accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Lehetséges autót bérelni betéti kártyával? Miért kell hitelkártya?

utazomajom /

Az autóbérlés betéti kártyával téma minden egyéni utazó életében előkerül és komoly fejtörést okoz. 15 éves aktív utazási tapasztalattal is felmerülnek még kérdések az autóbérlés kapcsán, hiszen nem csak az országonként, de autóbérlő cégenként is eltérőek lehetnek a feltételek.

Autóbérlés hitel és debit kártyával

Általánosságban elmondható, hogy a nagy nemzetközi autóbérlő cégek esetében nem lehetséges az autóbérlés betéti bankkártya-szolgáltatás keretében igényelt bankkártyával, csak hitelkártyával. Ebből pedig azt fogadják el, amely a sofőr nevén van, tehát utastárs, rokon, szomszéd kártyája nem megfelelő. A bérbeadással foglalkozó nagyvállalatok (Enterprise, Hertz, Avis, Europcar, Sixt, Budget, Alamo stb.) vagy nem fogadják el a debit kártyát, azaz a betéti kártyát, vagy pedig csak kivételes esetekben. Néhány társaság csak bizonyos európai országokban, mások repterekhez kötik a feltételt. Egy mindegyikben közös: a legtöbb esetben rosszabb feltétellel lehet autót bérelni betéti kártyával mint hitelkártyával.

A legfőbb oka annak, hogy a debit kártyát kevés autóbérléssel foglalkozó cég fogadja el, hogy egy esetleges káresemény esetén fennáll annak a veszélye, hogy a debit kártyán nincs megfelelő egyenleg és maximum a számlán rendelkezésre álló összegig terhelhető a kártya.  Így később futhat a pénze után az autóbérlő cég.

Deposit, zárolás

Éppen ezért azok a társaságok, akik mégis elfogadják a debit kártya használatát, különböző feltételeket támasztanak. Először is zárolnak (blokkolnak) rajta egy nagyobb összeget, úgynevezett letéti díjat (deposit), amit csak akkor oldanak fel, ha az autóban nem történt kár a kölcsönzés ideje alatt.

Ezzel két probléma van.

Az első triviális: rengeteg plusz pénznek kell lennie a számládon hozzá. A zárolás összege 150 és 600 ezer forint között szokott lenni. Jó hír azonban, hogy önrész összege a magasabb kategóriájú biztosítás vásárlásával csökkenthető. Ezzel viszont a kölcsönzés fog többe kerülne.

A második már összetettebb. Az autóbérlő cégek hiába oldják fel a zárolt összeget, a bankoktól függően az átfutási idő akár 60 nap is lehet. Tehát béreltél egy autót egy hétre, az első napon zárolták az összeget, majd rá 67 nap múlva használhatod újra a pénzed.

Tapasztalat

Saját tapasztalat a legutóbbi autóbérlésünk, ahol a guatemalai cég esetében az 1500 dolláros önrész 60 nap után került vissza a számlánkra.

De miért ilyen szigorúak? Nem csak fizikai kár érhet egy bérelt autót, hanem büntetéseket is kaphatunk (parkolás, gyorshajtás, stb). Éppen emiatt a kölcsönző cégnek érdeke, hogy minél tovább számonkérhető legyen a bérlő ezért is tartják vissza hosszabb ideig a depositot.

Mégis mit tegyek, ha csak debit kártyám van?

Teljesen érthető, ha csak az autóbérlés miatt nem igényelnél hitelkártyát. Szinte biztos vagyok benne, hogy évi pár alkalommal a határidőkből kicsúsznék a figyelmetlenségem miatt. De mégis, milyen lehetőségeink vannak debit kártyával? Több autóbérléssel foglalkozó cég elfogadja a debit kártyát, annak minden hátrányával együtt, viszont kalkulálnod kell azzal, hogy a nyaralásra szánt költőpénznél nagyobb összeggel a számládon kell útnak indulnod.

Amennyiben lakossági bankszámlával rendelkezel és a debit kártya mellett teszed le a voksod, érdemes megvizsgálnod, hogy melyik banknál tudsz spórolni a költségeken. Kiváló választás, ha számlavezetéshez az Erstét választod, mert a devizaváltás szolgáltatása minden utazó számára hasznos lehet. Ha pont az Ersténél bankolsz és díjcsomagod van, akkor különösen neked szól ez tipp, ugyanis a következő külföldi utazásod alkalmával gyorsan, egyszerűen és extra díjak nélkül tudsz devizaszámlát nyitni és pénzt váltani a George-ban, az Erste mobilalkalmazási és internetbanki szolgáltatásában. Jelenleg EUR, USD, CHF, GBP CAD devizákban hozhatsz létre számlát és válthatsz a havi kereteden belül hétfőtől péntekig 8 és 17 óra között (Lakossági és Prémium ügyfélként havi 500.000 Ft-ig, Erste World és Erste Private Banking ügyfélként pedig ha 1.000.000 Ft-os összegig). A számlanyitás díjcsomagon belül, új devizanemekben sosem volt még ilyen gyors és egyszerű: pár kattintást vesz igénybe és akár a repülőgépre várva is megcsinálhatod. De miért jön ez jól autóbérléskor? Pl: Olaszországban az Euro a hivatalos fizetési eszköz, a bérleti díjat és a depositot is euroban kell majd fizetned. Minden felmerülő költséget az euro alapú számládról rendezhetsz, ezzel elkerülve az árfolyamváltás extra költségeit, ráadásul ugyan annak a bankkártyának a használatával fizethetsz a Liszt Ferenc repülőtéren még forintban, Olaszországban pedig már az első kávédért Euroban.

+ 1 tipp: Ha már most tudod, hogy mikor fogsz utazni, érdemes elkezdeni havi részletben a pénzváltást, így a havi díjmentes keretedet biztosan nem léped túl és garantáltan költség nélkül válthatsz devizát.

Az ajánlat időtartama: 2023. 07. 03. – 2024. 12. 31.

A bejegyzést az Erste támogatta.Ajánlatok