accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Meg kell tanulni elengedni a társadalomnak, a családnak, barátoknak való megfelelni vágyást

NomadMajom /

A helyfüggetlen életmódot folytató szabaduszókról szóló riportsorozatunk harmadik alanya Ballai Brigitta, aki 4 hét után felmondott az első munkahelyén, és már 15 éve szabaduszóként él és utazik a világ számos országában. Elárulta nekünk, mit szeret a legjobban ebben az életformában és hogy mik a kezdeti nehézségei. Sőt, utabbiakhoz segítséget is mutat!

Miért lettél digitális nomád és mi volt az, ami elindított ezen az úton?

Számomra a digitális nomádság felé vezető út egyszerű volt, hiszen a közgáz egyetem elvégzése után globális cégeknél kezdtem el dolgozni, ezért az első pillanattól kezdve munkámból kifolyólag sokat utaztam. Sőt, IT tanácsadóként éveken keresztül, hétfőtől csütörtökig folyamatosan úton voltam, bőröndből éltem. Nálam a repülés már olyan volt, mintha buszra szállnék. Sokszor hetente 2-3 országban is megfordultam. Volt olyan is, hogy a reptéren a check-in pultnál már össze voltam zavarodva, hova is megyek aznap.

Kb. 6-7 év után, amikor realizáltam, hogy a hotel recepciósokkal és takarítónőkkel gyakrabban találkozok, mint a saját barátaimmal, párommal és családommal, akkor döntöttem úgy végül, hogy elég és ezentúl saját kezembe veszem a sorsomat. Innentől kezdve szabadúszóként már saját magam döntöttem el mikor és hova szeretnék utazni, milyen projekteken és hol szeretnék dolgozni. Ez egy jelentős minőségi javulást hozott az életemben és már nem is tudnék visszamenni az alkalmazotti létbe.

Mit csinálsz pontosan, hogyan keresed meg a mindennapi kenyérre és utazásra valót?

IT tanácsadó vagyok. Ez elég sokmindent felölel, de talán 2 fő területet tudnék kiemelni az IT-n belül, ami évek óta végigkísér: a SAP tanácsadás és Online Business Development. Az utóbbin belül sokat foglalkozok online marketinggel és e-commerce üzletek fejlesztésével és futtatásával.

Mesélj egy kicsit arról a projektedről vagy ügyfeledről, amelyikre a legbüszkébb vagy!

Tanácsadóként rengeteg ügyfelem volt az elmúlt 15 évben, kisebbek és nagyobbak is. Dolgoztam az American Greetingsnek, Novell-nek, ExxonMobilnak az Egyesült Államokban, ahol a vállalati kultúra, a munkához való pozitív hozzáállásról, a szoros együttműködésről sokat tanultam. Amire talán leginkább büszke vagyok az az, hogy részese voltam Deployment Managerként az ENSZ globális SAP rendszerének a bevezetésében. Számomra a világ 75 országát koordinálni politikai és békefenntartó szervezeteket, ill. heti jelentéseket készíteni az ENSZ elnökének a projektről hatalmas megtiszteltetés volt.  Ez a szerep projekt managerként egy sokkal intuitívabb, megértőbb projekt vezetést kívánt meg tőlem, mint a megszokott privát szektorban, ahol mindig is a legnagyobb profit elérése volt a cél.

Az ENSZ-nél úgy kellett ezt a hatalmas projektet 3 éven keresztül koordinálnom, hogy sokszor a vonal másik végén háború dúlt, lőttek és életveszély volt. Volt sajnos olyan is, hogy másnap a kapcsolttartóm már nem vette fel a telefont, mert sajnos lelőtték egy felkelésben.

Hol töltötted az elmúlt hónapokat, éveket, és miért utaztál ezekre a helyekre? 

Az elmúlt hónapokat kivételesen Bécsben töltöttem. Annak idején, 2006-ban kaptam egy projektajánlatot Bécsbe aztán valahogy a város élhetősége miatt itt ragadtam. Ausztria a választott európai otthonom most már több mint tíz éve és ide is térek haza az útjaimról. Most januártól egy 3 hónapos ázsiai és ausztrál körutat terveztem, de erre családi okokból sajnos nem tudtam elmenni. Hogy mit hoz a jövő, még kérdés.

