accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

5 dolog amit nem tudtál Bali láthatatlan világáról

utazomajom /

A balinéz hinduizmus nem pusztán egy vallás, hanem a mindennapi élet szerves része. A folyamatosan ismétlődő imák, a szertartások, a több ezer éves hagyományok animista ősi elemekkel keveredtek, amik már nem is vallásként, hanem sajátos életformaként vannak jelen a szigeten. A szertartásokban megfigyelhetők, hogy amit csak lehet, a természetből használnak fel: kókusz, kókuszvíz, levelek, virágok, bambusz vagy az elengedhetetlen állatáldozatok, a vér, amelyek szintén sok szertartás részét képezik. Nézzünk meg öt olyan kérdést, amely az Istenek szigetére látogató számára felmerülhet.

Miért hívják az Agung vulkánt Bali szent hegyének és miért van ennek fontos szerepe?

A balinézek erősen hisznek a szellemek hatalmában, a láthatatlan világban, eszerint az istenek a hegyek tetején laknak, míg a tenger ad otthont a démonoknak. Ezért is fontos számukra az Agung, a szent hegy, Bali legmagasabb vulkánja. Az építkezésben, az otthon kialakításában is szerepe van ennek, hiszen a családi szentélyt is ennek megfelelően kell elhelyezni, és a balinézek is úgy fekszenek le, hogy efelé nézzen a fejük. 

Mik azok az apró kosárkák az út szélén, boltok előtt mindenütt?

A harmóniára és az egyensúlyra való törekvés kimondatlan, minden balinéz számára egységes cél. A világban a gonosz és jó erők egyaránt léteznek, az egyensúly csupán akkor marad fenn, ha ezeket az erőket képesek vagyunk balanszban tartani. A napi apró kosárkák pont ennek az ideális állapotnak a megőrzésére hivatottak. Canangot (apró kosárka) a jó és gonosz erőknek egyaránt készítenek a balinézek, a különbség abban rejlik, hogy hová teszik ezeket. Azok, amelyek a földön, a kapuban, az ajtóban, vagy az utcán vannak, rendszerint az alattunk levő világ számára készülnek. Ebbe az apró kókuszlevélből készült kosárkába a virágokon kívül egészen különleges tárgyakat is tesznek a helyiek. Cigaretta, pici műanyag pohárban gőzölgő kávé, keksz, sütemény, cukorka, pénz vagy kínai érme.

Miért vannak a szobrokon vagy a fákon fekete fehér kockás anyagok mindenütt?

A balinézek hiszik, hogy a sarong (szoknya szerű ruhadarab, amelyet a szertartások alkalmával férfiak és nők is egyaránt viselnek) elrejti a negatív dolgokat. Külön érdekesség, hogy olykor a fákra és szobrokra is sarongot kötnek, fekete-fehér kockásat vagy fehér-sárga színűt. A kockás sarong, vagyis a fekete és a fehér a jó és a rossz egyensúlyát fejezi ki. 

Miért hordanak a balinézek a jobb csuklójukon három színű karkötőt és mit jelent ez?

Ez a Tridatu, vagyis három szín, három elem. A három szín a pirosból, a feketéből és fehérből áll, amelyek a hindu hitvilág szerint az egyetlen Isten funkció szerinti elkülönülései: Brahma, a teremtő, Siva a romboló és Visnu a megtartás szimbólumainak hármassága. Ez a hármas kötődés a Föld három elemét is szimbolizálja: a levegőt (Brahma), a tüzet (Siva) és a vizet (Visnu). A piros szín (Brahma) a kreativitás és bátorság szimbóluma, a fekete (Visnu) az erőé és rossz szellemektől való védelemé, a fehér (Siva) pedig a spiritualitásé és a jóságé. Ez a balinézeket arra is emlékezteti, hogy az élet nemcsak egy színből áll, életünknek is három szakasza van: születés, élet, halál. A karkötőt a jobb csuklójukon hordják, amely viselőjét megvédi a gonoszságtól, kitaszítástól és a bántó lelkektől. A felhasznált cérnák szentelt vízzel vannak megtisztítva, ezért áldottnak minősülnek. 

Ki az a négy testvér?

A kanda empat az ember születéséhez kapcsolódó négy fizikailag is megnyilvánuló anyag, a balinézek hite szerint, az ember négy testvére, amelyekkel egy egész életen át spirituális és misztikus kapcsolat áll fenn. Ez szimbólumok formájában sokféle vallási ceremónián jelenik meg. Ez a négy anyag a magzatvíz, a vér, a magzatmáz (köldökzsinór), és a méhlepény. Ezek közül az utóbbi a legfontosabb, hiszen az az egy, amely a születés során nem tűnik el, ezen keresztül valós fizikai kapcsolatban van a gyermek az anyával, majd testvérként meg is születik, ezért azt születés után gondosan lemossák, tiszta, fehér gyolcsba teszik, virágokkal díszítik, apró kókuszdióba helyezik, és eltemetik a bejárat közelében a ház udvarán.

Ha tetszett a cikk, Harmincz Rita Bali című könyvében részletesen olvashatsz Bali látható és láthatatlan világáról, amely minden Balira látogatónak hasznos olvasmány, egy alternatív útikalauz.

Most te is megrendelheted 10% kedvezménnyel, csak az Utazómajom követőinek ITT!

A kedvezmény feltétele, hogy a megrendeléskor jelezd, hogy az Utazómajom oldalán keresztül jutottál a megrendeléshez. 

További érdekes videók Bali ismeretlen világáról A sárga ruhás lány YouTube csatornáján, a Napi Bali sorozatban.

szerző: Harmincz Rita