accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Tudtad? Létezik egy látogatható kórház a Budai Vár alatt!

utazomajom /

Ha nem hallottál még a kórházról a Budai Vár alatt, nem vagy egyedül: 17 éve is még csak kevesen tudtak a létezéséről.

A Sziklakórház Atombunker Múzeum Európa szívében, a budai Vár alatt helyezkedik el. A kórháznak fontos történelmi szerepe volt sürgősségi létesítményként a második világháborúban. Budapest ostroma során ez a kórház volt az egyik utolsó működőképes intézmény, ahol civileket és katonákat egyaránt elláttak. Rengeteg sebesültet kezeltek itt, a kapacitás három- négyszeresét döbbenetes körülmények között. Az 1956-os forradalom és szabadságharc idején szintén itt látták el a sérültek egy részét. Később, a hidegháború alatt a létesítményt atombunkerré fejlesztették és titkos volt egészen 2002-ig.

A legjobb az egészben, hogy manapság bárki megnézheti, mi is zajlott a föld alatt, egy kis történelmi időutazással egybekötve.

Magyarország legnagyobb viaszfigura-kiállítása a kórház történetét, a hadiorvoslás fejlődését mutatja be, emellett megtekinthetők a polgári védelem eszközei és felszerelései. Közel 200 figura kelti életre az ostrom alatti állapotokat, szembesítve a látogatókat a háború kevéssé ismert oldalával. A tapasztalatok szerint minden korosztályt ér olyan benyomás, amely miatt érdemes megnéznie a Sziklakórházat: van, akinek nosztalgia, másoknak történelmi érdekesség, van, akinek újdonság, vagy egyszerűen technikai kuriózum a 60-as évekből származó, máig működőképes rendszer. A látogatókat magával ragadja egy igazán különleges atmoszféra. A történet-mesélés élővé teszi a túrákat, és segíti, hogy a látogatók jobban megértsék Magyarország sorsfordító eseményeit.

A múzeum elsődleges célja, hogy emléket állítson azoknak az orvosoknak, nővéreknek és önkénteseknek, akik a huszadik század legviszontagságosabb időszakaiban a Sziklakórházban dolgoztak, és sokszor saját életüket kockára téve küzdöttek azért, hogy embertársaikon segítsenek.

Az atombunkerré fejlesztett intézmény gépészetében nem csak arról mesélnek, hogy hogyan működött volna ez a hely egy esetleges vegyi vagy nukleáris támadás során, de azt is megmutatják, hogy mi történik a felszínen egy atomrobbanás esetén, mekkora pusztítást végez – illetve végzett Hirosimában és Nagaszakiban – az atombomba. Ez nem csak egy múzeum, nem csak történelem óra, megmutatják a háború kevésbé ismert arcát, a béke értékét.

Technikai információk: A Sziklakórházat tárlatvezetéssel lehet megnézni.

A hét minden napján nyitva van 10:00 – 20:00 között, az utolsó magyar nyelvű vezetés 18:00-kor indul. A túrák indulási időpontja megtalálható a www.sziklakorhaz.eu oldalon. A Sziklakórház Nagypénteken és Húsvétkor is nyitva tart. Ebben az időszakban sűrűbben indított tárlatvezetésekkel várják a látogatókat!

Cím: 1012 Budapest, Lovas út 4/c.
Telefonszám: +3670 7 010101
E-mail cím: info@sziklakorhaz.hu

További érdekességek, információk képek és leírások a Sziklakórház facebook oldalán!

szponzorált tartalom

Ajánlatok