accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

A világ egyik legkülönlegesebb szállása: Kakslauttanen resort, Lappföld

utazomajom /

Finnország és talán a világ egyik legkülönlegesebb szállásának már a története is érdekes. Jussi Eiramo, 20 évesen egy horgásztúrán vett részt Lappföld északi részén. Visszafelé tartva Utsjokiból megállt Kakslauttanenben pihenni, ahol akkoriban csak két rénszarvas-hús tároló egység üzemelt. A folyó mellé sátrat vert, majd a tüzet rakott és ételt készített magának. Abban a pillanatban úgy érezte, még biztosan vissza fog térni oda.

46 évvel később ezeket a sorokat a Kakslauttanen resort egyik üvegiglu ágyából írom. Ebből már nem nehéz kitalálni, beteljesült Jussi álma! A világ minden tájáról turisták tízezrei érkeznek megtapasztalni ezt az elképesztő világot amit felépített, vesznek részt Husky safarin, rénszarvas szánozáson, télapólátogatáson és persze megcsodálják a sarki fényt.

A területet folyamatosan bővítik, az új faluban 45 üveg iglu, 25 gerendaház, a világ legnagyobb, 2100 négyzetméteres, gerendákból készült étterme is helyett kapott. Utóbbiban egy kis folyót is kialakítottak, ahol lazacok élnek. A resortban található egyébként a világ legnagyobb füst szaunája is. Ezt a finnek különösen szeretik. Mi csak akkor tudnánk elképzelni, ha a Rudasban egy kis helyet szeretnénk magunknak a szaunában, és ráöntenénk a bükkfafüst illatú olajból – ugyanis vettünk öt félét a helyi boltban.

Visszatérve a resortra, megtalálható még itt a télapó különleges háza, ezer négyzetméteren. Ottjártunkkor épp egy 150 férőhelyes planetárium épül, ami a sarki fény felfedezését fogja szolgálni.

A télapó ünnepi háza a nagyokat is garantáltan lenyűgözi! – fotó: Valtteri Hirvonen.

Az építésnél gondosan figyeltek arra, hogy csak olyan fákat vágjanak ki, amelyek már nem élnek. Mindent kézzel készítenek: a kunyhók oldalán található faragásoktól kezdve a konyhabútorokon át a székeket és az asztalokat is.

A toronyból (Igloo tower) a messze távolba ellátni, hogy könnyebb legyen észrevenni a sarki fényt – fotó: Kakslauttanen Arctic Resort

A resort népszerűsége töretlen: az üvegiglukról készült fotókat a közösségi médiában már több, mint egymilliárdszor tekintették meg. Habár egyre több szállás próbálkozik hasonlóval, az üveg tetejű iglu ötlete is Jussi Eiramo fejéből pattant ki. Jópár évvel ezelőtt, amikor csak néhány faházikóban fogadott vendégeket, egy ázsiai csoport -40 fokban fagyoskodott sarki fény “vadászat” közben. Akkor fogalmazódott meg benne, hogy kellene készíteni egy 360 fokos körpanorámát nyújtó fűthető üvegkupolát, ami alól tökéletes kilátás nyílhat a természeti látványosságra. Habár az első prototípusok katasztrofálisak lettek, úgy tűnik, a végleges dizájn tökéletesre sikerült. Ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy egyre több hotel kezdte el másolni az üvegiglukat.

A meleg igluból háton fekve csodálhatod a sarki fényt! – fotó: Valtteri Hirvonen

A rengetek építkezésnek és fejlesztésnek ára van: évente nem kevesebb, mint 2-3 milliárd forint közötti összeg fedezi a kiadásokat. A jelenlegi tervekkel várhatóan 2020-ra készülnek el.

A vendégek 40 százaléka ázsiai. Ez nem csoda, hiszen az ázsiai kultúrában jelentős szerepe van a sarki fénynek. Sok babona kapcsolódik hozzá, a kínaiak és a japánok például hiszik, hogy a sarki fény alatt fogant gyerekek szerencsések lesznek.

Mikor érdemes menni?

Alapvetően két fő szezonra lehet bontani az évet: a nyári és a téli. A nyári szezon májusban kezdődik és egészen szeptemberig tart. Színes naplementékre és napfelkeltékre ne számítson senki: ezen a vidéken május közepétől augusztus elejéig nem megy le a nap. Túrázásra, horgászásra, biciklizésre, quadozásra azonban tökéletesen alkalmas az időjárás.

A fő szezon télen köszönt be, szeptembertől egészen április végéig. Ilyenkor hatalmas egybefüggő hótakaró borítja be az egész területet, és a sarki fény szezon is ekkortájt kezdődik. Azzal érdemes kalkulálni, hogy a természet kiszámíthatatlan, ezért inkább november és március közötti időszakra érdemes szállást foglalni.

