bojtos fülű, az amerikai kisebb, kecsesebb.

Tulajdonságai

A maine coon macska nagyon barátságos, játékos természetű, nagyon szereti a gazdáját, mindenhova követi. Rendkívül intelligens, könnyen tanul, nagy a mozgásigénye, ezért érdemes másik macskafajtát is tartani mellette, hogy tudjanak játszani. Nagyon szereti a gyerekeket is. Szereti a vizet, nagyon szeret pancsolni és sokat hallatja a hangját.

Ápolása, betegségei

A maine coon nem igényel különösebb ápolást, hosszú bundáját elég hetente egyszer alaposan átkefélni. Ennél gyakrabban csak akkor szükséges a bundaápolás, ha kint jár a szabadban, mert hosszú szőrében megbújhatnak az élősködők. 

Szerencsére ez a fajta alapvetően egészséges, de azért néhány betegség nála is előfordulhat. Az egyik ilyen egy szívbetegség, ami idősebb korban lép fel, ez rendszeres állatorvosi ellenőrzéssel megelőzhető. Szintén idősebb korában gerinc- és csípőproblémák jelentkezhetnek.

Etetése

A maine coon macska nagy testű, nagy mozgásigényű állat, ezért a táplásában tekintettel kell lenni a nagy energiaigényére. Igyekezzünk olyan prémiumminőségű táplálékot adni neki, amiben sok a hús, kevesebb a cukor és a gabona. Különösen fontos olyan tápot vásárolni, ami nem tartalmaz tartósítószereket, állományjavítókat, állati eredetű anyagokat. Természetesen életkorral és élethelyzettel is változik a tápanyagigény, egy idősebb egyednek kisebb adagra van szüksége, mint egy fiatalnak. És arra is figyelni kell, hogy el ne hízzon a kedvencünk.

Kinek ajánlott a tartása?

A maine coon macska igazi családtag, sok szeretet van benne, lakásban is jól tartható, ha a lakás mérete megfelel a mozgásigényének. Sok törődést igényel, szeret emberek közt lenni. Szerethető, nagyra nőtt, jó természetű cica, aki meghálálja a gondoskodást.

Ajánlatok