accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Krisna-völgy, egy igazi drágakő Európa szívében

utazomajom /

Ha egy picit egzotikus pihenésre vágyunk belföldön, akkor egy Somogy megyei kis falu mellett meg is találhatjuk az úti célunkat. A Krisna-völgy Indiai Kulturális Központ 30 éve még birkalegelőként funkcionált, mára azonban pazar arborétummá, és egyedülálló ökofaluvá fejlődött ez a közel 300 hektáros terület. A hívők a természetközeli és egyszerű életmód jegy  ében alapították Krisna-völgyet, amely egyszerre lelki menedék és turista látványosság évente több tízezer látogató számára.

Krisna-völgy különlegessége hogy ötvözi a magyar tájépítészetet, az ősi magyar tanyasi élet hagyományait, valamint a több mint ötezer éves, védikus India szokásrendszerét. Kerekeskút, a kertészetben hagyományos magyar gyümölcs- és tájfajták, indiai viseletek, színpompás templomépület és hajnalonta felcsendülő védikus mantrák. Az atmoszférát egyszerűen nem lehet szavakban visszaadni, érezni kell, sőt, ki kell próbálni.

A somogyvámosi Krisna-völgy egy a magyarság számára különleges helyen, a Koppány-völgy tőszomszédságában, a honfoglalás kori magyarok egyik ősi szálláshelyének közvetlen közelében épült. Ezt idézi a falu határában álló több mint 800 éves román stílusú Pusztatorony és a somogyvári Szent László Látogatóközpont is. A 90-es években elhagyott zsákfalut a Balaton közelsége sem tudta megmenteni, a lágy somogyi lankák azonban kiváló alapként szolgáltak egy álom megvalósításához. Az ide érkező Krisna-hívők életet leheltek az elnéptelenedő faluba és újra-álmodták Somogyvámos természet adta kincseit. A hívők erdősítéssel, konkrétan több ezer fa elültetésével és az ökológiai gazdálkodás bevezetésével, a permakultúra működési elvére hagyatkozva egyszerűen feljavították a kietlen birkalegelőt, a talajt és a klímát – így mára gyakorlatilag széles fajtaállománnyal rendelkező, védett természeti terület jött itt létre, ami egy botanikai- és madárparadicsom.

A Fonyódtól mintegy 15 perc autóútra található ökofarm kiváló turisztikai helyszín. Legyen szó egy hétvégi kertészeti vagy meditációs workshopról, egy elvonulásról vagy egy színes indiai fesztiválról. Vonattal ma már szintén kényelmesen megközelíthető, érdemes azonban a Vendégház transzfer szolgáltatását kérni a vasúttól a Völgyig való átjutásban Somogyvár állomásról. Ha igényeljük, a vasútállomásról azonnal a szálláshelyünkre visznek bennünket. A falu főutcáján autózva táblák segítik az eljutást a főkapuig, ahol a Völgybe leereszkedve két hatalmas indiai elefánt fogad bennünket, és hirtelen olyan, mintha egy másik világba csöppennénk.

A kertekkel, parkokkal és ligetekkel szabdalt Völgy érintetlen, természetes szépség, ahol azonnal szembetűnik a tökéletes tisztaság. A főút mentén álló kis meditációs pavilonok, és a csörgedező folyó partján álló emlékhely különleges, keleties atmoszférát teremt, és egy másik kontinensre repít bennünket.

A domboldalon elterülő sárga iskolaépületeknek az energiaellátását napelemek és szélkerekek segítségével oldják meg. A helyi gyerekek ide, a védikus rendszerű úgynevezett „Srí Prahláda Általános Iskolába” járnak. Mondanunk sem kell, hogy bárki megirigyelné gyermekkorukat. Saját bio kiskerttel rendelkeznek, szabadidejükben bocikat gondoznak, indiai hangszereken vagy éppen szanszkritul tanulnak, amellett, már 10 évesen tudnak szőni, fonni és főzni is.

A védikus iskola mögött a bal ösvény mentén terül el a Goshala épülete, Magyarország egyetlen Tehénvédelmi Központja, ahol az állatokat tejükért és pusztán az ökörerőért tartják – ember és állat így működik együtt, szimbiózisban. A Tehénvédelmi Központ lakói valódi társak az itt lakóknak, az fel sem merül, hogy húsukért eladják vagy levágják őket, ha már megöregednek és nem szolgálnak jól, a Völgy lakói ugyanis szigorúan vegetáriánusok és az erőszakmentes életmód elkötelezett hívei. A tehenészet friss tejtermékkel és vajjal látja el az egész Völgyet, ha szerencsések vagyunk, a helyben füstölt sajtokból, finomságokból mi is vásárolhatunk érkezésünkkor. Itt épül és kerül hamarosan átadásra hazánk egyetlen működő járgányháza is, vagyis ökörerő meghajtással működő aprítóüzeme és malma, amely régi magyar tervek alapján készült.

