accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Elérte az elmúlt évek legnagyobb homokvihara a Kanári-szigeteket! (Fotók, videók)

utazomajom /

Évente több alkalommal a Szahara felől fújó szelek nagy mennyiségű homokot hoznak a Kanári-szigetekre, ám idén februárban az elmúlt évek legnagyobb homokviharát tapasztalhattuk meg, amiről a kanári-szigeteki lakók és spanyol sajtó is hasonlóképpen nyilatkozik.

A Calima hossza több napig is eltarthat, viszont a levegőben keringő homok mennyisége befolyásolja annak intenzitását. Február 22-én, pont a Tenerifei Karnevál ideje alatt, (ami a világ második legnagyobb karneválja a Rio-i után) érkezett az első hullám, ami fokozatosan egyre sárgábbá változtatta az eget. A nagy mennyiségű homokot erős szelek kísértek, Tenerife néhány részén elérte a 160km/h erősséget is. Erre való tekintettel az éjfél utáni táncos, zenés utcabált lefújták, és a hajnali, a karnevál ideje alatt közlekedő speciális buszjáratokat is törölték.

https://www.youtube.com/watch?v=ctbXCUMNbFc

Vasárnap, Február 23-án érkezett a második, egyben legnagyobb hullám is, ami Gran Canaria-t és Tenerifét érintette a legerősebben. A legtöbben otthon maradtak zárt ajtókkal és ablakokkal, mert a levegőben lévő homok-koncentráció már a lélegezhetetlen kategóriával vetekedett. Egy online térképen, ahol a világ légszennyezetségének a szintjét tekinthetjük meg, jól látható volt, hogy az egész Kanári-szigeteken veszélyes a levegő belégzése. A normális 20-30-as értékek helyett, 800 és 900 fölötti adatokat mértek, amik még a napokban is tartanak a szigetek néhány részén.

https://aqicn.org/map/spain/es/

Ezzel vasárnap a Kanári szigetek lett a világon a legveszélyesebb és legmagasabb légszennyezéssel rendelkező terület.

A WHO előírásai szerint légköbméterenként 50 mikrogram por esetében már nem ajánlott a kint tartózkodás. Az idei erős Calima során Tenerife-n 1000 mikrogram, míg Gran Canaria-n közel 2000 mikrogram homokot tartalmazott a levegő légköbméterenként.

Sokan egyébként a Karneválon is maszkban jártak, amit nem csak a homok belélegzése, hanem a Korona vírus ellen is viseltek. Mindezek ellenére a Tenerifei Karnevál tovább folytatódik, és emberek tízezrei szívták/szívják az egészségtelen levegőt.

Eközben Gran Canaria-n tűz ütött ki, aminek az eloltását az erős szél, a száraz levegő, és a Calima-val érkező felmelegedés nehezítette. Tegnap azt olvastuk, hogy már 500 embert kellett evakuálni az érintett környékről. Tenerife északi részén, Puerta de la Cruzban, La Oratova-ban és más városokban is tűz ütütt ki. A helyiek arról panaszkodtak, hogy a tűzoltók és a rendőrök nem érkeztek elég gyorsan, és elegen a helyszínre, mert ők a Karnevál biztosításán dolgoztak. Tenerife déli részén is fákat csavart ki a szél, Fanabe-ban egy üzlet teteje omlott le, míg Alcalá környékén egy banánültetvény betonfala dőlt az utcára. Illetve Los Cristianos kikötőjében két nagy hajót is egymásnak fújt a szél.

A reptereket lezárták, a már úton lévő repülőket máshová irányították. Ez nagyjából 800 repülőgépet érintett az Aena beszámolói alapján (Twitter). Az északi repteret vasárnap késő este, a délit pedig 24-én reggel nyitották meg újra, limitált kapacitással.

Ma reggelre, Feb 24, már csillapodni látszik a homokvihar, minden odakint több miliméter homokkal van belepve. Viszont azt a hírt kaptuk, hogy ma éjjel még egy harmadik, erős hullámra számíthatunk, ami a karnevál egyik legpopulárisabb napját (kedd) is érintheti. Szerdára talán ismét csökken a levegőben lévő homok mennyisége, de több napba is telik mire visszatérnek az északról fújó passzátszelek, és elfújják innen a homokot.

Egyébként az emberek nem pánikolnak, nincsen vészhelyzet kihirdetve, minden megy rendesen a megszokott kerékvágásban. Ma már minden bolt rendesen nyitva tart, de az elkövetkező napokban még érdemes limitálni a kint töltött idő mennyiségét.

Szerző: Szabó Nikoletta, @n_kicsi, rocketing.hu

A képeket Szabó Nikoletta készítette.