accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Osztrák alpesi paradicsom ingyenes extrákkal? Létezik!

Medvemaki /

Ausztria adottságait talán senkinek sem kell bemutatnunk, aki azonban eddig azért nem szervezett utazást nyugati szomszédunkhoz, mert drágának találta, annak egy olyan helyszínt szeretnénk ezúttal a figyelmébe ajánlani, ami teljesen felülírhatja ezt a prekoncepciót, és életre szóló élményekkel gazdagíthat mindenkit. Ez pedig nem más, mint a Schladming-Dachstein régió, három nagyszerű tartomány (Stájerország, Salzburg és Felső-Ausztria) találkozásánál. Schladmingot, az egykori bányászvároskát sokan síközpontként ismerik, mi most azonban arra helyezzük a hangsúlyt, hogy miért is érdemes ide utazni, ha elolvadt a hó.

A leggyorsabb eljutási mód Budapestről egyértelműen az, ha ÖBB RailJetre szállunk Salzburgig, majd onnan – ízlés szerint – vonattal, vagy busszal folytathatjuk az utazást. Ha elég korán indulunk, akár már délben Salzburgban lehetünk, ahol érdemes lehet néhány órára megszakítani az utunkat. A csomagokat a főpályaudvar többszáz szekrénnyel rendelkező csomagmegőrzőjében hagyhatjuk pár eurós díj ellenében, innen pedig 15 perces sétával el is érhetjük a belvárost. Az utunkat ráérünk akár csak este folytatni, hiszen Salzburgtól alig másfél órát kell már csak utaznunk. Érdemes lehet ugyanakkor még sötétedés előttre időzíteni az utat, ugyanis látványban gazdag lesz minden métere. Ezen az útvonalon irányonként akár már €29,5-ért is utazhatunk.

Schladming jól elérhető Magyarország felől Grazon keresztül is, így ha nem jártunk még ezekben a városokban és a legtöbbet szeretnénk kihozni a kirándulásból, dönthetünk akár úgy is, hogy odafelé az egyik, visszafelé a másik útirányt választjuk. Grazba többféleképpen is eljuthatunk Budapestről: választhatjuk a Flixbus közvetlen járatát, vagy mehetünk Bécs felé, a repülőtéren átszállva. Vonattal akár Szentgotthárdon, akár Bécsen keresztül is utazhatunk. Ezen az útvonalon irányonként akár már €30,49-ért is utazhatunk.

Aki végig Flixbus-ozna, az bécsi (Erdberg) és Sankt Michael in Obersteiermark-ban történő átszállással megteheti ezt – árban és menetidőben is versenyképes lehet ez a verzió. Ezen az útvonalon irányonként akár már €31,69-ért is utazhatunk.

A jó eljutási lehetőségek mellett az úticél másik óriási vonzerejét az úgynevezett Sommercard jelenti – ez egy olyan kártya, amely tavasztól őszig számos szálláshelyen automatikusan ingyenesen jár és 101 különféle szolgáltatás igénybe vehető vele a térségben: tömegközlekedés, felvonók (összesen 7!), múzeumok, strandok, élményfürdők, szervezett programok, stb. Akik az aktív kikapcsolódás hívei, azok számára a kártya általi megtakarítás akár száz eurókban mérhető. A szolgáltatások ingyenes igénybe vétele mellett sokat spórolhatunk az üzemanyagon is, hiszen tökéletesen mobilak lehetünk autó nélkül is az ingyenes tömegközlekedésnek köszönhetően. További 115 szolgáltató kedvezményekkel várja a kártyatulajdonosokat. A szálláshelyet célszerű a Schladming-Dachstein régió hivatalos oldalán kiválasztani, hiszen itt rászűrhetünk az összes olyanra, ahol kártya is jár a szálláshoz (A Marketing groups menüpont alatt jelöljük ki a Sommercard Partner lehetőséget). Az oldal a német mellett angol és magyar nyelveken is böngészhető. Szállodák és önellátó apartmanok egyaránt széles választékban elérhetők a városban, és bármelyik jó választás lehet: több szupermarket is található Schladmingban, ahol kiváló bevásárlási lehetőség nyílik főzőcskézéshez, de ha nem szeretnénk ilyennel időt tölteni, jó éttermekből és kávézókból sincs hiány.

