accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Miért mutatnak mást a kínai térképek, mint a Google Maps?

utazomajom /

Ha egy külföldi országban próbálsz meg Google-térkép alapján eligazodni, általában a nyelv lehet az egyetlen akadálya a tájékozódásnak. Ha végül sikerül is lefordítani a hotelek, közterületek, éttermek nevét, az utak, folyók, épületek helyzetének változatlannak kellene lenniük, függetlenül attól, hogy a térkép angol, spanyol vagy kínai nyelven készült. Vagy mégsem?

A fenti képen a kínai-hongkongi határról készült Google Maps műholdkép látható. A fotón jól látszik, hogy az utak helyzete (a világosszürke vonalakkal jelölve) nem fedi a valóságot. Körforgalom a közparkokban, nem létező hidak és épületeken áthaladó autópályák mindenhol. Az egész egy nagy navigációs káosz. Néhány kilométerrel odébb, Hongkongban (ld. lenti kép) viszont eltűntek a szürke vonalak és minden a helyére került. Mi ennek az oka?

WGS-84 és GCJ-02

A világ – kivéve Kínát – a digitális térképek alapjaként 1984-ben a világ geodéziai rendszerét („WGS-84”) használja. Gyakorlatilag az összes online navigációs eszköz, amelyet ma online használunk – a térképes alkalmazások a telefonokon, az autóink GPS-rendszerei, a katonai vezérlőrendszerek, és igen, a Google Maps is a WGS-84-et használja. Kína azonban a saját útját járja. A kínaiak a GCJ-02 alternatív rendszert alkalmazzák, amelyet a kartográfiai világ „Mars Koordinátáknak” nevez. A hidegháború idején debütált koordinátarendszer létrehozásának az volt a célja, hogy félrevezesse a külföldi hírszerző ügynökségeket.

A fenti Google Maps fotók jól mutatják a két rendszer közötti eltéréseket: a térképek adatai a  GCJ-02-t alkalmazó kínai kormánytól származnak, míg a műholdadatok nem kínai forráson, hanem a WGS-84-en alapulnak.

Fotó: Unsplash

Létezik-e megoldás?

Joggal merül fel, hogy vajon a konvertálás megoldás lehetne-e a problémára? Elvileg létezik néhány ilyen program, de ezek egyáltalán nem megbízhatók. A multinacionális vállalatok, mint a Google, ebben a kérdésben nem foglalnak állást, mivel azzal megsértenék a kínai kormány törvényeit. De ha mégis próbálkoznának, akkor sem lehetne teljes pontossággal meghatározni a helyeket, hiszen a wikipedia szerint a GCJ-02 „olyan algoritmust használ, amely véletlenszerű eltolódásokat eredményez mind a szélesség, mind a hosszúság tekintetében…” Tehát nem lehetünk benne 100 %-ig biztosak, hogy az akár 500 méteres eltérés észak, kelet, nyugat vagy déli irányban jött létre. És valljuk be, egy taxirendelésnél vagy a hotelfoglalásnál ez igencsak fontos lehet.

Fotó: Rikke Filbært / Unsplash

Szóval, mit csináljon az, aki Kínába utazik, és nem használhatja a Google Térképet a szállodája vagy a látnivalók megtalálásához? Nos, a Baidu Maps elég fájdalmas lehet, ha nem érted a kínai nyelvet. A Bing Maps és a Yahoo Maps használhatatlan. Jó megoldás lehet az Amap, amely lényegében kínai alkalmazás, de lehetővé teszi az általános kereséseket (pl. bankok, repülőterek) angol nyelven. Egy másik lehetőség az ABCMaps, amely akár valós idejű forgalmi adatokat is mutat. Vagy a végső megoldás: meg kell tanulni kínaiul ?

(forrás: nowiknow.com, geoawesomeness.com)

Ajánlatok