Nagyító alatt egy rég elfeledett mesterség: a kovács
A kovács egy olyan ősi mesterség, amely már a bronzkorban is létezett, manapság azonban eléggé kevés érdeklődés övezi. Attól függetlenül viszont, hogy nem áll a figyelem fókuszában, ez egy igazán csodálatos hivatás, amely űzésének egyik legnagyobb előnye, hogy kézzelfogható eredménye van a munkánknak.
Azáltal ugyanis, hogy a vasat hevítéssel és kalapálással a kívánt méretre és formára alakítjuk, különböző használati tárgyakat, eszközöket, alkatrészeket és szerszámokat gyárthatunk.
Bár azt hozzá kell tenni, hogy manapság a folyamatnak ezen részét a legtöbb cégnél, köztük az az Egerállás https://egerallas.hu/allasok/szakmunka aldolalán is hirdető Kovács Kft-nél is, már a berendezések végzik el helyettünk. A acélnak és a színesfémeknek a hideg vagy képlékeny alakítása viszont még így is igazán izgalmas és érdekes kihívást jelent mindazok számára, akik szeretnek látványos eredményeket elérni és szerteágazó anyagismerettel rendelkezni.
Milyen képzés szükséges a gépi kovács szakma betöltéséhez?
Ahhoz, hogy be tudjuk tölteni egy gépi kovács pozíciót, szükség van arra, hogy elvégezzünk egy speciális szakképzést, amely megkezdésének alapfeltétele az alapfokú iskolai végzettség, valamint a 16. életév betöltése.
Továbbá ezenkívül még a képzés megkezdését megelőzően el kell végezni egy egészségügyi alkalmassági vizsgálatot is.
Milyen feladatokat lát el egy gépi kovács?
Ahogy már fentebb is említettük a gépi kovács egyik legjelentősebb feladata közé tartozik az, hogy a gyártási dokumentáció, a kovácsrajz, alapján hideg és/vagy meleg képlékeny alakítással ipari kovácsolt terméket állítson elő.
De emellett még sokszor darukötözői-teherkötözői feladatokat is ellát, és kezeli, illetve üzemelteti a segéd- és kiszolgálóberendezéseket. A technológiai utasításnak megfelelően pedig dokumentálja a kovácsolás paramétereit.
Miért érdemes ezt a hivatást választani?
Főként azért, mert a munkaerőhiány elképesztő méreteket ölt ebben a szférában is. Így a cégek sokszor szabályosan úgy vadásszák a munkásokat, és próbálják mindenféle taktikával magukhoz csábítani a friss munkaerőt.
Ez pedig pont kapóra jön azoknak, akik frissen végezték el a szakképzést. Nagyon sokan számoltak be egyébként arról, hogy alig, hogy megkapták a bizonyítványukat, már munkába is állhattak.
Melyek a jó kovács ismérvei?
A kovács a munkájának nagy részét jellemzően zárt térben végzi, ahol a munka jellegéből adódóan nagyon meleg van. Arról nem is beszélve, hogy a tűzhely környékén, és az egész műhelyben száll a füst és a pernye a faszénből, és maga a vas sem a legtisztább anyag.
Így ez a mesterség leginkább azoknak való, akik képesek alkalmazkodni az extrémebb munkakörülményekhez és a koszhoz.
Összességében tehát elmondható, hogy a kovács szakma egy olyan mesterség, amelyet a megfelelő odafigyeléssel, profi hozzáállással és tanulással elsajátíthatunk, és ha elég kitartóak vagyunk, akkor komoly karriert futhatunk be vele.