accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Vadregényes vízikaland az ország legszelídebb folyóján, ahol hódokkal is találkozhatsz

utazomajom /

Az idei nyár sokunknak a távoli tájak felfedezése helyett a hazai kincsek felkeresésével telik. Szerencsére azonban Magyarország is tele van izgalmas helyekkel, melyeket látva mindig rádöbbenünk, hogy nem feltétlen kell több ezer kilométert utaznunk, ha valami érdekes látnivalóra vágyunk. Ráadásul sok olyan felfedezni való is van, melyet a nagyközönség még kevésbé ismer.

Ilyen az Öreg-Túr is, hazánk „legszelídebb” folyója, mely vadregényes tájakon át kalauzol el bennünket és melyet a legjobb kenuba szállva megismerni. Az Öreg-Túron evezve lassú léptekkel figyelheted meg a folyó gazdag növény- és állatvilágát és remek terep kezdő evezőknek vagy kisgyerekes családoknak is, a folyónak ugyanis alig van sodrása.

Ha csak egy kényelmes, egy napos vízitúrát tervezünk, ahol mindenki kitapasztalhatja milyen is egy ilyen túra, szeretne biztonságos környezetben, nyugodtan nézelődve evezni, akkor a Kölcse és Túristvándi közti szakaszt ajánljuk. Ez a szakasz 9 km hosszú és kb. 4 óra alatt lehet megtenni, de érdemes kicsit többel kalkulálni, időt hagyva a megállásokra, kis pihenőkre.

Belföldi ajánló: Marsbéli táj Budapesttől egy órára? Igen, ilyen is van! Irány az egykori gánti bauxit bánya! 

A kiindulási hely, Kölcse Magyarország legkeletibb csücskében bújik meg, a magyar-ukrán határtól 10 km-re. Rengeteg szervezett kenutúra is indul innen, a hajókat a kölcsei evangélikus templom melletti öbölben ajánlott vízre tenni. Az Öreg-Túr lassú sodrású, keskeny folyócska, átlagos mélysége 80 cm és alig van olyan része, ahol a víz meghaladná a másfél métert. A Túr egyébként a Tisza egyik Romániából eredő mellékfolyója, mely Kölcse előtt szakad ketté, ennek egyik holtága a kanyargó Öreg-Túr.

A túra során érintetlennek tűnő területeken haladunk át, hatalmas, a folyó fölé hajoló galériaerdőket és szilfákat csodálhatunk meg, néha bedőlt fák alatt kell átbújnunk a kalandozás közben, madarakat és vízi állatokat figyelhetünk meg és a parton kapásra váró horgászokat, míg nem az apró kanyarok után feltűnik Túristvándi. Innen még egyórányi evezés mire eljutunk az egész Európában ritkaságnak számító vízimalomig.

Már a 18. században is itt őrölték a lisztet

A Túristvándi vízimalom még ma is működőképes, ipari műemlék. A 18. században épült, népi stílusú malmot az Öreg-Túra építették és régen ide hordták a helyiek megőrülni a gabonát. Malomként egészen 1952-ig őrölt, de a felújításoknak köszönhetően még napjainkban is lehetne használni. Három alulcsapós vízikereke különlegességnek számít egész Európában: míg a korabeli vízimalmoknál a víz felülről folyt a lapátokra, itt a folyó sodrása alulról hajtja meg a kerekeket. Ma az épületben malomtörténeti kiállítás működik, ahol megismerhetjük a vízimalom történetét és azt is, miként lett a gabonából liszt, majd kenyér. A fából épült malmot három erkély is díszíti, melyekről felülről is megnézhetjük a kis folyóra nyíló panorámát és felidézhetjük az eddig megtett utat. Kis szerencsével még a hatalmas malomkerekeket is láthatjuk mozgásban.
A túra végeztével – vagy éppen még indulás előtt – érdemes meglátogatni Kölcse nevezetességét, a Református templomot is, mely a 15. században épült román stílusban, téglából és terméskőből emelték. A Felső-Tisza-vidék jellegzetes épületeinek számítanak a fa harangtornyok és a kis templom előtt is áll egy ilyen, melynek különlegessége, hogy alul a szoknya alatti rész teljesen zárt, ellenben a galéria fölé nyolcszögletű sisakalj borul, mely igazi ritkaságnak számít.

Az aktivmagyarorszag.hu oldalon további olyan kerékpáros-, gyalogos-, és kenutúrákat találtok, amelyek azok számára is ideális, akik nincsenek edzésben, illetve kisgyerekkel is teljesíthetők.

A cikk megjelenését az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ és
az aktivmagyarorszag.hu támogatta

Ajánlatok