Mi volt az legelső megbízásod mint szabadúszó és hogyan szerezted meg?

Annak idején, komoly másfél éves munkatapasztalat után (most már csak mosolygok rajta), úgy éreztem, eleget dolgoztam Magyarországon, és itt az ideje annak, hogy megnézzem mennyit ér a tudásom külföldön. Feltöltöttem az önéletrajzomat egy portálra és én voltam leginkább meglepődve, hogy 2 hét alatt három projekt ajánlat futott be. Akkor, 24 évesen még nem voltam megérve lelkileg és szakmailag arra, hogy elhagyjam a biztonságos partot.  Jó pár kollégám volt 40 éves jogviszonnyal a cégnél, ami egy kicsit idealizálta számomra a karrierépítést, a munkahelyi hűséget és onnan való nyugdíjba menetelt. Nem igazán hagytak akkor szakmailag fejlődni és türelemre intettek, mondván, hogy még fiatal vagyok. Hat hónapig várattam az első ügyfelem, aki még ezután is engem akart a projektre. Ez megadta nekem a végső lökést és váltottam, kiléptem a munkahelyemről és elvállaltam a feladatot.

Mi a receptje nálad ennek a fajta életmódnak? Mik az egyes hozzávalók, ezekből mennyi kell hozzá, és mik a legfontosabb lépések?

Mi a digitális nomádság receptje? Először is szerintem meg kell tanulni elengedni a társadalomnak, a családnak, barátoknak való megfelelni vágyást. Ez szerintem a legtöbb embernek a legnehezebb. Feladni egy munkahelyet, elhagyni a biztonságos partot nem könnyű, ezt aláírom, de csak akkor tudunk megújulni, ha mi magunk, hajlandóak vagyunk ezt meglépni. Ha mindig a tökéletes időzítésre várunk, akkor egy szép nap azon kapjuk magunkat, hogy elment mellettünk az élet, miközben mi biztonsági játékot játszottunk. Ehhez kapcsolódik a második titok is, mégpedig az, hogy folyamatosan törekedni kell arra, hogy a komfortzónánkat feszegessük. Ez senkinek nem egy kényelmes dolog, ugye? 😊 Nekem sem, de ha általában valamiben kezdem nagyon kényelmesen érezni magam és már nem jelent kihívást, tudom magamról, hogy hamarosan megjelenik az unalom is és következő lépésben pedig eltűnik a szikra a szememből és a lelkemből.

A harmadik pont, amit mentorálások során szem előtt szoktam tartani (ezért is egyedi részemről minden mentorálás) az pedig az, hogy sokan próbálnak trendeket meglovagolni és amikor mindenki webshopot nyit, akkor ők is azt akarnak. Ezzel sincs semmi gond, csak fontos, hogy az egyediségünket, tapasztalatunkat szem előtt tartva és kihasználva valami egyedi szolgáltatást próbáljunk megteremteni. Sokan ezt a lépést elfelejtik.

Hogyan oldod meg, hogy mindig fókuszálni tudj a feladataidra, amikor ott vagy mondjuk egy gyönyörű tengerparton, ahol például akár szörföléssel is tölthetnéd az időt?

Többször hallottam már ezt a kérdést a digitális nomádok facebook csoportunkban is, ilyenkor mindig zavarba jövök. 😊 Szerintem ez nem egy valós problémakör egy digitális nomád számára. Amikor az ember életvitelszerűen utazik, akkor nem elsősorban a látnivalókért és a hűtőmágnesek gyűjtéséért („Nézd, ennyi és ennyi országot jártam be!”) látogat el egy országba, hanem azért, hogy megismerje a kultúrát, az embereket és egy bizonyos szinten beilleszkedjen.

