accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Az Istenek csodás szigete – Bali 

utazomajom /

Indonézia hatalmas szigetvilágában csak egy apró sziget Bali. Mégis Jáva és Borneó mellett a leghíresebb indonéz sziget Bali, ide érkezik a legtöbb külföldi turista. Népszerűségét különleges vallási és kulturális hagyományainak, természeti látnivalóinak, tisztaságának és biztonságának köszönheti. Bali álomszerű, elvarázsolt mesevilágra emlékeztető templomai, a mindennapok menetébe mélyen beleivódott lelki üdvösségért felajánlott étel és füstölőáldozatok, a zöld százezernyi árnyalatában pompázó dzsungel és a napfényben csillogó rizsteraszok – mind egy olyan szivárványszínű élménnyé állnak össze, ami egyedülálló a világon.

Bali szigetén a legtöbb turista Kuta környékén ragad a parton – pedig Bali ennél sokkal több értéket rejt. A sziget központi régióiban vulkánok emelkednek, az Agung lábánál találjuk a balinézek legszentebb templomát az Besakih anyatemplomot. Ubud csodálatos környezetben fekvő kisvárosát pedig vétek kihagyni egy Bali szigetét felfedező kirándulásból. A buja esőerdők mélyén hatalmas vízesések zúdulnak a mélybe a sziget mágikus pontjain pedig iránytemplomok magasodnak. Bali északi részén találjuk Amed nyugalmas hangulatú halászfaluját, ahol akár szabad tüdős búvárként merülhetünk el a korallzátonyok világában vagy épp egy jógagyakorlat közben önmagunkban.

Bali szigetén a színes kulturális környezet és az egyedi természeti táj nagyon különleges hangulatot áraszt. Ha nem csak a trópusi környezet és a különleges kultúra érdekel minket, hanem egzotikus körülmények között szeretnénk nyaralni, akkor mindenképpen látogassuk meg Nusa Lembongan vagy a  Gili-szigeteket is. A sajátos vallási szokások és az egyedi, aprólékosan díszített templomépítészet markánsan megkülönbözteti Bali szigetét a világ többi részétől A teljesen biztonságos és tiszta szigetet bejárva olyan emlékezetes élményeket szerezhetünk, melyek sokáig meghatározzák életünket.

Majomerdő és rizsteraszok – Ubud, Bali

Bali szigetének csodáit nem csak a tengerparton találjuk. Az Istenek szigetének belső régiói csodálatos tájakat rejtenek – ahol nem kell a turisták hadaival sodródnunk. A sziget központi részén található a kézművességéről ismert Ubud települése, melyet az Ízek, imák, szerelmek hollywoodi film bemutatása után ismert meg a nagyvilág. Mára már nem csak az aprólékos balinéz fafaragások, hanem Ubud egyedi hangulata miatt is érdemes felkeresni ezt a kisvárost. Ubud csodálatos környezetben, óriási munkával kialakított, pompás látványt nyújtó rizsföldek között található. Ezeket a teraszokat több lenyűgöző túraútvonal is bemutatja – emlékezetes látvány a meredek völgyek szintvonalait követő, mélyzöld dzsungellel körülvett, keskeny rizsteraszok ősi mintájának ritmusa.

Ubud nem csak egy tipikus turistalátványosság, melyet felkeresnek a szervezett csoportok, hogy délutánra már Kuta homokos strandján süttessék a hasukat – sokakat annyira megbabonáz e hely kisugárzása, hogy több évre is itt maradnak. Nem véletlenül – nem csak a harmóniát sugárzó, nyugalommal átitatott környezet, hanem a kiváló teázók, kávézók, éttermek és szórakozóhelyek is vonzó időtöltést kínálnak. Ubud jógaközpontjaiban elindulhatunk az testünkben és lelkünkben összhangot teremtő gyakorlás útján – a profánabb személyiségek persze megelégszenek egy kényeztető masszázs vitalizáló erejével.

Ubudban izgalmas látnivalók között is válogathatunk – miután eleget nézelődtünk a piacon, a Hüllő és madárparkba látogathatunk el, amely díszes kertben mutatja be a környező szigetvilág élőlényeit. Ha még közelebbről ismerkednék meg a vadvilággal, akkor irány a híres Majomerdő – az itt élő majmok szórakoztató főemlősök hírében állnak, csillogó értékeinkre, napszemüvegünkre azért figyeljünk, mert nekik is könnyen megtetszik.

Ubud kiváló kiindulási pontja a Bali szigetét felfedező túráknak – elérhető innen a Tirtagangga lenyűgöző szent forrása, a Batur-tó felett magasodó, szabályos alakú Batur vulkán, de a szigetet uraló másik vulkánóriás, a Gurung Agung lábánál található, gondosan díszített szent központi templomot, a Besakih anyatemplom is. Ubud magával ragadó hangulata, rengeteg szentélyének magával ragadó nyugalma, a mindennapokba szervesen beivódó, élénk és összetett vallási hagyományok érdekessége és a kiváló ételek széles választéka nagyon vonzó hellyé teszik – az ember legszívesebben hosszú időre maradna.