Nézzünk néhány példát, hogy mi mindent csinálhatunk Schladming térségében (ingyen)!

 

Planai

Ha még éppen hogy csak megérkeztünk, de már egyből szeretnénk is fejest ugrani a lehetőségekbe, a Planai kitűnő kezdés lehet. Akárhol is szállunk meg Schladmingban, biztosan nem kell 10 percnél többet sétálni a felvonó alsó állomásáig (Planet Planai), ahonnan indulhat is az utazás az 1906 méteren található csúcsra. Ha mégis hosszúnak tűnne az út a hegy lábáig, egyből tesztelhetjük a kiváló buszos közlekedést, a járatok többsége ugyanis nemcsak a kirándulóhelyekre juttat el minket, hanem helyi járatként is funkcionál.

 

Riesachfälle vízesés

Már maga az vízesésig vezető buszút egy igazi alpesi élmény. Az út első felében Schladmingot és a várost körülvevő hegyeket csodálhatjuk meg egyre magasabbról, majd a hegyek között, a legelésző bociktól karnyújtásnyira vezet az út. Ne lepődjetek meg, ha esetleg érkezéskor egy tucat marhába botlotok – mi így jártunk, nem is emlékszem, hogy parkoló autóból, vagy kószáló tehénből volt több a busz végállomásánál. Kiváló úticél, ugyanis edzettségi szintjétől függően mindenki kaphat tőle valamit: akinek fáj a lába, lehet, hogy csak a pár lépésre található vízeséshez akar majd elsétálni, ahol akár le is ülhet és meditálhat egyet a megnyugtató csobogást hallgatva – és már így is elmondhatja, hogy járt Stájerország legnagyobb vízesésénél. Aki picit továbbmerészkedne, de nem gondolkodik nagyobb túrában, az rövid sétával magasabbra mászhat, ahonnan újabb szemszögből csodálhatja meg a vízesést. A bátrabbakat és bevállalósabbakat pedig igazi paradicsom várja: függőhíd, lépcsők, fantasztikus panoráma, az út végén pedig a gyönyörű Riesach tó.

 

Dachstein

A majdnem 3000 méteres tengerszint feletti magasságban található üvegpadlójú kilátó egészen biztosan a kirándulásunk egyik fénypontja lesz, de ne hagyjuk ki az ugyanitt található Jégpalotát és függőhidat sem! A hegyet itt sem kell megmásznunk, a kártyával igénybe vehető nagykabinos lift ugyanis pillanatok alatt felvisz minket. Fontos azonban, hogy a nagy érdeklődésre való tekintettel csak helyfoglalással vehető igénybe ez a szolgáltatás, a foglalást pedig érdemes 1-2 héttel előre megejteni, mind a fel-, mind a lefelé történő utazásra. Ez néhány gombnyomással online lebonyolítható, a visszaigazolást pedig mobileszközünk képernyőjén is bemutathatjuk a helyszínen.

A buszmenetrend Schladming és Dachstein között kiváló: legalább óránként (de egyes napszakokban félóránként) járnak a modern, légkondícionált járművek, és bár a menetidő hosszúnak tűnhet a megtett távolsághoz képest, ez bosszúságot aligha okoz: ha partnerünk le tudja venni a tájról a tekintetét és ránk néz útközben, biztos, hogy arra fog kérni minket, hogy csukjuk be a szánkat, az ugyanis törvényszerű, hogy tátva marad majd a látottaktól.

Almsee Schladming Lake

Esőprogram: élményfürdőzés

Schladming központjától néhány lépésre található az Erlebnisbad, amely egy kül- és beltéri medencékkel egyaránt rendelkező élményfürdő. A kültéri 26 fokos medencék a nyári kánikulában nyújthatnak felfrissülést, a beltéri 32 fokos élménymedencében pedig akár hűvösebb, esős napokon is bátran megmártózhatunk. Ezen felül találhatunk még itt finn-, bio-, és női szaunát, gőzfürdőt, infrakabint és hidegvizes merülőmedencét is. Mindezt természetesen a gyönyörű hegyek lábánál élvezhetjük, a Sommercarddal 3 órán keresztül ingyenesen. Hasonló élmény vár minket a közeli Ramsauban is (Swimming paradise & Sauna Oasis), így ha véletlenül több napig esne az eső, akkor sem kell a szálláson kuksolni.

Ajánlatok