accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Kihagyhatatlan lengyel ételek Zakopane csodás városában

utazomajom /

Télen-nyáron kedvelt úticélpont a Tátra lábánál fekvő Zakopane. Most nem a város és környéke által kínált látnivalókat mutatjuk be, hiszen azokról már beszámoltunk, hanem íme 5 tradicionális étel, amit érdemes megkóstolni.

Pączek (ejtsd poncsek)

Nem csak az édesszájúak kedvence lesz ez az autentikus lengyel fánk. Már látványilag is csábító a hatalmas és ínycsiklandóan aranybarnára sült édesség, melynek tésztája könnyű és szivacsos, amit különböző pudinggal vagy lekvárral töltenek meg, de az igazi egészen biztosan a rózsalekváros töltelékű cukormázzal bevont poncsek.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Polish Club Ashfield (@polishclubashfield) által megosztott bejegyzés

Zapiekanka (ejtsd zápjekánká)

Ez a melegszendvicsszerű étel kiváló reggeli, vagy ebéd helyett is – sokan hívják lengyel pizzának is. Igen népszerű és számos változatával találkozni, de mindegyik megegyezik a hatalmas és ropogós zsúrkenyér/baguette alapban, valamint a rengeteg sajt és gomba feltétben. Sokszor adnak hozzá ketchupot is, árban 15-20 zloty között mozog.

Żurek (ejtsd zsurek)

Ha egy igazán laktató, nagyon ízletes levest ennénk, ne hagyjuk ki a leginkább Alsó-Sziléziára és Kislengyelországra jellemző rozskovászos savanyú levest. Az ételt fehérkolbász, krumpli, szalonna és főtt tojás is gazdagítja – de ahány konyha, szinte annyi változata fordul elő. Télen és nyáron is nagyon jól tud esni a savanykás íze.

Tradicionális Zurek kolbásszal és tojással. Fotó: Getty Images

Pierogi (ejtsd pjerogi)

Nagyon régi lengyel étel, amit szintén nem szabad kihagyni. A csillogó tésztabatyukat különböző töltelékkel kérhetjük, de a legelterjedtebb változatok hússal illetve túróval-krumplival vannak töltve (pierogi z mięsem és pierogi ruskie vagy ukraińskie). Nagyon finom és laktató!

Laktató lengyel étel, Pierogi

Krówka (ejtsd kruf:ka)

A tejkaramellát sokan ismerjük idehaza is, azt viszont kevesen tudják, hogy a Wawel cukrászdának, mely 1921-ben kitalálta ezt az édességet van egy mintaboltja a sétáló utca tőszomszédságában. Itt nem csak a klasszikus, de számos egyéb változatot is megkóstolhatunk!

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Krówka Wawel (@krowka_wawel) által megosztott bejegyzés

Ajánlatok