accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Ősz Burgenlandban: az élmények és a kikapcsolódás időszaka

lanymajom /

Kerékpározás az őszi napsütésben, családi termálfürdőzés, libavacsorák és borfesztiválok, csak hogy párat említsünk a számtalan programlehetőség közül, ami rád is vár a szomszédos Ausztriában a magyar határ mentén. A kikapcsolódni vágyók számára kétségkívül ez a legjobb időszak a napos Burgenland felfedezésére.

A gasztronómia ünnepe: jöhet az étlapra a liba

Amikor beköszönt az ősz a színek varázslatos játékával és a szüret hangulata lepi el az egész tartományt, az éttermek kínálatában sorra jelennek meg a libából készült finomságok. A házilúd végül is Burgenland titkos címerállata, és mivel az ízletes húsú jószágok évközben a tartomány dús legelőin nevelkednek, minden adott, hogy ősszel hagyományőrző vagy éppen modernebb formában kerüljenek az ínyencek asztalára. A gasztronómiai élményt a tartomány legjobb borai teszik teljessé, amelyek nemzetközi szinten is komoly elismerésnek örvendenek.

Hetet egy csapásra

Az őszi hónapok során az egész tartományban egymást érik a különféle gasztronómiai fesztiválok. A rendezvényeken a libából készült finomságok mellett a regionalitás, a helyi specialitások és borok, valamint a helybéli gazdák és tradícióik állnak a középpontban. A kínálatban olyan nagyszerű programok szerepelnek, mint például egy látogatás a Vila Vita üdülőkomplexum ínyencszentélyében, kézműves vásár Rust-ban, különleges asztali örömök Bad Tatzmansdorfban, zenei előadások Bad Sauerbrunnban, bortúra Oggauban, gálaest Markt St. Martinban vagy Márton-napi mulatságok St. Martin an der Raab településén.

Élményteli ajánlatok

A tartomány 30 vendéglátója összefogott, így születtek a kedvelt tollas jószághoz kapcsolódó kreatív ajánlatcsomagok. Ezek szeptember elejétől egészen november közepéig foglalhatóak. Tegyél te is egy izgalmas felfedezőtúrát Burgenlandban, ahol az élmények sora nem áll meg a gasztronómiánál, hanem folytatódik a szálláshelyeken, amelyek bár sokszínűek, mégis hasonlóak a szívélyes vendéglátásban és az őszinte vendégszeretetben. A döntés a tiéd, hogy egy hangulatos vidéki fogadót, egy exkluzív termálhotelt vagy egy tipikus vincellérházat próbálnál ki szálláshelyként.

A liba és a hozzá kapcsolódó hagyományok

Burgenland védőszentjéhez, Szent Mártonhoz kapcsolódik az a történet, amely megmagyarázza, miért éppen libasült kerül az asztalra a Márton-napi ünnepségek alkalmával. Szent Márton nem szerette volna felcserélni vidéki életét a püspöki palotában folytatott fényűző létre, ezért a libaólban bújt el a püspöki küldöttség elől. A madár hangos gágogása azonban elárulta a rejtekhelyét. Azóta Márton-napra úgymond „büntetésként” egy liba kerül a sütőbe, a serpenyőbe vagy a fazékba.

A libatartás egy több évszázados módját élesztették fel a hagyománytisztelő gazdák egy csoportja az új évszázad elején. Az állatokat ismét szabadon tartják a nagy kiterjedésű legelőkön, és természetesen ütemben növekednek ízletes Márton-napi libává.

A kezdeményezés egyik vezéralakja Siegfried Marth volt. Ő a Dél-Burgenlandban található Hagensdorfi MasiHof gazdája, akinek a birtokain ma már libák százai gágognak. A dél-burgenlandi házilúdnak egyébként egy külön ínyencrégiót is szenteltek – akárcsak a Fertő-tavi halaknak, a Lajta-hegységbeli cseresznyének, a közép-burgenlandi tönkölynek vagy a zickentali mocsári ökörnek, valamint a tartomány nyolc további hagyományőrző élelmiszerének.

A házilúdból persze nem csak libasültet lehet készíteni. A kreatív szakácsmesterek szerettek volna még többet megmutatni ebből a rendkívül ízletes húsú madárból. A fáradozásaik eredményeként születtek a könnyű és modern libaételek, valamint például a libapástétom is, amely üvegbe zárva egész évben elérhető.