Az ún. „tejút” mentén terül el a gyümölcsös, a konyhakert és a fóliasátras „télikertek”, melyben permakultúrás, biointenzív, vegyszermentes termelést folytatnak. Kissé hátrébb a Krisna-völgyi méhészet működik, amelynek apiterápiás és gyógynövényes-mézes termékeiből is vásárolhatunk a Völgy ajándékboltjában. A mezőgazdasági termelés adja a Völgy alapját, az itt élők elsősorban a föld kincsein függenek. Az öko kertészkedés elveit nem csak alkalmazzák, hanem tanítják is, Krisna-völgy kertészete ugyanis egész évben működik, szemben a magyar átlaggal, ahol 4-5 hónap a nyári termelési időszak. A téli kertészkedési technikákkal elérhető, hogy a Völgy lakói egész évben, közel 100%-ban önellátók legyenek, kívülről csak a különleges fűszereket, citromot vagy egzotikus magvakat, kiegészítőket vásárolják meg. Az sem elhanyagolható szempont, hogy az egekbe szökő élelmiszerárak, háborús krízisek és klímaváltozás korában Krisna-völgy egy élhető jövőképet és alternatívát nyújt az ideékezőknek. Kis erőfeszítéssel, na és persze közösségi összefogással, bárki megteremtheti ezt az idilli életmódot, hiszen lehetséges, hogy az önfenntartás az egyetlen lehetőségünk lesz a jövőben a túlélésre.

Krisna-völgy lelke, a templomépület

A Völgy szívében található a „Mandír”, a dél-indiai templomok freskóit idéző, színpompás templomépület, amelynek márványoltárán az Isteni Pár látható. A hitélet középpontjában Krisna és az Ő Örök Társa állnak, akikhez áldásért, jószerencséért, bőségért és békéért imádkoznak az ideérkezők. Az indiai kultúra főként a lelkiségben, az életfilozófiában, a mantrameditáció gyakorlásában mutatkozik meg. Az ökofalu közösségének legfőbb összetartó ereje ugyanis a spiritualitás. Mindannyian hisznek Istenben, a Legfelsőbb teremtőben, a karma, az örök újjászületés törvényében. Az erőszakmentesség elvét követő hívők az egyszerű életmód, emelkedett gondolkodás elvét képviselik. Szívesen képezik magukat, olvasnak, tanulnak, tanulmányozzák a szentírásokat. Egészségüket az Ájurvéda ősi életmód tudományának gyakorlásával őrzik meg, követik a védikus asztrológia bölcsességének tanácsait az idő természetére vonatkozóan, az elme békéjét pedig a mantrameditációval tartják fenn. Azokra is gondolnak, akik nagyon elesett helyzetbe kerülnek életükben, éheznek és kiszolgáltatottak, ezért tartják fenn Étel az Életért elnevezésű humanitárius programjukat szerte az országban, évente fél millió tál meleg, vegetáriánus étel felszolgálásával és több száz tonna tartós élelmiszer kiosztásával. A szeretetlakomák alkalmával nem csak az éhség, hanem a depresszió és elmagányosodás ellen is tesznek, mint mondják: „a léleknek is táplálékra van szüksége, nem csak testnek”.

A Völgy szívében mi is elidőzhetünk, felajánlásokat végezhetünk, áldásokat kérhetünk vagy meditálhatunk. A pazar virágdekorációk, a gangos folyosók falán felfeslő meseszép képek és történetek, Krisna és Társainak kedvteléseiről egészen kiragadnak bennünket a hétköznapok megszokott sodrásából.

Itt található a Krisna-völgyi Ajándékbolt, pazar termékkínálattal, az indiai kelméktől, ruháktól kezdve a finom illóolajos parfümökön és szappanokon át egészen a fűszerekig, önismereti és önfejlesztő könyvekig, tradicionális ékszerekig, réz- és főzőedényekig bezárólag. De a helyi termékeket, szörpöket, lekvárokat, pasztákat és mézeket is megvásárolhatjuk. Innen nyílik a kerthelyiséggel rendelkező Krisna-völgyi Govinda étterem is, amely egész évben várja vendégeit. Teraszáról beláthatjuk az egész Völgyet, a lábaink alatt terülnek el a pompás parkok és a kis kupolák, ezek a kis szent zarándokhelyek, Krisna indiai szülőhelyének képmására készültek. Az étteremben vegetáriánus és vegán finomságokat kóstolhatunk, teljes menüket, indiai tálakat, zöldségszószokat, kenyérlepényeket, csemegéket és csípős csatnikat. Nyáron frissítő-hűsítő limonádéval, vegán fagyival, sőt kerti pizzasütödével is várnak – a templom másik sarkán. A különleges fűszerek mellett a tradicionális édességek is az étlapra kerülnek, így nem csak a felnőttek, a gyerekek kedvence is a helyi Govinda étterem.