A fekete föveny a Gurung Agung lábánál – Amed, Bali

Amed halászfaluját az Istenek szigetének is hívott Bali északi részén találjuk. Már az ide vezető út is izgalmakkal teli, de mindenképp megéri a fáradtságot – a távoli, turisták által kevéssé látogatott régió a természeti szépségek és a mindent átható nyugalom valódi szentélye. A horizontot a Gurung Agung vulkáni kúpja uralja – a tengerparton sétálva fekete lávahomokot mosnak ki a hullámok a talpunk alól, míg a délutáni napfényben a parton pihenő, hófehérre festett halászcsónakok ragyognak. Amed nem olyan felkapott és ismert mint Ubud – csak az igazán beavatott, valódi ínyencek jutnak el ide és élvezhetik a halászfalu kiváló adottságait.

A helyiek a halászat mellett sólepárlásból élnek – sokfelé láthatunk széles serpenyőket, melyekben a tengervíz sótartalmát változtatják az ételízesítéshez használt sókristályokká. De a népszerű búvárkodás is munkalehetőséget jelent számukra – az USS Liberty hajóroncs és a környékbeli korallzátonyok ideális helyszínt jelentenek a merülésre. A szabad tüdős búvárkodásnak is nagy hagyományai vannak Amed búvárközpontjaiban – ez a nagy koncentrációkészséget és fizikai állóképességet igénylő sport kiválóan ötvözhető a jógával.

Amed halászfalujában számtalan érdekes tevékenység közül választhatunk a búvárkodás és a strandolás mellett. Gyalogszerrel fedezhetjük fel a környéket, bepillantva a barátságos helyiek mindennapjaiba – akár halászni is kihajózhatunk jellegzetes csónakjaikkal, de megkóstolhatjuk a balinéz konyhaművészet remekeit, esetleg benevezhetünk egy napfelkeltét megcsodáló túrára a Gurung Agung csúcsáról. Ez a kirándulás megkövetel némi fizikai állóképességet és még a sötétben indul, de a vulkánról elénk táruló, Lombok szigetéig tartó kilátás többszörösen kárpótol a fáradtságért.

Bali egyik eldugott, de annál izgalmasabb, rengeteg emlékezetes élményt tartogató települése Amed halászfaluja. A tenger mélyétől a vulkán csúcsáig várnak ránk a kalandok – csak el kell indulnunk, ők majd ránk találnak!

Gili-szigetek – a nyugalom szigetei

Bali szigetének keleti szomszédságban elhelyezkedő Gili szigetek gyönyörű strandokkal és természeti szépségekkel és végtelen nyugalommal várja az ide érkezőket. A számtalan hindu istenség helyett a Lombok és Bali között elhelyezkedő Gilin csak Allah dicsőségét hirdeti a müezzin – a szigetek lakossága Indonézia egészéhez hasonlóan a muszlim vallás követője.

A szigetek valódi turistaparadicsomnak számítanak – csak a fejkendős nők emlékeztetnek Mohamed tanítására, a bulisziget, Gili Trawanggan partiközpontjaiban hajnalig tart a mulatozás. A szomszédos Gili Meno és az apró Gili Air viszont jóval csendesebb. Motorzaj sem veri fel a tájat, mert a szigeteken elfogadott szabály szerint nem közlekedhetnek itt autók – a legtöbben kerékpárral vagy lovaskocsikon járnak, de mivel nem túlságosan nagy távolságokat kell megtenni a szigetek mérete miatt, egyszerűen sétálhatunk is – a strandolós bártól a naplemente nézős bárig…

Gili Bali szigetéről, akár Kutáról vagy Padang Bai-ból gyorshajóval könnyen elérhető, de innen tovább utazhatunk Lombokra vagy Komodo, Flores szigete felé. A hajók többsége nem egy stéghez köt ki, hanem a homokos fövenyen futnak ki a partra – az utasoknak a vízbe lépve kell kiszállniuk – erre jó ha felkészülünk előre és nem gurulós bőrönddel, hanem egy erő, vízálló sporttáskával vagy hátizsákkal próbáljuk megoldani a kiszállást. A három kis Gili-szigeten kényelmes és olcsó, tengerparti bungalókban szállhatunk meg – ezeket könnyen megtaláljuk a partra szállást követően – de ebben mindenképp számíthatunk segítségre, hiszen a helyiek azonnal elhalmoznak ajánlatokkal. A szigetek kikötőtől távolabbi részein található szállások eléréséhez érdemes felhasználni a lovaskocsis megközelítést – nagy móka.

A Gili Air inkább a csendes szemlélődés, nagy séták, kényelmes vacsorák, romantikus naplementék helyszíne, a jóval pörgősebb Trawanggan pedig azoknak való, akik szívesebben vetnék bele magukat az éjszakai életbe, önfeledt szórakozásba. A szigeteket övező korallzátonyok csodálatos élővilágának felfedezésére mindenképp szánjuk időt – könnyűbúvár felszereléssel a színes halak felhői és a virágállatok borította korallformák közé merülve lenyűgöző élményekben lehet részünk!

Ajánlatok