accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Ha szereted Cinque Terrét, ezeket az olasz városokat is imádni fogod!

cerkofmajom /

Aki járt már Cinque terre településein, soha nem felejti el a színes házak és a vízen ringatózó csónakok látványát. Az öt falu, Riomaggiore, Manarola, Vernazza, Corniglia és Monterosso al Mare rendkívül népszerű a turisták körében, emiatt fő is a hatóságok feje rendesen: egyre több szigorítást kénytelenek bevezetni a tömegturizmus miatt.

Mi senkit nem szeretnénk lebeszélni az utazásról, hiszen Cinque terrét legalább egyszer az életben látni kell, ám ajánlunk néhány „alternatív” települést Olaszországban, amelyek hasonlóan jó adottságokkal rendelkeznek. Sőt, 1-2 közülük szinte ismeretlen a turisták körében, ezért még arra is van esély, hogy egyedül vagy legalábbis kis társaságban fedezzük fel a helyeket.

Fotó: filmbetrachterin / Pixabay

Porto Venere

Szinte a megszólalásig hasonlít Cinque terre településeihez Porto Venere, amelyet gyakran emlegetnek a 0. Cinque terre faluként is. A hasonlóság nem véletlen, ugyanis mindannyian a La Spezia-öböl nyugati részét határoló félszigeten fekszenek, Porto Venere a legdélebben. A rómaiak által alapított város a tenger felől nézve olyan, akár egy festmény: kikötőjét a jellegzetes, színes házsor határolja, míg a várba felvezető út hangulatos sikátorokkal van tele. A félsziget csúcsán találjuk a San Pietro templomot, ahonnan csodás kilátás nyílik a tengerre. És ha már itt járunk, érdemes felkeresni Byron barlangját is, állítólag az angol költő imádott itt úszni.

Porto Venere (fotó: Alejandro Molina Fernández / Unsplash)

Portofino

Továbbra is a Ligur-tenger partján maradva, Genovától 36 km-re találjuk Portofinót, a sztárok egyik kedvenc olaszországi búvóhelyét. Az öböl körül színes házak, éttermek sorakoznak, a vízen csónakok, kicsit távolabb pedig jachtok ringatóznak. Érdemes megmászni azt a néhány lépcsőfokot, amely a San Giorgio templomhoz vezet fel: bámulatos innen a kilátás a kikötőre. Aki pedig még szebb panorámát szeretne látni, meg se álljon a Brown várig! A Castello Brown kertjéből lehet a legszebb fotókat készíteni Portofino egészéről. Leteszteltük!

Portofino (fotó: Ricardo Gomez Angel / Unsplash)

Tellaro

Aki szeretné megtudni, milyen volt Cinque terre a tömegturizmus előtt, látogasson el Tellaróba! Liguria végén, a toszkán határhoz közel fekszik ez a bájos kisváros, amelynek élénk színű házai, hangulatos főtere, 16. századi temploma azonnal elvarázsolja az ide látogatókat.

Tellaro (fotó Luca Bravo / Unsplash)

Montemarcello

Tellaróból egy kiadós sétával is elérhetjük Montemarcello települést. A Caprione-hegyre épült Montemarcellóból lenyűgöző kilátás nyílik a Költők öblére és a Magra-folyó völgyére, de Carrara márvány sziklái is jól kivehetők a távolban. Rövidebb és hosszabb túratvonalak is érintik a bűbájos falut, ezek többsége olajfaligetek, fenyőfák között kanyarog.

Színes házak Liguriában (fotó: djedj / Pixabay)

Sestri Levante

Cinque terre és Genova között félúton fekszik Sestri Levante, amelyet az olaszok is szívesen keresnek fel nyáron, különösen hétvégéken. A városban két strand is található: az északi Baia delle Favole (Mesék öble) egy hosszú, fényűző partszakasz, míg a másik oldalon elterülő Baia del Silenzio (Csend öble) jóval visszafogottabb, nyugodtabb strand. Innen indul a Punta Manara ösvény, amely olajfaligetek között vezet és tökéletes panorámát nyújt Sestri Levante városára. A két strand között éttermek és üzletek sorakoznak, kötelező megkóstolni a közeli Genovából származó pestójukat, isteni!

A sornak itt nincs vége, hiszen mind Liguria, mind Olaszország egyéb vidékei számtalan színes kisvárost rejtenek. Nekünk, utazóknak pedig nincs más dolgunk, mint felfedezni mindet, szép sorban. Viva Italia!

Ajánlatok