A Völgy középpontja mögött találhatók a lakóházak, kerekeskutakkal, kis tavakkal és meditációs ösvényekkel. A házak között kis konyhakertek és méhlegelőként szolgáló erdősávok, facsoportok terülnek el, így kiváló ez a hely megpihenni, de sétálni és sziesztázni is, és ha fáradtak vagyunk, ökrös szekérrel tehetjük meg az utat a lankás sétányon.

Fesztiválözön: programok az indiai kultúra szerelmeseinek

Ha a hely atmoszférájával már feltöltődtünk, valószínűleg a programokra áhítozunk majd. Krisna-völgyben tavasztól őszig számos színes fesztivállal várják az érdeklődőket, legyen szó a Holiról a festékdobáló ünnepről, a hennafesztiválról és szépségnapról, vallási ünnepekről, de az indiai művészetek, táncok szerelmesei, és a gasztronómiai kedvelői sem csalódnak majd – őket az őszi Vegán Gasztro Napra várják. Az év legpompásabb programja mégis a 3 napos Krisna-völgyi Búcsú, ahol a kultúra és életmód minden elemével megismerkedhetnek az érkezők, velejéig belecsöppenve India varászlatos világába.

A nyugodtabb, csendesebb napokat kedvelők elvonulási hétvégék, kézműves programok, workshopok és a nagyon népszerű kertészeti kurzusok közül válogathatnak.

Egy nap biztosan nem lesz elég – tökéletes pihenés Krisna-völgy vendégházaiban

Krisna-völgy tökéletes kikapcsolódást kínál a városi nyüzsgéstől megfáradt embernek. Vendégházaiba, komfortos szobáiban vagy csoportos hálótermeibe is foglalhatunk szállást, különféle szobatípusok és szolgálatatások közül válogathatnak az ide érkezők. A szobák egy része saját fürdővel, míg másik részük két szobánként egy közös fürdővel rendelkezik. A kalandra vágyók és a gyerekek akár kempingezhetnek is a Kamala Vendégház kertjében. Választhatunk a Gurudeva Bhavan hagyományos családias vendégszobáiból vagy a Völgytől kijjebb eső Madhu Bhavan modern módon felszerelt, patinás panziója közül. A szállás mellé kérhetünk idegenvezetést, befizethetünk egy templomi túrára, lehetőség van kipróbálni a különféle ájurvédikus masszázstípusokat, részt vehetünk a hajnali és kora esti meditációs programokon, felfedezhetjük a Völgyet egy-egy ökrösszekér túra alkalmával, és hajnalonta csillaglesre indulhatunk, a fényszennyezéstől mentes ökofalu felett ugyanis sosem látott, elbűvölő látványt nyújt az éjjeli égbolt.

Természetesen étkezési lehetőséget is biztosítanak a vendégeknek Krisna-völgy vendégházaiban, e téren négyféle verzióból választhatunk. Fogyaszthatunk a Govinda étteremben, snackelhetünk a Kamala Falatozóban, befizethetünk a helyi szerzetesekkel való közös étkezésre, amely a templomépület mellett történik és tradicionális, indiai módon, a földön ülve fogyasztják el az ebédet a vendégek, valamint egzotikus menüt is foglalhatunk, ez esetben a Krisna-völgy oltáráról származó bőséges és pazar lakomát szervírozzák a szobánkban. Így már csak egyetlen kérdés maradt, hogy elég lesz-e a nyári szabadságunk Krisna-völgy teljes felfedezésére, és persze azt se felejtsük el a forró nyári napok esetén, hogy mindössze egy karnyújtásnyira van lágy habjaival a Balaton.

Vendégház: https://vendeghaz.krisnavolgy.hu/

Meditációs hétvégék: https://elvonulas.krisnavolgy.hu/

Kertészeti tanfolyamok: https://krisnavolgy.hu/biokerteszet/

Ajándékbolt: https://bolt.krisnavolgy.hu/

Ételt az Életért Alapítvány: http://karitativ.hu/

Budapesti központ: https://lelekpalotaja.hu/

Ajánlatok