accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Sri Lanka egy utazómajom szemével!

utazomajom /

Egy őszi posztod adta az ötletet a Sri lankai utazásunkhoz. Igazán varázslatos úti cél, amit érdemes legalább egyszer meglátogatni. Illat, élmény és ízkavalkád volt minden napja.

Az utazás nagyon sok időt elvesz az ott töltött időből, de ha már így van a helyi közlekedési formákat választottuk. Remek élményeket szereztünk tuk-tukkal, vonaton és buszon egyaránt. Sokat hozzátett az élményeinkhez a helyiek kedvessége, nyitottsága, odafigyelése és mosolya. Érdemes megtanulni helyi nyelven köszönni és megköszönni. Tényleg imádni fognak!

A helyiek reakciója

Szinte kivétel nélkül segítenek, ha érdeklődő és nyitott vagy. Remek kalandokat éltünk át a tuk-tuk sofőrünkkel, aki igyekezett megtenni és megmutatni mindent amivel élményeket tehetett hozzá a napunkhoz.

Majdnem mindenhol, de főként a látványosságok körül mindenki igyekszik lehúzni. Érdemes elkerülni az önjelölt turistavezetőket, mert szemérmetlen összegekkel fejelik meg az amúgy is drága belépők árait. Sokszor megtévesztően határozottak, mintha kötelező lenne velük menni de nélkülük sikerült szabadon bejárni a helyszíneket.

Bálnalesre Mirissánál könnyű hajót találni és ha elefántot szeretnétek látni a nemzeti parkok jobbak mint az árvaházak. A helyiek sem preferálják az árvaházakat.

Érdemes előre utánanézni a belépők árainak!

Pénzváltás

A reptéren tanácsos rúpiát váltani és egyből beszerezni egy Dialog mobil kártyát (1299LKR). Sok helyen a mobilinternet jobb volt, mint a szállás által biztosított WiFi.

Kötelező alkudni, mivel a turistáknak egyből többszörös árat mondanak. Amiből jó árakat lehet kihozni, főleg ha látják, tudod mennyi a normál ár. Jó taktika lehet, ha úgy adod elő, mintha nem először járnál már az adott nevezetességnél.

Helyi közlekedés

Busz menetrend nincs. Ha megtelt a busz akkor elindul (kb.15 percenként). Bárhol felszállhatsz, fizetsz a jegyszedőnek és leszállsz, ahol szeretnél. Vonat információkat legkönnyebben itt éred el.

Tuk-tuk kalkulátor (jellemzően ennél olcsóbban is meg lehet úszni, de az előkalkulációhoz jó).

Időjárás

A száraz évszak egyik legszárazabb idején voltunk, de ennek ellenére kifogtunk néhány nap esőt. Elsőre nem örültünk neki, de szuper volt látni a kicsit ködös, hihetetlenül zöld tájat és érezni az igazi meleg nyári záporokat január végén. Hangulatos volt a párás teaültevények után lejönni a hegyekből és végre megpillantani a kék eget, a vizet és a partot.

Úti céljaink voltak: Kandy, Polonnaruwa, Sigiriya, Dambulla, Aluvihāra, Sri Pada – Adam’s Peak, Nuwara Eliya, Udawalawe National Park, Galle és a kevésbé népes partszakaszok.

A vendégposzt szerzője Domokos István.

Ajánlatok