accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Sós csoki, kaszinó és velencei hangulat – avagy a szlovén tengerpart varázsa

utazomajom /

Magyar utazóként, ha arra gondolunk, hogy le kellene ugrani a tengerpartra, akkor ezerszer előbb jut eszünkbe a horvát és az olasz tenger, semmint a szlovén. Pedig az alig 43 kilométeres partszakasz is bőven kínál számunkra élményt, bármely évszakban is látogassunk oda.

Piran1

A horvát és olasz partok közé ékelődött terület igen népszerű természetesen a helyiek körében is. Ez az egzotikus kis rész tökéletesen ötvözi a szomszédos országok kultúráját, miközben egyre jobban érződik – képzőművészetben, gasztronómiában és mentalitásban is – a szlovénok sajátossága. Egyszerre újhullámos, retro és mediterrán itt minden.

Koper

Koper

Látogatásunkat érdemes Koper városkájával kezdeni. Szép idő esetén varázslatos színekkel köszönt minket a tenger, míg ősszel és télen sejtelmes fényekbe burkolózik Szlovénia egyetlen tengeri kikötője. A kisváros inkább nézelődésre és bóklászásra alkalmas, egy fél napos sétálással, kis tengerparti butikolással és kávézással kellemesen el lehet itt tölteni az időt.

Koper2

Portoroz

Ha pedig fürdőzéshez lenne kedvünk, vagy épp egy fergeteges tengerparti szilveszterezéshez, mindkét vágyunkra ideális válasz lehet Piran és Portoroz. A két települést egy kellemes tengerparti sétány köti össze. Míg Portorozt a szlovén Riviérának szokás hívni, addig Piran igazi velencei hangulatú kisváros.

Portoroz

Töltsünk el egy felejthetetlen éjszakát Portoroz valamelyik lenyűgöző színvonalú hoteljében, kaszinózzunk, vagy épp élvezzük az elképesztő panorámát a tavasztól vadonatúj pompájában tündöklő Grand Hotel Bernardin wellness részlegéből, majd csobbanjunk a szlovén habokban. Nem kell megijedni attól, hogy a szezon itt túl rövid lenne: még október végén is szépszerével akadnak fürdőzők, hiszen ilyenkor a tenger vize még 20-22 fokos, míg a kinti hőmérséklet akár már ez alá is kúszhat.

Piran

Piranba átsétálva semmiképp se hagyjuk ki a főtéren található ajándékboltot, ahol a Portoroz környéki sóbányákból nyert sóvirágokból és sólisztből készült szappanokkal, szépségápolási termékekkel, fűszerekkel és sós csokoládéval is találkozhatunk. Utóbbi isteni, mindenképpen kóstoljuk meg!

Piran2

Pirani látogatásunk alkalmával sétáljunk fel a várhoz is, ahonnan bámulatos panoráma fog elénk tárulni, majd térjünk be valamelyik méltán híres halétterembe – például a Casa Nostromoba -, vagy épp élvezzük a naplementét kezünkben egy finom itallal a tengerparti nyugágyak valamelyikén.

Piran3

Tény, hogy bár elsőként nem a tengerpart szokott eszünkbe jutni Szlovéniáról, sokkal inkább a hegyek, a tavak és a rendezett kisvárosok, mégis érdemes adnunk egy esélyt az itteni Riviérának is. Bármi miatt is döntünk Szlovénia mellett, ennek a kis országnak olyan varázsa van, hogy egyből megértjük majd, miért is választották maguknak a ’I FEEL sLOVEnia’ mottót: ezt az országot érezni, látni és szeretni kell!

Ajánlatok