accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Drónszállítás a repülés alatt! Kézipoggyászban vagy feladott poggyászban?

Katya /

Káprázatos panorámák madárnézetből, menő szelfi és egy olyan rálátás az adott tájra, amit csak repülőről tudnál elérni. A drónfotókkal teljesen más perspektívából láthatunk rá városokra, tengerpartokra, parkokra, teljes pompájában látva a természet vagy éppen az építészek alkotását. Mára már nem csak a profik vagy nagyon tehetősek kiváltsága, hogy hasonlóan bámulatos fotókkal térjenek haza a nyaralásból, hanem tulajdonképpen bárki beszerezhet egy „szárnyas kamerát”.

 

Már elérhető a legújabb DJI Mavic 3 drón! A részleketet keresd a MyActionCam oldalán!

Hogyan szállítsd a drónodat?

Légitársaságonként és országonként eltérő lehet, hogy melyik gépre, hogyan viheted fel a gépedet, ezért indulás előtt mindig tájékozódj az adott járat, illetve ország szabályairól. Viszont általánosságban elmondható, hogy szállíthatod őket kézi-és feladott poggyászként is. Feladott poggyászként extrán érdemes figyelni a biztonságos csomagolásra, ajánlott a célnak megfelelő, külön tárolót beszerezni az utazáshoz. Akárhogy is döntesz – ahogy a power bankok esetében is mindig figyelmeztetnek rá -, az akkumulátorokat hivatalosan nem teheted a feladott poggyászba.

A drónok kikapcsolt állapotban ugyanúgy, mint a telefonok, laptopok vagy kamerák személyes elektronikus eszköznek számítanak és a lítium akkumulátoruk miatt potenciális veszélyt jelenthetnek a repülésre. Az, hogy mennyi és milyen akkumulátort szállíthatsz magaddal megint csak társaságonként és országonként változó lehet, de általános iránymutatásnak tekinthető a FAA (Szövetségi Légiügyi Hivatal) honlapja, ami szerint például a 100 Wh alattiakból bármennyit, míg a 101 és 160 Wh közöttiekből maximum kettő vihető fel a gépre.

Megnéztük jelenleg mik a szabályok a két legnagyobb, Budapestről közlekedő fapados légitarsaságnál. A Wizzair járatain a szabályzatuk szerint jelenleg sem kézi- sem pedig feladott poggyászban nem szállítható drón biztonságos okok miatt. Ennek ellenére mi is minden alkalommal magunkkal vittünk a kézipoggyászba kisebb méretű drónt. A biztonság kedvéért rákérdeztem a Wizz Air-nél, ahol már azt az információt kaptam, hogy úgy kezelik a drónokat, mint minden más komolyabb elektronikai eszközt (pl. profi kamera nagy teljesítményű akkuval, vagy elektromos kerekesszék), tehát fel lehet vinni a fedélzetre abban az esetben, ha az akkumulátor külön eltávolítható, kivehető. Sok tapasztalatot olvashatsz a csoportunkban is a témában.

A Ryanair szabályzata így szól: „A drónokat/quadcoptereket lítiumos akkumulátorok működtetik. Ha az akkumulátor teljesítménye nem haladja meg a 160 wattórát, akkor a lítiumos akkumulátorral működtetett készülékek a kabinban is szállíthatók. Ha az akkumulátor teljesítménye meghaladja a 160 wattórát, a készülék nem szállítható.”

Egyébként az ellenőrzést az esetek 99%-ban nem a légitársaság, hanem a földi kiszolgáló személyzet dolgozói végzik, így a légitársaságok eltérő szabályzata nehezen értelmezhető, nehezen betartható.

Ritkán van szükséged profi készülékre? Ismerkedsz a drónozással? Bérelj egyet a következő utazásodra és próbáld ki élesben! Bérlési lehetőség a MyActioncam-nél!

Milyen drónt válassz?

Ha most keresel gépet és főként utazáshoz használnád, az, hogy mekkora akkumulátorral működik és mennyire szállítható egy fontos infó lehet, amely segíthet dönteni a választásban. A DJI Mavic akkumulátorai például jóval 100 Wh alatt vannak, így biztonsággal szállíthatóak, ráadásul első drónként is biztonságos és jó választás. A DJI Mavic 3 például minden irányban elérhető akadályérzékelésével jó útitársad lehet: legyen szó árnyékos vagy éppen erősen megvilágított területekről, a 12.8 fényérték dinamikatartománynak köszönhetően így sem maradnak ki a részletek, élénk, természetes színeket biztosít, így nem kell utómunkával sem bajlódnod. Kezdők számára is megfelelő választás, hiszen normál körülmények között nem tudod összetörni sem, mivel az érzékelői segítségével felismeri az esetleges akadályt és megáll. A hazatérés funkcióval pedig minden esetben a kiindulási pontra tudod hívni.

Könnyen szállítható, hatótávolsága 15 km és a stabilabb átvitelnek és kevesebb videokésleltetésnek köszönhetően az élőkép még közelebb áll ahhoz, amit a kamera ténylegesen rögzít. Így legyen szó a sarki fényről vagy az óceánpartról, jó eséllyel életed legjobb fotóját lőheted drónoddal a magasból.

Szponzorált tartalom

 

Ajánlatok