accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Hihetetlen történetek Indonéziából! Egy hétig ingyenesen nézhető film!

utazomajom /

El tudnád képzelni, hogy hónapokon át egy fedél alatt élj egy elhunyt családtaggal? Vagy mondjuk, hogy teljes életedet egy imbolygó ladikon éled úgy, hogy a szárazföldre csak ivóvízért mész ki néha? Vagy esetleg azt, amikor beköszönt nálad a pubertáskor, és szüleid lecsiszoltatják a fogaidat, hogy azzal űzzék ki belőled az állati ösztönöket? Vagy, hogy életed legfontosabb eseménye a sámánná válás, ami azzal jár együtt , hogy családod egy idősebb tagja primitív eszközökkel az egész testedet agyontetoválja?

Ha azt gondolod, hogy ezek kitalált történetek, nagyon tévedsz. Indonéziában ezek a mai napig létező szokások és hagyományok, amelyek négy helyi törzs és népcsoport mindennapjainak a része.

Három magyar utazó blogger – Csapó András a Navigátor videósa, Harmincz Rita a Sárga ruhás lány, és Mátai András az utazgatok.hu szerzője – egy nap nagyot álmodott és elhatározták, hogy filmet forgatnak ezekről a nyugati világ számára furcsa és hihetetlen szokásokról, ezáltal hozva közelebb őket a magyar nézőkhöz.

Az első ötletekből tervezés, a tervekből forgatás, a leforgatott anyagból pedig egy négyrészes dokumentumfilm sorozat készült. A sorozat egyik, sokak számára legkedvesebb epizódját most ti, az utazómajom olvasói, egy ajándék kuponnal, egy hétig, közösségi finanszírozás nélkül nézhetitek meg online.

Ehhez nem kell mást tenni, mint felmenni az indonezia4arca.hu oldalra! Megkeresni a Mentawai – Dzsungelben szülöttek című részt, majd a Megnézem gombra kattintani!

A lejátszáshoz szükséges kód: tetovalas

Ne feledd, ez az ajánlat egy hétig érvényes!

Miután megnézted a filmet, oszd meg bátran, hogy melyik volt a kedvenc részed és miért.

A Mentawai törzsön kívül a sorozat még olyan izgalmas helyeket mutat be, mint Bali, ami a legtöbb ember fejében úgy él, mint egy paradicsomi sziget. A film viszont a sokak által már ismert és megszokott látnivalókon kívül, azokat a dolgokat mutatja be, ami a legtöbb odautazó számára ismeretlen marad. Választ kapunk arra például, hogy miért borul minden évben egy napra sötétségbe – és csendbe – az egész sziget, vagy, hogy mi az a transztánc, vagy a már említett fogcsiszolási szertartás.

A négy népcsoport közül a legmeghökkentőbb talán a Toraják, akik Sulawesi mélyén élnek a hegyekben. Számukra életük legfontosabb eseménye a temetési szertartásuk, amire képesek egész életükben gyűjteni. Ők abban a hitben élnek, hogy lelküket a ceremónián leölt állatok ereje viszi a paradicsomba. Ezért a cél, hogy minél több, szebb és erősebb bivaly essen ott áldozatul. A bivalyokat megvásárolni, a messze élő rokonságot összehívni és mindent megszervezni nem egy könnyű feladat, ezért a temetésre hónapokat, nem ritkán éveket is kell várni a halál után, mialatt az elhunyt a család házában marad és ők úgy tekintenek rá, mint aki csak alszik. Azt hiszem nem árulok el nagy titkot azzal, hogy a filmben ez is bemutatásra kerül.

Ami igazán tetszett, hogy a filmen keresztül mi nézők is milyen jól belelátunk ezekbe a távoli, ismeretlen kultúrákba. Elnézve őket elgondolkodunk, hogy emberek mennyire más életet élnek a világban. A kérdés pedig folyamatosan ott lebeg, hogy ez meddig marad így. Erre a választ viszont már csak a filmekben találjátok meg.

Ajánlatok