accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Sajtimádó vagy? Megmutatjuk a legjobb sajtlelőhelyeket, ahol biztos nem fogsz csalódni!

lanymajom /

A sajt a világ egyik legfantasztikusabb találmánya. Eheted akár magában, kenyéren, tésztán, zöldségekkel, gyümölcsökkel, pizzán vagy akár a bor és a sör kisérője is lehet. Ha megkóstolnád a legfinomabb sajtokat, akkor ezekre a helyekre kell elutazod.

1. Bordeaux

Franciaország az egyik legtökéletesebb utazási célpont azoknak, akik nem bírnak sajt nélkül élni, Bordeaux pedig a világ legjobb sajtjait kínálja. Rengeteg apró sajt manufaktúra és piac kínálatát kóstolhatjuk meg, de még sajt éttermet is ki lehet próbálni. A város specialitása a kecskesajt.

2. Normandia

Normandia a világhírű lágy sajt, a camembert hazája. Az azonos nevű városkában, egy bájos farmon kialakított sajt múzeumban megismerkedhetünk a sajtkészítés módszereivel, a camembert történetével és persze kóstolni is lehet.

3. Francia Alpok

Franciaország, Svájc és Olaszország határánál nemcsak a káprázatos panoráma, hanem a rengeteg féle sajt is lázba hozza az embert. A régió legjobbjai a Reblochon, Beaufort, Abondance, Bleu de Sassenage és a Tomme de Savoi.

4. Asztúria

Spanyolország északi régióját, a hegyek által körülölelt Asztúriát a sajtok földjének is nevezik. Különlegessége az erősen fűszerezett Queso de Cabrales.

5. La Mancha

La Mancha nemcsak Don Quijote-ről híres, hanem a Manchego sajtról is. A Manchego sajtot kizárólag a Manchego fajtájú juh teljes tejéből készítik, melyek Toledo, Cuena, Ciudad Real és Albacete lankáin legelésznek.

6. Gorgonzola

A Milánóhoz közeli Gorgonzola a híres belsőpenészes sajt szülővárosa. A legenda szerint a sajtot egy szerelmes sajtkészítő találta föl, aki a szerelmével való találkozó előtt a nagy sietségben elfelejtette befejezni a már megkezdett munkáját. A következő nap reggelén vette csak észre, hogy mi történt a sajttal. Végül úgy döntött, hogy nem dobja ki a bepenészedett sajtot, hanem inkább ráken a tetejére egy friss réteget.

7. Reggio Emilia

Reggio Emilia régió Olaszország legismertebb sajtja, a parmezán hazája. A parmezán az egyik legrégebbi európai sajt. Történelmi dokumentumok is bizonyítják, hogy a 13-14. században már a maihoz hasonló formában létezett.

8. Cheddar

Anglia kedvenc sajtja a cheddar, ami az azonos nevű településről származik. A szalmasárga színű keménysajt íze a dióra emlékeztet, erőteljesen aromás és kissé fanyar.

9. Gruyeres

A festői svájci városkából, Gruyeres-ből származik a világ egyik legfinomabb sajtja, a Gruyere, ami már többször is elnyerte az első helyet a világ legnagyobb sajtversenyén. A Gruyere sárga színű, tehéntejből készült félkemény sajt. Karaktere attól függ, hogy mennyi ideig érlelik. A fiatalabb fajták kicsit diósabb jellegűek, az idősebb Gruyere sajtok  pedig összetettebb ízűek.

10. Hollandia

Ha Európa legjobb sajtpiacait látogatnád meg, akkor Hollandiába kell elutaznod. Az ország leghíresebb sajtpiaca az alkmaari, ahol szinte show műsor szerűen értékesítik a sajtokat. A leghíresebb fajták a Gouda és az Edami sajt.


Forrás

Ajánlatok