accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Nagy meglepetés a világ 10 legolcsóbb nyaralóhelye között!

utazomajom /

Ha a következő nyaralásod tervezed, akkor a kiplinger.com összeszedte 2023 tíz legolcsóbb úti célját. Annak ellenére, hogy az infláció a tojástól az elektromos autókig mindenre hatással van, vannak olyan helyek, ahol mégis többet ér a pénzünk, de sajnos nem túl sok. Fontos kiemelni, hogy az összefoglalás amerikaiak által készült, így nekik ezek a célállomások tényleg olcsók.

A rangsorolás azon az átlagos teljes napi költségen alapul, amelyet akkor adunk ki, ha már az adott országba utaztunk, beleértve a szállást, az étkezést és a napi megélhetési költségeket. Nyilvánvalóan a hiányzó elem a repülőjegy költsége, de a repülési költségek annyira eltérnek attól függően, hogy melyik évszakban utazunk, illetve honnan és hová repülünk, hogy nem releváns ebben az aspektusban megvizsgálni. Ha szeretnéd tudni, hova tervezz nyaralást, ahol olcsóbb árak várnak, mint itthon, akkor ez az összefoglaló a segítségedre lesz! Az árak az eredeti összefoglaló szerint USD-ban vannak megadva, amelyet a napi árfolyamon átszámítva, forintban is kiírtunk.

10. Görögország

Mikonosz, Görögország

Átlagos napi költség: 131 USD (46 622 Ft)
Átlagos szállásköltség: 93 USD (33 092 Ft)
Átlagos napi étkezési költség: 34 USD (12 089 Ft)

Az idilli strandoktól a világhírű történelmi helyszínekig, Görögország Európa egyik legnépszerűbb nyári úti célja az utazók számára. A 2010-es adósságválság után az árak évek óta viszonylag alacsonyak voltak, de nagymértékben eltértek a helytől függően. Egy kedvelt nyaralóhelyen, mint például Mikonosz vagy Szantorini, sokkal többet kell fizetni, mint egy kevésbé felkapott görög városban. Az időzítés szintén kulcsfontosságú, ha meglátogatunk egy ilyen mediterrán országot. Próbáljuk meg elkerülni a főszezont, leginkább a nyári hónapokat, hogy olcsóbban nyaralhassunk.

9. Portugália

Praia da Ursa, Portugália

Átlagos napi költség: 116 USD (41 155 Ft)
Átlagos szállásköltség: 75 USD (26 609 Ft)
Átlagos napi étkezési költség: 34 USD (12 132 Ft)

Portugália Európa egyik legjobb ár-érték arányú úti célja. Leginkább tengeri herkentyűs ételeiről, borairól, észvesztő panorámáiról, finom pudingos tortáiról (pastéis de nata) és több, mint 300 napsütéses napjáról ismert. Akár a nyüzsgő Lisszabonba, déli homokos strandokra, akár egy bor- és kikötői túrára indulunk Portóban, viszonylag kedvező árú nyaralásban lehet részünk, miközben élvezzük a barátságos dél-európai ország látnivalóit és hangulatát.

8. Dominikai Köztársaság

Punta Cana

Átlagos napi költség: 110 USD (39 250 Ft)
Átlagos szállásköltség: 70 USD (24 977 Ft)
Átlagos napi étkezési költség: 30 USD (10 705 Ft)

Gyakorlatilag egész évben látogatható karibi úti cél a Dominikai Köztársaság. Legismertebb nyaralóhelye Punta Cana, ahová nagyon sok magyar is előszeretettel látogat. A spanyol ajkú ország a Karib-térség második legnagyobb szigetének (Hispaniola) felét, a francia nyelvű Haiti a másik felét teszi ki. A fehér homokos strandok, lagúnák és esőerdők rengeteg felfedeznivalót kínálnak, miközben élvezhetjük az ország természeti szépségét.

7. Mexikó

Cenote Oxman Valladolid

Átlagos napi költség: 93 USD (33 202 Ft)
Átlagos szállásköltség: 53 USD (18 922 Ft)
Átlagos napi étkezési költség: 20 USD (7 138 Ft)

Észak-Amerika egyik kedvelt és gyakran látogatott helyszíne Mexikó. A világ ötödik legnagyobb városának ad otthont. Nemcsak a számos városi oázisáról, de gyönyörű strandjairól is ismert, amelyeket rendszeresen a világ legjobbjai közé sorolnak. Az ősi dzsungel romjaitól az ikonikus modernista épületekig mindent megtalálni, amit egy nyaralás során csak kívánhatunk és viszonylag alacsony árakkal találkozhatunk.

6. Costa Rica

Átlagos napi költség: 81 USD (28 905 Ft)
Átlagos szállásköltség: 41 USD (14 631 Ft)
Átlagos napi étkezési költség: 17 USD (6 066 Ft)

Annak ellenére, hogy mérete nem túl nagy, Costa Rica mégis a bőség és a kalandok országa. A csendes közép-amerikai ország több kilométeres partvonallal rendelkezik a Csendes-óceánnál és a Karib-tengernél, de a pihenésen kívül számos élménnyel vár, mint dzsungel-, és esőerdei túrák, vulkánok és felhőerdők bebarangolása, valamint igazán különleges állatokkal is találkozhatunk (tukán, lajhár, aguti, stb.), hiszen a bolygó legváltozatosabb ökoszisztémájával büszkélkedhet. A friss élelmiszerek és gyümölcsök bőségével valóban élvezhető a „pura vida”.

