accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Közeli szomszédunk, Szlovákia kincsei!

utazomajom /

Mit tegyünk ha csak egy hosszú hétvége áll rendelkezésünkre, de erre a rövid időre szeretnénk kicsit kibújni az itthoni hétköznapokból ? A válasz: Irány Szlovákia!

Északi szomszédunk méltatlanul kevés esetben szerepel a kirándulási listák élén, ez alól talán csak a Kárpátok nyújtotta lehetőségek képeznek kivételt (síelés, hegymászás, rafting), holott rengeteg olyan kevésbé ismert úti cél is fellelhető, amely akár családosoknak, pároknak vagy épp baráti társaságoknak nyújt valódi élményt – mindössze 2.5 órányi kényelmes vonatozásra fővárosunktól.

A vonatjegy 17.5 EUR helyjegy nélkül, de helyjeggyel sem több 24.5 EUR-nál egy irányba, vagyis olcsóbban meg lehet járni Budapestről, mint egyes határon belüli településeket.

Szakolca / Skalica – Az ősi település

Aki érdeklődik a történelem iránt, vagy csak szimplán egy kis időutazásra vágyik, netán szeretne egy kicsit (szó szerint) belekóstolni a régmúlt időkbe, érdemes útba ejtenie a Pozsonytól északra fekvő, Cseh határmenti kis várost.


Már a kőkorszakban is éltek itt emberek és azóta is folyamatosan jelentős szerepet töltött be a történelemben (a 17.században már királyi városi ranggal rendelkezett) annak ellenére, hogy népessége ma sem haladja meg a 15 ezer főt.

Hosszú időkre visszatekintő történelme miatt az összes ismert építészeti stílus fellelhető valamely formában. Aki szeretne kicsit azonosulni a kisvárosi életérzéssel, annak javasolt a legnevesebb épületek megtekintése után a háromszög alakú Szabadság – térnél található hangulatos kis kávézóban bontatni egy üveg helyi kékfrankost, mellé fogyasztani egyet a méltán híres szakolcai kürtőskalácsból – a kürtőskalácsok őséből. Ezt követően jó program a téren található Katolikus templom tetejéről megcsodálni a vidéket – ahonnan szép időben az Alpokig is ellátni.

Kirándulni vágyóknak az Aranyvölgy város közeli idegenforgalmi terület kijelölt turistaösvényei vagy kerékpárútjai vonzóak lehetnek, aki szereti a hajókázást, annak a Bata-kanálist célszerű választania, amelyen utazva 13 méter szintkülönbséget zsiliprendszerekkel leküzdve átjutunk egész Csehországba.

Sándorfa – Nagy felfrissülés egy kis községben

Nem ámítás: Csehország nyomán pár éve már Szlovákiában is létezik olyan kettős gyógyászati kezelés amellyel egyrészt belülről a kád fölé elhelyezett iható sörcsapjának megnyitását követően a sör elfogyasztásával az emésztőrendszerünkre jótékony hatással lehetünk, másrészt magunkat áztatva az ásványvíz, szűretlen sör és annak alapanyagaiból (élesztő, komló) készített kellemes, 36°C fürdővíz a bőrön azonnal érezteti jótékony hatását.


Egy 30 perces fürdőzés az autentikus rézkádakban kellemesen ellazítja az embert és a bőr pórusait megnyitva a méreganyagok is könnyebben távoznak, valamint a sörben található élesztő, B vitamin és fehérjetartalma regenerálja is a bőrt. A vállalkozás szépsége, hogy állítólag a helyi sörgyárból egyenesen érkezik a fürdőbe az éltető nedű.
Felfirssülést követően a földszinten bőséges ételfogyasztásra is lehetőségünk van, ha pedig szeretnénk tovább élvezni a hely hangulatát, kiadó szobák is elérhetőek (limitáltságuk miatt érdemes előre foglalni).

Hajóút Dévény várába

Dévény vára a történelem során a legtöbb időt a Báthoryak és a Pálffy család közel 300 éves tulajdonában élte meg. Ha valaki szereti a történelmi helyszíneket akkor a sziklaszirten felnyúló Dévény vára Pozsonyból kicsit több, mint egy óra alatt hajóval megközelíthető. A hajóút során a Duna egyik partján az osztrák határ, a másik oldalon pedig a szlovákiai természet tárul elénk. Így a természet szerelmeseinek is élményt nyújt a 3-4 órás szlovákiai program.

A Dévény megnevezést a szláv devina (szűz, leány) kifejezésből egy apáca megszöktetésének történetével őrzi (Apácatorony – várrész) a hely, mára azonban már sok modern elemmel tették látványosabbá, illetve biztonságosabbá a vár romjait.

A sziklaszirtek legmagasabb pontjairól gyönyörű látvány, ahogy a Duna és a Morva folyó találkozik. A történelmi helyszínek kedvelőinek érdekesség lehet, hogy a vár közepén – ma már látványosságként működő – kútmélysége 55 méter, amely legmélyének elérése egy vízcsepp számára is 6 másodperc. A várrom alatt vendéglátóegységek üzemelnek, ahol a fárasztó “várcsúcs” megmászásából leérkezve felfrissülhetünk.

Dévény az erős történelmi kötődés miatt kedvelt kiránduló hely az iskolások körében, de a hajóúttal egybekötött várlátogatás családok számára is kellemes időtöltés lehet.

Pozsony – Mária Terézia városa

Szlovákia kávézókkal és történelmi épületekkel tarkított fővárosa egyébként is egy külön világ, viszont minden év júniusának utolsó hétvégéjén a Koronázási Ünnepségek alkalmával valóságos középkori kavalkáddá változik.


A 2002 óta minden évben megrendezett, rengeteg programmal tarkított ünnepségnek az annak idején Pozsonyban megkoronázott 18 magyar király, királynő és királyné “újrakoronázása” az alappillére. Az ünnepség Pozsony legsikeresebb nyári kulturális rendezvényének számít, közel százezer látogatót vonz a városba.

A jelmezekbe öltözött színészek a koronázás pontos színhelyén teszik le a királyi esküt. Ezután, a harangok megzendülését követően lóháton, kísérettel, jelmezekbe öltözve indulnak az Óváros (Staré Mesto) utcáira. Az ünnep csúcsát az Aranysarkantyú renden belüli lovagbirkózás, a történelmi fegyverek használata és a népi mulatság alkotja.

A város egyik jelképénél, a Mihály-kapu alatt egy foot és videópontot rendeztek be, ahol a koronázási ékszerekkel és palástban minivideót készíthetnek vagy fényképezkedhetnek a látogatók. A fotópont egész nyáron nyitva tart.

UFO

UFO, a csészealj, amely a Dunát átszelő Szlovák Nemzeti Felkelés hídja felé ferdén, 95 m-re magasodó kilátó. A „csészealjban” működő étterem minden irányban a város nevezetességeinek csodás látványa mellett kínálja ételeit, italait. Az éjjeli impozáns látvány a Pozsonyba látogatóknak egy romantikus, meghitt estét jelenthet vagy akár baráti társaságok örömteli estéjét is színesítheti. Ha az időjárás is engedi az UFO tetejéről akár az Alpokalja is látható.

Ajánlatok