accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Karácsony a nagyvilágban! Hogyan ünnepelnek más népek?

Medvemaki /

Vajon hogyan ünnepelnek egy olyan országban, ahol a lakosság többsége buddhista? És mit visel a mikulás 30 fokban? A Financial Times kiterjedt tudósítói hálózatának köszönhetően remek átfogó képet készített arról, hogy hogyan is ünnepelnek a világ különböző tájain karácsonykor – ebből csemegézünk most.

Japán

Ha a helyiek nyomába eredünk, azt láthatjuk, hogy nagyon sokan Kentucky úr gyorséttermébe igyekeznek ilyenkor. Az 1970-es évek elején, Japán első ilyen gyorséttermének vezetője rukkolt elő a “Kentucky is Christmas” kampánnyal. A dolog érdekessége, hogy december 25-e nem is számít ünnepnapnak az országban. A szóban forgó csirkés éttermekben azóta is hosszú sorok kígyóznak ilyenkor, az emberek alig várják, hogy hozzájuthassanak a speciális karácsonyi menühöz, amelyet 8 darab csirkehús, zöldsaláta és egy szelet csokis süti alkot, mindez 4 000 japán jenért, ami körülbelül 10 000 forintnak felel meg. Egyesek a japán háztartások konyháinak felszereltségével is magyarázzák ezt a jelenséget, miszerint egy makréla felszeletelése még nem okoz problémát odahaza, egy karácsonyi pulyka előkészítése viszont már annál inkább. Tokiói sétánk során azért nem kell nélkülöznünk a klasszikus karácsonyi hangulatot: a város üzleti negyedeinek épületei és fái rendre hangulatos kivilágítást kapnak az ünnepi időszak közeledtével. Az egyik ilyen a Shibuya Kék Barlang, amelyet 600 000 kék színű led lámpa alkot, különböző étel- és italstandokkal, valamint utcai előadóművészekkel.

Izrael

A jeruzsálemi szentestét még akár nyomasztónak, komornak is érezhetjük. Több mint egy tucat különböző keresztény közösség él a városban, és bármerre megyünk, az ő templomaikkal találkozhatunk, no meg Jézus életét ábrázoló alkotásokkal – mondhatni minden egyes négyzetméter valamelyikükhöz tartozik. Jeruzsálem az a város, ahol Jézus meghalt – a hívők viszont jellemzően Betlehembe, a születésének helyszínére mennek ilyenkor ünnepelni, amely autóval mindössze 20 perc a fővárostól. A legtöbben a Manger teret keresik fel, ahol feltételezhetően Mária életet adott Jézusnak – itt található a Születés temploma. Szenteste érdemes ide korán elindulni, valamint a templomban tartott szertartásokra szóló jegyekről jó előre gondoskodni, hiszen a helyiek és a turistacsoportok hamar felvásárolják őket – a jegyár a közeli feketepiacon is 200 dollárnál kezdődik. A templomi szertartások ugyanakkor a téren, kivetítőn keresztül is követhetők.

Thaiföld

December és január a legenyhébb hónapok az országban: kellően melegek ahhoz, hogy rövidujjúban flangálhassunk, viszont kellően hűvösek ahhoz, hogy ne izzadjunk. Noha a buddhisták vannak többségben Thaiföldön, mégis azt mondhatjuk, hogy a karácsonyi giccs nincs ellenükre egyáltalán. Bangkok egyik főutcája, a Sukhumvit út karácsonyi kijelzőkkel van tele, a hangszórókból pedig hangosan szólnak különféle ünnepi énekek az arra sétálók fülébe. Aki stílusosabb karácsonyozást keres, az Bangkok nyugati részén találhatja ezt meg, a Chao Phraya folyó mentén, a város történelmi és kereskedelmi negyedében. A legjobb hotelek ünnepi menüvel várják a vendégeiket, de karácsonyi bevásárlásra is könnyen sort lehet keríteni a bevásárlóközpontok egyikében. Szilveszterkor Bangkokban is rendeznek tűzijátékot, méghozzá a folyónál, így a legjobb látvány a folyóra néző bárokból és éttermekből érhető el.

Mexikó

A karácsony Mexikóvárosban csupán egy hosszú ünnepi időszak egy eleme: a Guadalupe-Reyes december 12-től egészen január 6-ig tart. A mexikóiak végig dolgoznak ebben az időszakban is, ám ilyenkor mindig picit lazábbra veszik a tempót. December 16-ától kezdve egészen szentestéig minden este úgynevezett posada-kat, azaz gyertyafényes összejöveteleket tartanak a helyiek, gyakran a saját otthonaikban, amiket nem csak a vallásos mexikóiak kereshetnek fel. Az összegyűltek egyik része kottából énekel, a többiek pedig elmennek a közeli fogadóba és kérnek egy szobát, ahogyan Mária és József is tették a karácsonyi történetben. Általában a piñaták is előkerülnek: ezek papírmasé edények, tele édességgel és játékokkal, amelyek élénken színezett pontjai a 7 halálos bűnt jelképezik. Aki idén jár Mexikóvárosban, egy hatalmas karácsonyi jégpályát is talál a forradalom emlékműve mellett, amely ráadásul ingyenesen használható.

Ausztrália

Az ausztrál karácsony egy érdekes elegye a 30 fokot is meghaladó hőmérsékletekhez igazított európai hagyományoknak és az országból legtöbbet kihozni igyekvő innovációnak. Karácsonyfák, téli díszek és mikulások gyapjas-prémes ruhában egyaránt vannak Ausztráliában ilyenkor, azonban ami igazán különlegessé teszi a karácsonyt náluk, azok a strandok, grillezések és az úszómedencéket fürdőruhában körülvevő emberek. Bár vannak családok, akik hagyományos pulyka ételeket készítenek ilyenkor, a garnélarák és a homár mégis sokkal népszerűbbek. Sydney-ben tűzijátékot is tartanak szenteste, ami például a Darling-kikötőből nézhető végig a legkényelmesebben. December 26-án minden a krikettről szól. A teszt mérkőzést Melbourne-ben játsszák, amit a legtöbben izgatottan figyelnek a tévéképernyők előtt.

Svájc

A zürichi karácsony a német karácsony összes szerethető elemét magán hordozza, és mindez kiegészül néhány sajátos svájci elemmel. Az Operaház közelében, a tóparton található karácsonyi vásárban fűszeres italok széles skáláját árulják, de találhatunk burgonyán felszolgált olvasztott raclette sajtot is, amit az illatáról messziről fel lehet ismerni. A németekhez hasonlóan a zürichiek is saját kezűleg vágják ki leendő karácsonyfájukat az erdőben, valamint nagyon sokan jégkorcsolyáznak. Utóbbit ráadásul nem akárhol, hanem egy tavi panorámás hegyi korcsolyapályán. Noha Svájc köztudottan nagyon drága, a legjobb dolgok mégsem kerülnek semmibe: gyönyörködhetünk például a svájci precizitással elhelyezett fényekben a Paradeplatz-on és a Bahnhofstrasse-n, de tehetünk egy sétát a tóparton, és közben a ködben vadászhatjuk az Alpok körvonalait. Az ünnepi forgatagot szenteste békés csend váltja fel, amelyet csak a templomok harangjai zavarnak meg időnként. Karácsony napjain sokan döntenek a családi síelés mellett Svájcban, de ha az időjárás engedi, akár csak egy rövid kirándulás a hegyekbe is népszerű program.

Forrás: FT

Ajánlatok