accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Újjáépítik a Notre-Dame tűzben elpusztult részét

utazomajom /

Ahogy arról mi is beszámoltunk, tegnap este lángra kapott és hatalmas tűzzel égett Párizs ikonikus épülete, a Notre-Dame. Az ország legismertebb gótikus temploma 1163 és 1345 között épült, évente mintegy 13 millió látogató keresi fel.

A tűzoltóknak az éjszakai órákra sikerült megfékezniük a lángokat, így megmenekült az épület szerkezete és a két harangtorony.

François-Henri Pinault francia milliárdos – aki többek között a Gucci márka tulajdonosa – bejelentette, hogy százmillió eurót adományoz az újjáépítésre. Hogy az összeget szemléltessük, az épp felújítás alatt lángra kapott huszártorony teljes tervezett restaurációja, amelyet a francia állam finanszírozott, mintegy 11 millió euróba került volna.

A francia elnök, Emmanuel Macron is megerősítette, hogy amint lehet a teljes pompájában lesz látható a székesegyház, ennek érdekében pedig nemzetközi adománygyűjtést kezdeményeznek.

A szobrok megmenekültek

Néhány napja az MTI számolt be arról, hogy a felújítás alatt álló épületből elszállítják azt a 16 szobrot, amelyet az 1860-as években helyeztek el – mondta a francia hírügynökségnek  Marie-Hélene Didier, a huszártorony felújítását vezető örökségvédelmi szakember.

A 3 méter magas és mintegy 250 kilogramm súlyú szürkés-zöld szint öltött szobrokat – amelyek a 12 apostolt és a négy evangélistát ábrázolják – Périgueux városába szállították, ahol először megvizsgálják, majd teljesen felújítják őket, mielőtt a tervek szeriont 2022-ben visszakerültek volna az eredeti helyükre.

“Kettesével újítjuk fel őket, miközben a többi szobrot 19 hónapon át a székesegyház főhajójában őrzik. A felújítás során a szobrok színe várhatóan megváltozik, barnássá válik, és így visszanyerik eredeti bronzszínüket” – mondta az AFP-nek Jean-Michel Guilment kulturális szakember.

A bronzszobrok nem a középkorban, hanem a katedrális huszártornyának újjáépítésekor, 1859-1860-ban Eugene Viollet-le-Duc építész invenciózus, de stílushű elképzelései szerint épültek. A katedrális eredeti huszártornya 1250-ben készült el, de a francia forradalmat követő időszakban lebontották.

 

Ajánlatok