5. Magyarország

Budapest

Átlagos napi költség: 70 USD (24 980 Ft)
Átlagos szállásköltség: 33 USD (11 776 Ft)
Átlagos napi étkezési költség: 17 USD (6 066 Ft)

Talán ezt az úti célt nem kell senkinek sem bemutatni. A 10-es felsorolás közepén található kis hazánk. Európa központjában Magyarországnak sikerült megőriznie hangulatos falvait, miközben Budapest továbbra is nagyvárosi központként uralkodik. Magyarország vidéke gyönyörű tájakat rejt magában hegyekkel, folyókkal és zöld, buja völgyekkel.

Innen következnek azok az országok, amelyek meglátogatásakor talán alacsonyabb árakkal találkozhatunk, mint itthon.

4. Thaiföld

Phi Phi

Átlagos napi költség: 52 USD (18 552 Ft)
Átlagos szállásköltség: 21 USD (7 490 Ft)
Átlagos napi étkezési költség: 14 USD (4 994 Ft)

Bár a repülőjegyárak egész magasak Thaiföldre, de más költségek mégis ezt kárpótolják. A trópusi strandjairól, dzsungeltemplomairól, Buddha-szobrairól, valamint Bangkok nyüzsgő városának ízletes ételeiről és utcai piacairól ismert Thaiföld nem csoda, hogy Délkelet-Ázsia leglátogatottabb országa. Gyönyörű trópusi szállásokat találni korrekt áron.

3. Indonézia

Ubud

Átlagos napi költség: 47 USD (16 748 Ft)
Átlagos szállásköltség: 36 USD (12 827 Ft)
Átlagos napi étkezési költség: 12 USD (4 276 Ft)

Indonézia ad otthont Balinak, ami gyakran a rangsor élén helyezkedik el, amikor a világ legjobb úti céljairól van szó. Ebben az országban azonban több is van, mint ami az Instagram beállított képein láthatunk. Több mint 17 000 szigetével Indonézia a világ legnagyobb szigetországa, amely lenyűgöző strandokkal, vulkánokkal, dzsungelekkel, orangutánkolóniákkal, óriási komodoi sárkányokkal és hatalmas hegyvonulatokkal büszkélkedhet. És ami a legjobb az egészben: a pénzed itt is többet ér!

2. Törökország

Antalya, Kas

Átlagos napi költség: 23 USD
Átlagos szállásköltség: 13 USD
Átlagos napi étkezési költség: 7 USD

Törökország a világ egyik leglátogatottabb országa, de továbbra is alulértékelt turisztikai célpont. Az Európán és Ázsián átnyúló Törökország, kultúrák mesés olvasztótégelye, amely az építészettől a konyháig mindenre rányomja a bélyegét. Számos kikapcsolódási lehetőségünk van az országban, a hegyvonulatoktól a strandokkal tarkított partokig, Isztambul szerteágazó, színes metropoliszáig. Törökországban minden megtalálható. Az országot sújtó pusztító földrengések ellenére számos turisztikai célpont az ország nyugati részén (több száz kilométerre az érintett területektől) nyitva áll és aktívan fogadja a látogatókat.

1. Laosz

Vang Vieng, Laosz

Átlagos napi költség: 15 USD (5 345 Ft)
Átlagos szállásköltség: 8 USD (2 850 Ft)
Átlagos napi étkezési költség: 5 USD (1 782 Ft)

Laosz tengerparttal nem rendelkező ország Délkelet-Ázsiában, de még mindig több mint 4000 szigettel büszkélkedhet. A Mekong-delta szigeteitől a belső lenyűgöző vízesésekig Laosz azon kevés országok egyike a világon, amely nem veszítette el természeti szépségét a túlzott fejlődés miatt. És mégis, bőven akad látnivaló és program az utazók elcsábításához. Az ételek szerelmeseinek főzőiskolák állnak rendelkezésre, de megtalálják számításukat a hegymászók, barlangászok és dzsungeltúrák kedvelői, akik izgalmakra vágynak, de akadnak templomok is bőven a kultúrára érzékenyebbek számára.

Mint a fenti összefoglalóból is kitűnik, sajnos kevés helyen ér többet a pénzünk. A sorrendet látva igazán érdekes és szembetűnő az, hogy még pár éve a nevetségesen olcsó Thaiföldön és Indonéziában kispénzű egyetemistaként is királyként éltünk, most pedig szinte a nyomunkban vannak és a turizmus fejlődésével pár éven belül le is hagynak. Ezért azt javaslom, hogy mindenki addig használja ki az adott lehetőségeket, amíg csak lehet. Induljatok és fedezzétek fel a Nagyvilágot!

Ajánlatok