A liba és a finom aromák

A Márton-napi liba szinte elválaszthatatlan a bortól. November 11-én ünnepélyes keretek között felszentelik az újbort. Mielőtt azonban még koccinthatnák vele, a borász engedélye is szükséges a kóstoláshoz. Ezt a szokást mind a mai napig ápolják a Fertő-tó környékén, de Közép- és Dél-Burgenlandban is különféle ünnepségekkel és rendezvényekkel köszöntik az újbort.

A libasült intenzív aromái nagyszerű kíséretre találnak a vörösborok erdei bogyós karakterében és érett tanninjában. A klasszikus libasülthöz tökéletesen illik egy elegáns zweigelt vagy egy érett kékfrankos. Két bor, amelyek a tartomány édesborai mellett joggal lettek a pannon térség sztárjai.

Fedezd fel te is Burgenland kulináris kínálatát! Ausztria napsütötte tartománya ínycsiklandó programok és élményteli ajánlatcsomagok sokaságával csábít kikapcsolódásra.

További információkért kattints ide

Gans Burgenland Ínyencfesztiválok dátumai 2017-ben:

október 13–15.          Rust
október 14–15.          Oggau am Neusiedler See
november 11.             Markt St. Martin
november 11.             St. Martin an der Raab

Kerékpárral Burgenlandban

A napsütötte tartomány több mint 2500 kilométernyi tökéletesen kialakított kerékpárúttal várja a vendégeket. A kínálat a kényelmes családi útvonalaktól a sportos versenypályákon át egészen az izgalmas hegyi kerékpáros ösvényekig terjed. Egyedül a Fertő tó régiójában 30 kerékpárút összesen 1000 kilométernyi hosszúságban kínál sportolási lehetőséget, közöttük van természetesen a híres tókerülő kerékpárút is. A Rosalia régiót híressé tevő eperföldek között vezet a Rosalia kerékpárút, amely elhalad többek között Fraknó vára mellett is.

A napsütötte Közép-Burgenland dimbes-dombos vidékén öt nagyszerű hegyi kerékpáros ösvény várja a kikapcsolódni vágyókat. A dél-burgenlandi Rába–Őrség–Goričko Natúrparkban a Háromország kerékpárút csábít izgalmas felfedezőtúrára. Emellett Dél-Burgenland kiterjedt e-bike hálózattal is rendelkezik – kölcsönző állomásokkal, tökéletesen kitáblázott (többnapos) útvonalakkal és vezetett túrákkal. Természetesen magától értetődik, hogy Burgenlandban a kerékpárkölcsönzők és szervizállomások, kerékpáros szálláshelyek és térképek széles választéka várja a bicikliseket.

Online útvonaltervezőt ezen a linken találsz.

Wellness- és gyógyüdülés

Kiszakadnál a hétköznapokból? A burgenlandi termálfürdők tökéletes programlehetőségeket kínálnak. A pannon táj ajándékainak, az iszapnak, a krétának, a bornak, valamint a termál- és ásványvíznek köszönhetően a wellness és a gyógyászat párosa Burgenlandban különleges feltöltődést garantál. A kellemesen meleg, gyógyerővel is bíró termálvízben történő lubickolás közben könnyen hátunk mögött hagyhatjuk a hétköznapok gondjait.

A Burgenlandi Termálvilághoz tartozó válogatott szállodák és fürdők különleges felüdülést kínálnak a testnek, a léleknek és a szellemnek egyaránt. Az esztétikus légkörnek, a tágas fürdőrészlegeknek és az exkluzív szaunaoázisoknak köszönhetően gondtalan felüdülésben lehet részünk.

A Frauenkirchenben található St. Martins termálfürdő, a Sonnentherme Lutzmannsburg, az Avita termálfürdő és a Gyógyászati Központ és Resort Bad Tatzmansdorfban, a Reiters családi termálfürdő Stegersbachban és a loipersdorfi termálfürdő garanciát jelent a pihentető feltöltődésre. Fedezd fel Burgenlandot, ahol a test, a lélek és a szellem egyaránt felüdül.

A legjobb ajánlatokat egy őszi termálfürdőzéshez itt találod, további foglalható csomagajánlatokat pedig ide kattintva érhetsz el.

Ajánlatok