accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Marsbéli táj Budapesttől egy órára? Igen, ilyen is van! Irány az egykori gánti bauxit bánya

utazomajom /

Többször megesett már velünk, hogy az interneten böngészve egyetlen jól sikerült fotó annyira meghozta a kedvünket az utazáshoz, hogy csupán a kép alapján döntöttünk a következő úti célunkkal kapcsolatban. Persze utána gondos kutatómunkával kapcsoltunk hozzá további izgalmas látnivalókat, programokat, de mégis az ötletet néhány pixel adta.

A jelenlegi időszakban aki biztosra szeretne menni, az inkább belföldön nézelődik. Habár kétségtelenül gyönyörűek országunk legismertebb látnivalói, sokkal érdekesebbek számunkra azok a helyek, amelyek nincsenek még túlturistásodva. Nem kell óriási dolgokra gondolni, mégis rendkívül pozitív élményben lehet része annak, aki felfedezi a közelében lévő rejtett, vagy éppen szokatlan kincseket. Az egyik ilyen kétségtelenül a Gánti bauxit földtani park.

Tudtad, hogy ilyen létezik Magyarországon?

Budapesttől mindössze egy órás autóútra fekszik a német nemzetiségi falu Gánt, az egykori bányászközség, ma már fontos turisztikai célpont. A gánti bauxit bánya Európa egyik leggazdagabbika volt egykor, de már közel 60 éve bezárt, helyén pedig látogatható túraútvonal és múzeum működik. A községben a német nyelv ápolásának is hagyományai vannak, az iskolákban, óvodákban a mai napig oktatják.

Látványos marsbéli táj

A község legérdekesebb látnivalója kétségkívül a volt bauxitbánya. A rövid, mindössze másfél órás, de annál látványosabb túra kiváló program családosoknak is, hiszen az útvonal végig kiépített.

Ugye neked is megjött a kedved egy kis kiránduláshoz?

A 13 állomásból álló séta alatt a kihelyezett táblákat tanulmányozva megismerhetjük a telep történetét, a bauxit bányászat lépéseit, az anyag felhasználását és jelentőségét. A legmagasabb pontra érve a bányagödör teljes egésze felülről látható. A Bauxitföldtani Park egész évben látogatható, de talán nyáron a legszebb, amikor a vöröses, narancssárgás színű föld a buja zöld növényzettel alkot egységet.

A túra végeztével érdemes betérni a a Balás Jenő Bauxitbányászati Múzeumba is. Nem fogod eltéveszteni, a bejárat mellett egy hatalmas gőzmozdony kapott helyet. A múzeumban megismerheted az egykori bányászéletet, a bányászáshoz használt eszközöket.

Annak ellenére, hogy megye egyik legkisebb települése Gánt, további számos látnivalóval büszkélkedik. Ezek közül is kiemelnénk a gánti barlangot: A Vértes hegységben a kőzetanyag karsztosodásra kevésbé hajlamos, ezért csak kevés és kisméretű barlang alakult ki. Az Alba Regia Barlangkutató Csoport által feltárt Gánti-barlang összhossza 149 m, inaktív forrásjárat-rendszer.

Az aktivmagyarorszag.hu oldalon további olyan kerékpáros-, gyalogos-, és kenutúrákat találtok, amelyek azok számára is ideális, akik nincsenek edzésben, illetve kisgyerekkel is teljesíthetők.

A cikk megjelenését az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ és

az aktivmagyarorszag.hu támogatta

Ajánlatok