A digitális nomád vagy helyfüggetlen vállalkozó fő fókusza a munka elvégzése, ha lehet minél élvezhetőbb és kellemesebb környezetben. Így válaszolva a kérdésedre, soha nem az elsők számomra egy országban a turista látnivalók. Szeretek egy helyen minimum 1 hónapot eltölteni, így általában mindenre marad idő, a munkára és a szórakozásra is.

Ha holnap összedőlne az internet és ezért helyhez kötve, egy munkahelyre bejárva kényszerülnél dolgozni, hová telepednél le dolgozni és élni, és miért oda?

Megfogtál, mert hirtelen Balit mondtam volna, ahonnan pár hónapja kaptam egy állásajánlatot. A munka egy Entrepreneur Villa és szervezet vezetése lett volna közvetlen a tengerparton. Az az igazság viszont, hogy akkor bár elgondolkoztam rajtam, de végül egy tanácsadói projektet vállaltam be Európában. Ez nem tűnik egy olyan romantikusnak mint a tengerparti fix állás, viszont szakmailag és anyagilag is egy komolyabb projektajánlat volt, amit nem lehetett visszautasítani.

Visszatérve viszont a kérdésedre, kicsit hosszabban gondolkozva rajta: az USA-ba mennék vissza és vállalnék munkát. Szeretem az emberek élethez való pozitív hozzáállását, a kedvességüket, akkor is, ha sokak ezt felszínesnek tartják. Én mindig úgy gondoltam, jobb a felszínes kedvesség, mint a közeli gorombaság. Több évet dolgoztam tanácsadóként és projekt managerként az USA-ban. A munkastílus sokkal kellemesebb, hatékonyabbak, és egyenesebbek is, mint sok európai országban. Ezért, ha feltétlenül munkahelyre kéne bejárnom, akkor azt ott tenném.

…és mi hiányozna a legjobban a mostani életedből?

Egyértelműen a SZABADSÁG!!! Az USA-ban az évi 15 nap szabadnap, nulla betegszabadság alkalmazottként nem egy felemelő dolog, de az ember élete végéig ne is csinálja, azt mondom. Én annak idején dolgoztam 3 évet főállásban, diplomata munkaviszonyban, New Yorkban az ENSZ-nél. Reggel 7-től este 19 óráig mindennap az irodában voltam. Hétvégén meg otthonról dolgoztam. Egyszer próbáltam meg meglógni egy februári téli napon Miamiba 1 hétre. A 7 napot végigdolgoztam a medence partról (egy projekt managernek ugye soha nincs szabadnapja, általában mindig akkor van rá a legnagyobb szükség, amikor szabadságra menne 😊). A történet vége az lett, hogy visszatérvén New Yorkba megköszönték a közreműködésemet és azt mondták, hogy hát ezt sajnos távmunkának nem tudom elszámolni, így a szabadságomból vonják le.

…és van-e olyan dolog, aminek örülnél, amit jobban élveznél egy munkahelyen (ami most hiányzik)?

Szeretek csapatban dolgozni. A digitális nomádságban talán az hiányzik a legjobban, hogy hiányoznak az emberek körülöttem. Szívesen „brainstormingolok”, dolgozok több emberrel egy projekten.

Ha visszaküldhetnél néhány rövid üzenetet a digitális nomáddá válásod előtti énednek milyen konkrét tanácsokat mondanál el neki?

Egy kezdő digitális nomádnak két dolog fontos a kezdeti elinduláskor. Az egyik a kiszámíthatóság, tervezhetőség és biztonság. A másik pedig az online jövedelem.

Az előbbi esetében én előszeretettel támogatom a különböző work & travel programokat. Az egyik, szerintem legszuperebb oldal ilyen téren workaway.info, ahol olyan embereket találhatunk, akik napi pár órás munkáért cserében szállást és ételt biztosítanak. A világ nagyon sok országában találhatunk így családokat, vállalkozókat, ahol munkacsereprogram keretében megszállhatunk akár több hétre is, legyen az akár Bali, Ausztrália vagy az USA.