Ebben a szaunás faházban laktunk 5 napig! Felejthetetlen élmény! fotó: Valtteri Hirvonen

Milyen típusú szállást foglaljak?

Ha pénztárcabarát verziót keresel, sajnos el kell, hogy keserítsünk: ezt az utazást nem tudod olcsón megúszni, viszont garantáltan felejthetetlen élményben lehet részed. X féle szálláshely közül választhatsz, amelyeket ide kattintva meg is tekinthetsz:

  • Üvegiglu: Két személyes, WC-vel felszerelt kis méretű iglu. Fürdőszoba és szauna a közeli főépületben található. Augusztus végétől április végéig foglalhatod.
  • Gerenda-üvegiglu ház: Újonnan épült apartman, melynek egyik része fa gerendából készült, a nappaliból pedig egy üvegiglu nyílik franciaággyal. Kandallóval, konyhával, privát szaunával, akár 6 fő befogadására képes.
  • Gerendaház: A Gerenda-üvegiglu házhoz hasonló, de üvegiglu rész nélkül. Akár 10 fő befogadására is képes.
  • Hó iglu: Teljes mértékben hóból készült iglu. Amíg kint -30-40 fok uralkodik, bent “kellemes” -3-6 fok vár. Minden alváshoz szükséges kelléket biztosítanak.
Szólj, ha ismersz olyat, aki ezt nem szeretné átélni! fotó: Valtteri Hirvonen

A legjobb hely a Kakslauttanen Resort, ha sarki fényt szeretnél látni!

Milyen programok vannak?

A rénszarvasok még a szarvasok között is különlegesnek számítanak, hisznek mindkét nem növeszt agancsot. A hotelben található összes lámpabúrát agancs díszíti, de nem kell megijedni, ez nem a leölt állatokból származó ereklye: minden évben levetik és újat, nagyobbat, erősebbet növesztenek helyette. A resortban száznál is több rénszarvas él. Tavasszal szabadon engedik őket. Egy beültetett jeladó segítségével a tél beköszöntével visszaterelik mindegyiket, már amelyiknek nem veszik nyoma a közeli Oroszországban – mesélte Joti, a hotel menedzsere. Téli időszakban a rénszarvasszánozásra van lehetőség. A túra a resortból indul, és sarki fény vadászattal is egybeköthető.

Sajnos ezúttal rénszarvas szánozni nem volt lehetőségünk, de láttuk az állatokat a hotel területén! fotó: Valtteri Hirvonen

A telepen állatokból nincs hiány: körülbelül 200 különféle husky kutyusnak ad otthont az erdős terület. Nekünk is volt szerencsénk kipróbálni a Husky szánhúzást. A lengyel staff srác először jól felöltöztetett mindenkit, majd a rövid oktatás után kettes csoportokban szánra pattantunk. Egy fogatban 6 kutya volt, akik nagyon várták már az alkalmat: az olvadó hó miatt már két napja nem futottak. A csapat egyik tagja a szánban ül, míg a másik állva irányítja a huskykat, ami annyiban merül ki, hogy milyen erősen nyomja a féket. A kutyák ugyanis az előttük benzines hószánnal közlekedő gazdájuk után rohannak, teljes gőzzel. A két órás túra felénél egy rövid időre megálltunk, ahol egy sátor közepén lévő tűz mellett forró teával és kávéval fogadtak. Ez idő alatt a kutyák is pihentek, de néhány perc elteltével már sűrű ugatásokkal jelezték, hogy ők bizony készen állnak.

A szán akár 40 km/órás sebességre is felgyorsulhat, ezért mindenképp érdemes követni a csapat utasításait. A téli időszakban, amikor nagyobb terhelésnek vannak kitéve az állatok naponta egy kiló színhúst kapnak az egyéb táplálék mellett. Nyáron a programok alkalmával a léceket felváltja a kerék, így minden ami télen csúszott, később gurulni fog.

A kutyák fáradhatatlanok, egész nap arra várnak, hogy induljon a túra! fotó: Valtteri Hirvonen

Szinte egész Lappföldön kialakítanak különféle útvonalakat a hószánosoknak az erdőkben, befagyott folyókon, tavakon, vagy éppen az út mellett. Sokszor hóval borított alagutakon keresztül halad az út. Érdekesség, hogy a közúthoz hasonlóan ugyanúgy közlekedési táblák irányítják a forgalmat.

A mínusz 30-40 fokban érdemes jól felöltözni egy ilyen szánozásra! fotó: Valtteri Hirvonen

A fentieken kívül még több tucat programlehetőség várja a vendégeket az atommeghajtású jégtörő hajózástól a lékhorgászaton át egészen a hótankozásig. Én pedig most becsukom a laptopot és gyönyörködöm tovább a tájban.

 

 

Ajánlatok