accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Milyen költségekkel kell számolnia annak, aki autóval utazik Horvátországba?

utazomajom /

“Horvátország közel van és olcsó”. A legtöbben ezzel indokolják, hogy idén nyáron is a horvát tengerpartot választják a nyaralásuk helyszínéül. De vajon tényleg olyan olcsó autóval utazni, mint azt sokan hiszik? Utánajártunk.

Távolság

Horvátország egyik legnagyobb előnye, hogy remek természeti adottságokkal rendelkezik. Az Adriai-tenger horvátországi partvidéke szárazföldön 1778 km hosszú, de ha a szigetek kerületét is figyelembe vesszük, összesen 5835 km. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy Isztriától Dalmáciáig több száz sziget és még több szárazföldi település közül választhatunk attól függően, hogy mennyit akarunk utazással tölteni.

Omis, Horvátország

ISZTRIA: Budapest – Rovinj 590 km autóval (kb. 6 óra)

KVARNER RÉGIÓ: Budapest – Opatija 515 km (kb. 5 óra)

DALMÁCIA: Budapest – Split 750 km (kb. 7 óra), Budapest – Dubrovnik 940 km (Horvátországon keresztül kb. 9 és fél óra)

A fenti időtartamokba nincsenek belekalkulálva az esetleges dugók, amelyek a határnál vagy a fizető kapuknál (ld. lejjebb) előfordulhatnak. Ezt elkerülendő érdemes NEM szombaton elindulni a horvát tengerpartra, hiszen a legtöbb hotel, apartman és kemping esetében szombaton van a váltás. Jó választás lehet az indulásra vasárnap vagy bármelyik hétköznap.

Horvátországi autópálya-díjak

A magyar határtól a legtöbb tengerparti várost autópályán érhetjük el. A horvát autópályák díjkötelesek, a fizetőkapuknál lehet jegyet kérni, amelyet kihajtáskor vagy szakaszhatárokon kell kifizetni.

A fizetés történhet horvát kunával (1 kuna kb. 42 HUF), Euróval (a visszajárót kunában kapjuk) vagy bankkártyával. Érdemes a bankkártyás sorba állni, hiszen a legtöbben a készpénzes sávoknál várakoznak, óriási dugókat okozva.

Horvát autópálya

Autópálya díjak 2018-ban (személygépjárműre)

A határátlépés után:
Gorican – Zágráb szakasz: 47 kuna

Rijeka és az Isztria települései:
Zágráb – Rijeka szakasz: 77 kuna
Rijeka – Pula szakasz: 51 kuna
Rijeka – Rovinj szakasz: 38 kuna
Rijeka – Porec szakasz: 46 kuna

Kvarner régió:
Zágráb – Rab szigeti komplehajtó: 61 kuna
Zágráb – Pag szigeti komplehajtó: 96 kuna

Dalmácia:
Zágráb – Zadar észak (Vir sziget, Nin) szakasz: 134 kuna
Zágráb – Zadar dél szakasz: 139 kuna
Zágráb – Biograd szakasz: 148 kuna
Zágráb – Murter szigeti lehajtó: 159 kuna
Zágráb – Vodice szakasz: 164 kuna
Zágráb – Sibenik szakasz: 169 kuna
Zágráb – Trogir szakasz: 186 kuna
Zágráb – Split szakasz: 200 kuna
Zágráb – Makarska szakasz: 225 kuna + 22 kuna a Szent Illés alagút
Zágráb – Ploce szakasz: 247 kuna

Krk híd ára: 39 kuna

A Krk híd használatáért csak egyszer kell fizetni. A Vir és a Pag híd ingyenesen használható!

TIPP: Előzetes kalkulációhoz ajánljuk a Horvát autópálya-kezelő cég interaktív térképét, amely angol nyelven is elérhető. Válaszd a TOLL CALCULATION menüt >> ITT

Üzemanyag-árak

Horvátországban valamivel drágább üzemanyagárakra számíthatunk, mint itthon, ezért érdemes induláskor ezzel is kalkulálni és akár még Magyarországon, a határ előtt teletankolni az autót.

Horvátországban INA, Tiffon, OMV, Petrol, Lukoil benzinkutakkal találkozhatunk.

Átlagos üzemanyagárak

EUROSUPER 95 benzin: 10.24 kn
EURODIZEL: 9.79 kn

A fenti árak változhatnak, ezen a térképen városokra lebontva találtok benzinkutakat >> ITT

Dubrovnik belvárosa

Parkolás Horvátországban

Mi a helyzet a parkolással? Általános szabály nincs, városonként, régiónként változhat a díjszabás. A parkolási díjak átlagosan 4-6 kuna között mozognak, de Dubrovnikban akár 40 kunát is elkérhetnek a belvárosi parkolásért.

TIPP: Figyeljétek a táblákat és kerüljétek el a büntetési csekkeket!

Hogy olcsó-e a horvát tengerpartra lejutni? Mindenki döntse el maga, mindenesetre reméljük, hogy a fenti tippekkel sikerült hozzájárulnunk a tengerparti nyaralás sikeréhez.

Még több kihagyhatatlan élmény, program és különleges látnivaló Horvátországban >> 


 

Ajánlatok