accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Sportos pihenés: milyen lehetőségek vannak a Velencei-tó partján?

Katya /

Hazánk harmadik legnagyobb természetes tava a Velencei-tó a strandoláson túl is rengeteg élményt kínál. Legyen szó vitorlázásról, sárkányhajóról, SUP-ról vagy éppen kitesurfről a tavon és környékén szinte minden népszerű sportot kipróbálhatsz. A Velencei-tó ráadásul Budapestről kocsival és vonattal is gyorsan és egyszerűen elérhető, így legyen szó egynapos hétvégi kiruccanásról, egy hetes üdülésről vagy éppen egy laza délutánról, biztos, hogy itt megtalálod azt a kikapcsolódási formát, amit keresel.

Tekerd körbe a tavat!

A Velencei-tó könnyen körbetekerhető, nem igényel különösebb felkészültséget, így annak is élmény lehet, aki csak néha-néha pattan biciklire. A táv kb. 30 kilométer, végig jól kiépített és csak nagyon kevés emelkedővel kell számolni. Ez pihenők nélkül akár kb. két óra alatt is teljesíthető, de érdemes közben néha megpihenni, fotózni, esetleg megállni egy-egy büfénél frissíteni. Ha vonattal jössz Velence, Velencefürdő, Gárdony vagy Agárd lehet a legjobb startpont. Aki kerékpárt szeretne bérelni többek közt Agárdon és Gárdonyban is megteheti.

Fedezd fel a tó élővilágát hajón vagy kenun

A Velencei-tavi Madárrezervátum több különleges madárnak az otthona, Közép-Európa egyik legjelentősebb úszólápos területe. Lakói között van barna rétihéja, nagy kócsag, vörös és szürke gém, bakcsó és kiskócsag is. A tó nyugati medencéjében található nádasok csakis vízi járműbe ülve ismerhetők meg. Az Agárdról a pákozdi Szúnyog-szigetre induló sétahajókon vagy a Szúnyog-sziget körüli járatokon erre is van lehetőség. Aki pedig alaposabban is meg szeretné ismerni a tó nádaslabirintusait, annak érdemes kenuba pattanni. Különféle tematikus vízitúrák is indulnak, amelyeken jobban felfedezheted a tó úszólápjait és megfigyelheted a madarakat, ezek között van másfél, három és akár hatórás túra is.

Csapattal vagy családdal próbáld ki a sárkányhajózást

Ha inkább az evezés élményéért szállnál hajóba próbáld ki a sárkányhajózást! A sárkányhajó úgy néz ki, mint egy nagyon hosszú kajak, amiben akár húsz fő is elfér és evezni is úgy kell, mint egy kajakot. Könnyű megtanulni és lehetetlen vele borulni, ezért a családosok nagy kedvence, de csapatépítőnek és baráti társaságoknak is nagy élmény lehet. A sárkányhajó kormányosai is általában megmutatják a tavi látványosságokat, így ezen az úton is kaphatsz némi ízelítőt a nádasok világából, de naplemente néző túrára is benevezhetsz. Többek közt Velencefürdőről és Velencéről is indulnak sárkányhajós túrák.

Az adrenalin-függőknek: sárkányszörf

Ha szereted az adrenalint és a vízisí önmagában már uncsi, a kitesurf, azaz sárkányszörf lehet a te sportod. Ez egy extrém sport, ami tulajdonképpen a vízisí és a sárkányeregetés egyfajta kombinációja, így fontos a jó szélirány. A kitesurf-rajongói éppen ezért kedvelik a Velencei-tavat, ahol minden szélirányhoz található megfelelő pont a tavon, de általában Sukorón és a Gárdony melletti strandon láthatunk sok kitesurföst.

Szörfölj!

Szörfölni nem csak a tengerben lehet. A Velencei-tó sekély és általában nagyon jók a szélviszonyok, ezért kiváló terep a szörftanuláshoz. A tó körül több szörfsuli is van, ahol elsajátíthatod az alapokat. A tavon sokszor már márciusban, az első napsugarakkal megjelennek a szörfösök.

Próbáld ki a vitorlázást

Ugyancsak kedveznek a változékony szélviszonyok a vitorlásoknak, éppen ezért sokan választják a Velencei-tavat a tanuláshoz, nagyobb futamok előtti edzéshez. Azonban nemcsak profi vitorlások terepe a tó, hiszen akár bérelni is lehet, majd egy rövid oktatás után saját magad kormányozhatod a tavon a vitorlást. Egészen más élmény így szelni a hullámokat.  Ha vitorlázni szeretnél, az agárdi kikötő felé érdemes elindulni.

Az új szenzáció: SUP

Az elmúlt pár év legkelendőbb újdonsága a SUP (stand up paddle), azaz állva evezés. Ez tulajdonképpen egy, a szörfdeszkához hasonló „jármű”, amelyen állva lehet evezni. Népszerűségét annak köszönheti, hogy pillanatok alatt megtanulható a deszkán való egyensúlyozás. Ezzel is rá lehet evezni a hullámokra, hajthatod lassan vagy gyorsan is, sőt, sok helyen már SUP-jógaórákat is tartanak. A SUP egyik nagy előnye, hogy szinte bárhol vízre teheted, nem igényel különösebb felkészülést, éppen ezért bérelni is rengeteg helyen lehet, a tavon is szinte minden strandon. A SUP-ot sokan azért is szeretik, mert segít levezetni a stresszt és elevezhetsz vele a naplementében is.

Ajánlatok