accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Online autóbérlés okosan

utazomajom /

Gyakran merülhet fel autóbérlés igénye utazásaink során, nem mindegy azonban az, hogy honnan és miként bérelünk autót egy idegen országban. Az online autókölcsönzés bár egyszerűnek tűnhet, nagyon sokszor nem fedi az interneten látott ár a valóságot.

Ha autót szeretnénk bérelni bárhol a világban, akkor nem árt tisztában lenni azzal, mire számítsunk a célországban. A leggyorsabb és persze a legkényelmesebb megoldás az interneten történő foglalás, azonban nagyon sok tényező befolyásolhatja azt, milyen áron jelenik meg egy-egy autó az adott cég oldalán.

A bérleti díj

Ne tévesszen meg senkit, ha egy adott oldalon esetenként nevetségesen alacsony árakon talál autót. Nagyon sok tényezőtől függ a napidíj: szezon, kihasználtság, a célország elhelyezkedése és még sorolhatnánk. Ezzel párhuzamosan felmerülnek olyan költségek vagy kiegészítő szolgáltatások, amelyek pluszban fizetendők és feltornázzák az árakat (assistance szolgáltatás, téliesítés, km-limit és túlfutási díj, útdíj stb.)

Fontos tudni, hogy online foglalás után a helyszínen semmi olyan költség nem lehet, ami kötelező és nem opcionális, ugyanis a kötelező költségeket fel kell tünteni előzetesen az online foglalás felületén. Ha az adott országban útdíj fizetése kötelező és elkerülhetetlen, azt bele kell építsék az árba szintén. Egyszerű példával élve hazai bérlésekbe nem kell beleépíteni, mert az autópálya használata opcionális. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem trükközhetnek ezzel az autóbérlő cégek: ha az adott országból akarunk kilépni, vagy második vezetője lesz az autónak vagy egyéb extra dolgok, amiket nehezen tudunk megkerülni és extra szolgáltatásnak tüntetik fel.

Sajnos gyakran találhatjuk magunkat kiszolgáltatott helyzetben, ahol nem mindig adatik meg a választás lehetősége. Ezért fontos a körültekintés és akár személyesen, az irodában történő autóbérlés.

Biztosítás

Minden bérleti díjnak tartalmaznia kell egy alap kötelező és CASCO biztosítást. Ezen felül számos kiegészítő biztosítás köthető, ezeknek aztán a legkülönbözőbb áraik és opcióik lehetnek: üvegkár elleni, küszöb alatti és gumikár, önrész csökkentése vagy nullára csökkentése. Fontos, hogy ezek opcionálisak kell legyenek, de sokszor olyan feltételeket hoznak magukkal, amelyek nélkül csak nehezen tudunk autót bérelni (pl. a kaució csökkentésének a lehetősége).

Fontos tudni, hogy az online autóbérlés általában egy közvetítőn megy keresztül, aki szintén kínálhat biztosítást, de ezek nem az autókölcsönző biztosításai. Tehát ha az autót kár éri, az autókölcsönző cég be fogja hajtani az önrészt, és utána kell a közvetítő céghez fordulni a visszatérítésért. Érdemes az autókölcsönzőktől közvetlenül biztosítást fizetni, még ha egy kicsit magasabb árral is dolgoznak, sokkal nagyobb a biztonság is és közvetlenül intézhetjük a problémákat. Arról nem is beszélve, hogy sokszor csak a kölcsönzőnél megváltott extra biztosítási díjjal tudunk feloldani kedvezményeket (pl. a korábban említett kaució csökkenését).

Kaució

Majdnem minden esetben kérhetnek tőlünk kauciót, amit a legtöbb esetben csak és kizárólag bankkártyáról fogadnak el a kölcsönzők. Hogy megértsük ennek szükségét: több milliós autókat kapunk tőlük, amelyeket szinte ismeretlen emberek vezetnek nap mint nap. Ezen kívül egy utólagos parkolási bírságot vagy gyorshajtást így lehet utólag behajtani az ügyfélen. Ennek a kauciónak a mértéke cégről cégre változik, sokszor még a földrajzi sajátosságok is befolyásolják ezt (gondoljunk csak bele, egy szigeten elég kicsi az esélye annak, hogy ellopják az autót, ezért kevesebb kaució is biztonságot adhat a cégeknek).

Ha valahol nem kérnek bankkártyát, általában a kisbetűkben keresendő a csavar. Legyünk nagyon körültekintőek és inkább válasszunk más opciót. A legtöbb helyen már elméletileg zárolhatóak az ún. ELECTRON kártyák is, ennek ellenére sok kölcsönző hitelkártyát ír elő (CREDIT CARD) és a letéti kártyát (DEBIT CARD) sem fogadja el. Arra is figyeljünk, hogy a legtöbb helyen a kauciót adó személy lesz maga a bérlő, tehát a kártyán szereplő személy jelen kell legyen aláírni a bérleti szerződést. És természetesen a már korábban említett biztosítás megváltásával sokszor csökkenthető a kaució mértéke is.

Összességében a legjobb tanács az lehet, ha közvetlenül keresünk meg egy autóbérlő céget sokkal jobban járhatunk. Intézhetjük így is otthonról, hetekkel az utazás előtt az autóbérlést, de a biztonság nagyobb, ezzel együtt pedig az átverés vagy a rejtett költségek lehetősége kisebb lesz. Amikor pedig a helyszínen vagyunk, biztosítsuk be magunkat amennyire csak tudjuk: fotózzuk körbe az autót akkor is, ha ők nem teszik meg; minden sérülést jelöltessünk a bérleti szerződésen; kérdezzünk rá a tankolás és mosatás feltételeire; előre nézzük meg az adott ország úthasználati díjait.

Ezekkel az ötletekkel elkerülhetjük a váratlan meglepetéseket és koncentrálhatunk a felhőtlen nyaralásra.

Szerző: Nagy Vendel

Ajánlatok