A digitális nomád életet pedig hosszasan akkor tudjuk fenntartani, ha van megfelelő bevételünk is. Ez a bevétel lehet passzív vagy online jövedelem. Ezért mielőtt kilépnénk a munahelyünkről és világgá indulnánk, mindenképpen találjunk ki, mivel fogunk szabadúszóként, digitális nomádként, online vállalkozóként foglalkozni. Magyar nyelven még kevés elérhető tartalom van, ezért is hoztunk létre egy digitális nomádok online tréning platformot, ahol a közösség tagjai által készített tréningeken keresztül tanulhatunk különböző online területekről.

Összeségében fontos az, hogy egy közösséghez tartozzunk és tudjunk kérdezni másoktól. Ezért is hoztam létre 2015-ben a Digitális nomádok közösséget. Ez Magyarország jelenleg legnagyobb freelancer, digitális nomád közössége. Itt bátran kérdezhet bárki ill. szeretettel várjuk az élménybeszámolókat, videoblogokat is. Maga a csoport zárt, hiszen sokan még csak érdeklődési szinten, alkalmazottként csatlakoznak hozzánk. Számunkra mindenképpen megnyugtató, hogy szabadon kérdezhetnek, hiszen a posztokat csak a csoporttagok olvashatják. Bárki szabadon csatlakozhat hozzánk, akár megfigyelőként, akár aktív tagként is. Ha szeretnéd az online tudásodat itt másokkal megosztani, azt is megteheted.

Azoknak, akik most ismerkednek ezzel a létformával, milyen elsőre nem látható, nem várt nehézségekre hívnád fel a figyelmét?

Az utazások, helyfüggetlen életmód során az új országokban folyamatosan fel kell magunkat találni, újra megteremteni a mindennapokhoz szükséges dolgokat, mint például, hogy hol fogunk aludni, mit eszünk, honnan tudunk dolgozni, mivel közlekedünk, stb. Ez egy állandó, otthoni életmódhoz képest hatalmas változás, ami sok emberben bizonytalanságot kelthet először. De az első „ilyen“ érzés után tartsunk ki, mert ahogy minél gyakorlottabb utazókká válunk, ezekek a kezdetleges kihívásokon egyre könnyebben és könnyebben lendülünk át.

 Miben változtatott meg és mit jelent számodra a digitális nomád lét?

Megtanultam szeretni a mindennapokat, értékelni a boldog pillanatokat. Az, hogy mindennap én dönthetem el, mit akarok csinálni, mikor és honnan, hatalmas szabadságot ad. Napi  6-8 órát így is dolgozok, de szimplán a tengerpartról dolgozni, vagy a pálmafák alól – annyi boldogságot ad – ami minden napot széppé tesz.

A digitális nomádság manapság nagyon trendi, de az irigylésre méltó videók, képek, blogok nem a teljes képet mutatják be róla. Ez az életforma bár jelenleg nagyon felkapott, de nem mindenkinek való. Ez egy lassan utazó életforma, nem összetévesztendő a hátizsákos utazóval. Számomra a digitális nomádság a szabadságot jelenti, a mindennapok szépségét, a kiegyensúlyozott életet.

Hogyan látod a jövődet digitális nomádként?

Nemrég vettem egy régi, vintage VW buszt, ami lakóautóként lett átépítve. (Ez látható a főcímképen – a szerk.) Ezt szeretném a következő hónapokban felújítani és nyáron bejárni vele Európát. Ez a busz nem egy régi  bakkancslistás álom volt, mint nagyon sokaknak. Csak megláttam és megszerettem. Egy pillanat műve volt.

Távolabbi célom az, hogy a digitális nomádságot ne egyedül üzzem, hanem párban ill. talán családdal. Szeretnék 3-4 helyszínt találni a világban, ahol jól érzem magam és ahol pár hónapot egy évben el tudok tölteni. Ezeken a helyszíneken jó lenne egy állandó, vagy legalábbis majdnem állandó otthont kialakítani és barátokra szert tenni.

Köszönjük a válaszaidat és sok sikert kívánunk a terveidhez!

Ajánlatok