accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Izrael – közel-keleti kaland

utazomajom /

Tel-Avivról a híradásokban már nagyon sok negatívat hallhattunk, ami  a legtöbb emberben azt az érzést kelti, hogy nyaralni márpedig oda nem megy. Sokkal inkább szeretjük a tömegeknek szervezett kirándulásokat, mert kényelmesek, és azt gondolná az ember, hogy sokkal szebbek, jobbak, mert oda sokkal többen mennek.
Akik kicsit vagányabbak és nyitottak a világra, érdeklik más kultúrák, és nem mindig a megszokott európai közösségben akarnak hesszelni, azoknak Izrael lehet a tuti nyaralás az évben.


Emlékszem, engem is furcsán kérdezgettek, hogy minek megyünk mi oda, és hogy jut eszébe valakinek Izraelben nyaralni. Már örülök, hogy én nem úgy gondolkodom, mint azok, akik esélyt sem adnak a legelfogadóbb országnak.
Én a saját élményeimet idézem most fel nektek, ami akár egy útitervnek is megfelelő, ha ide szándékoztok menni.

Mindennapos látvány
Mindennapos látvány

Ma már a fapados légitársaságok keleti nyitásának hála, Tel-Aviv reptere egy kis szerencsével és felkészültséggel olcsón elérhető. Ha pörgést, bulit, beachet keresel, akkor elegendő ott maradni, de ha az ott élők mindennapi életére is kíváncsi vagy, akkor nem árt egy kicsit mélyebbre ásni. Bérelj autót és irány Jeruzsálem!

Az óváros kapuja
Az óváros kapuja

Ez a MUST SEE, ha ott jártok. Már csak azért is, mert ezt a várost mindenki ismeri, és ez lesz az első kérdésük, ha hazamész. Érdemes egy éjszakát az Olajfák hegyén tölteni, ahonnan csodaszép a kilátás, közel van a belváros és a Siratófal.

Siratófal
Siratófal

Autóval könnyen elérhető innen Názáret, Betlehem és Haifa. Bár Betlehembe bérelt autóval nem lehet bemenni.
Haifán gyönyörű partok vannak, rendezett és tiszta beachek. Ingyenes wifi, mosdó és tusoló is várja a megfáradt turistákat egy csobbanásra. Bár ez elmondható az összes beachről az országban.
Egy kis kitérővel a bahái kertek gyönyörű virágai között sétálhatunk, viszont a nagy melegben is érdemes vállat és térdet takaró ruhával készülni, hiszen a szent helyek előírásai szerint csakis így lehet belépni ezekre a területekre.

Bahái kertek, Haifa
Bahái kertek, Haifa

Érdemes ezután ismét egy éjszakát a közelben tölteni, mielőtt elindultok az országban délre, a Vörös-tenger felé. Útközben egy kötelező megállót be kell tervezni a Holt-tenger egyik strandján, hiszen ezt senkinek nem szabad kihagynia. A világ legsósabb tengerében lebeghetsz, pihenhetsz, és akár egy bőrfeszesítő original holt-tengeri iszappakolást is csinálhatsz a hordókban összegyűjtött iszapból. Igazi wellness egy belépő áráért.

Lebegés a Holt-tengerben (nem saját fotó, forrás: wikipedia.org)
Lebegés a Holt-tengerben (nem saját fotó, forrás: wikipedia.org)

Ha kellően kieresztetted a fáradt gőzt, akkor további két óra még a célállomás: Eilat.

Eilat
Eilat

Ez az izraeli város a jordániai–egyiptomi–izraeli határ között fekszik, de amiről a leginkább híres, az a Vörös-tenger és annak változatos korallzátonyai, élővilága. Aki erre jár, a sznorkelcuccot ne hagyja otthon. Hiszen itt nem kell messzire menni a parttól ahhoz, hogy a sokszínű halak között úszkálj, és olyan színvilágú korallmezőt láss, amit talán sehol máshol a világon, nemhogy ilyen közel hozzád! Amikor ezeket nézed, csak repül az idő, és nem gondolsz arra, hogy már két-három órája a vízben vagy. Az egyik barátom mondta a Vörös-tengerről: Kedden bemennél és pénteken jönnél ki! Itt tehát 3-5 nap ajánlott a víz szerelmeseinek.

Bámulatos a tenger élővilága
Bámulatos a tenger élővilága

Ha innen közvetlenül a repülőhöz kell visszamennétek Tel-Avivba (5-6 óra kocsival), akkor induljatok el időben, és még utoljára merüljetek meg a Földközi-tenger hullámmedencéjében, mielőtt a gép felszáll.

Érdekességek Izraelből:

Első: Nagyon furcsa volt nekünk, hogy lépten-nyomon gépfegyveres katonákba botlottunk. Az elején frusztráló érzés olyasvalakiknek, akik fegyvert élőben még nem láttak. Egy idő után azonban természetessé válik, szinte az életed részévé, és már a biztonságot szimbolizálják, ahogy ott állnak melletted a Mekiben és kérik a Happy Mealt.
Második: Az árak. Na, arra mondom én, hogy érdekes, amikor a sertéshúsmentes hot-dog 3000 forint. Egy idő után megszokod.
Harmadik: A nagy meleg. Nem is igazán ajánlatos június-július környékén erre járni, mert csak éjjel hűl a hőmérséklet 30 fok körülire. Ezt a hőséget csak a strandokon lehet kibírni.
Negyedik: Nem kérhetsz a gyorskajáldában a hambiba bacont! Az nincs, természetesen vallási okok miatt.
Ötödik: Eilatnál lehetőség van két további országba átsétálni, de mindkettő határátkelés fizetős.

A repülőjegyet a wizzair.com-on foglaltuk, személyenként odafele 8000 forint, vissza 30 euró körüli áron.

Ajánlatok