accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

141. nap: Így kaphatsz ingyen szállást önkéntes munkáért cserébe

lanymajom /

Annyira elragadtott Melbourne hangulata, hogy úgy döntöttem lemondom az utolsó helpx önkénteskedésemet és az Ausztráliában eltöltött utolsó három hetemet inkább megkötések nélkül szeretném kiélvezni.

Ez lett volna az ötödik hostom, de volt bennem egy olyan megérzés, hogy nem tetszett volna annyira az a hely, mivel valószínűleg csak az ingyen munkaerőm miatt fogadták el a felkérésemet és egyáltalán nem érdeklődtek volna a személyem iránt. Az előző négy önkénteskedés alatt szerzett tapasztalatok alapján már jobban el tudok igazodni a hostok között és jobban el tudom dönteni a profil és az üzenetváltás folyamán, hogy vajon tényleg a megfelelő hostot választom.

Hogyan válassz helpx (workaway) hostot?

1. Olvasd végig a host profilját

Azt gondolom, hogy inkább megéri egy teljes napot rászánni a host keresgélésre, mint több hetet eltölteni egy olyan helyen, ahol nem érezzük olyan jól magunkat. A profil és a referenciák alapján megtudhatjuk, hogy milyen tevékenységeket várnak majd el tőlünk, milyen körülmények között fogjuk eltölteni a mindennapokat, mit adnak a munkánkért cserébe (szállást általában mindenhol biztosítanak, viszont a napi étkezések száma host függő) és mennyi időt vesz el a napunkból a munka, tehát lesz-e alkalmunk a környék felfedezésére.

2. Nézd meg a fényképeket

Én azt vettem észre, hogy aki feltöltött magáról vagy a családjáról fényképet az adatlapjára, az sokkal nyitottabban állt hozzám és a helpx-szel a célja nemcsak az ingyen munkaerő, hanem a társaság befogadása vagy más kultúrák megismerése is volt. A fényképek alapján az is kiderül, hogy hol és milyen körülmények között fogunk élni abban a pár hétben. 

3. Kérdezzünk a hosttól

Ha végigolvastad az adatlapot, megnézted a fényképeket és megbizonyosodtál arról, hogy szimpatikus a család és a feladatok, akkor vedd föl a kapcsolatot a hosttal. Írd le, hogy miért szeretnél nála önkénteskedni, majd tegyél föl pár kérdést, amire a profil alapján nem kaptál választ. Érdemes rákérdezni arra, hogy van-e szabadnap, milyenek a tömegközlekedési lehetőségek a közelben, mennyi időt kell töltenünk egy nap munkával, illetve a szállás mellett az étkezés is biztosított-e.

4. Figyeld meg a host reakcióját

Ha a host válasza nem úgy kezdődik, hogy kedves xy, köszönöm a leveledet, hanem csak annyi, hogy szia igen jöhetsz, abban az esetben a személyes kapcsolatok kialakítása vagy egy jó társaság valószínűleg nem annyira fontos számára. Ha az üzenetben sehol nem említi meg a nevem, akkor én inkább folytatnám tovább a keresgélést.

Megéri helpx-szel önkénteskedni?

Persze, mindenképp. Ez egy kiváló lehetőség arra, hogy megismerjük az adott ország vidéki tájait, eljussunk olyan eldugott helyekre, ahova egyébként szinte lehetetlen lenne vagy eszünkbe se jutna, megismerjük a kerti munkák, a növénytermesztés és az állattartás csínját-bínját, továbbá megismerjük az ország történelmét és jelenét a helyiek nézőpontjából, az pedig csak egy plusz, hogy ez szinte egy Ft-unkba se fog kerülni.

Annak érdekében, hogy elkerüld a kellemetlen helyzeteket, mindenképp gondosan válassz hostot és elsősorban ne az ingyen szállás és az ingyen kaja legyen a cél az önkénteskedéssel, hiszen annak nem sok értelme van, ha utazás közben csak “túlélünk” és nem élvezzük annyira az utat, amennyire csak lehet.


Honlapok, ahol önkéntes munkát találhatsz:

http://www.helpx.net/

https://www.workaway.info/

Ajánlatok