accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Takarékos, meleg otthonok levegő-víz hőszivattyúkkal

utazomajom /

Hazánkban is egyre többen ismerik fel a megújuló energiát használó, energiahatékony hőszivattyús fűtési rendszerekben rejlő lehetőségeket, és ennek hatására egyre többen váltanak erre a hagyományos, fa vagy gáz fűtőanyagot használó megoldásokról.

Az új építésekre vonatkozó közel nulla energiaigény is indokolttá teszi a hőszivattyúk használatát, ugyanis általa teljesíthető a megújuló energiával fedezett 25% energiaigény. De egyes esetekben meglévő fűtésrendszerek korszerűsítése is megoldható hőszivattyúk segítségével. Cikkünkből megtudható, milyen előnyökkel szolgál még a hőszivattyús fűtés.

A hőszivattyú és típusai

A Zone Klíma hőszivattyúk telepítésével foglalkozik, tapasztalt szakemberei a legjobb márkák levegő-víz hőszivattyúinak beépítésével, személyre szabott megoldásokkal vállalják költséghatékony és okos otthonok kialakítását.

A korszerű hőszivattyúk a külső környezet, a levegő, a talajvíz és a föld hőjét használják a fűtési energia előállítására. A hőforrástól függően a hőszivattyúknak 3 alapvető típusát különböztetjük meg: a levegő-víz, a víz-víz és a geotermikus berendezéseket, de ide tartozik még a működését tekintve a fűtő klíma is, amelynél mind a hőforrás, mind a hordozó közeg a levegő.

A hőszivattyú működése

A legmodernebb hőszivattyúk nemcsak az otthonok fűtésére, hanem a használati meleg víz előállítására, illetve klimatizálásra is alkalmasak. A természetes hőátadás elvén működnek, az alacsonyabb hőmérsékletű közegből hőt vonnak el és azt a magasabb hőmérsékletű helyre szállítják.

A hőszivattyú kb. 25%-nyi elektromos energiát használ a szivattyú meghajtásához, a 75%-nyi hőenergiát a környezetből nyeri, így nemcsak energiatakarékos, de környezetbarát is.

A leggyakrabban telepített levegő-víz hőszivattyúk esetében a hőforrás a környezet levegője, míg a hordozóközeg a fűtési rendszerben keringetett víz, amely a hőleadóknak adja le az energiát. Ideális esetben alacsony hőmérsékletű fűtési rendszerekkel, padló-, fal- vagy mennyezetfűtéssel üzemel, de egyes típusai radiátorokkal is működtethetők, így felújítás esetén is alternatív megoldást jelenthetnek.

A levegő-víz hőszivattyús fűtési rendszerek előnyei

Az elektromos energiával üzemelő levegő-víz hőszivattyú hőtermelésre zöld energiát használ, ezáltal károsanyag-kibocsátása zéró, de napelemmel kombinálva 100%-ban klímasemlegessé, szolgáltatófüggetlenné tehető.

Áramfogyasztása a külső és a belső hőmérséklet különbségének függvénye, vagyis minél hidegebb van odakint, annál több energia szükséges a hőmérséklet biztosításához. A korszerű berendezések -25 ℃-ig hatékonyan üzemeltethetők, vagyis a hazai téli viszonyok mellett gazdaságosan használhatók.

A berendezések hatásfokát a COP érték írja le. Általánosságban 1 egység befektetett energiával 3-5 egység hőenergiát termelnek, hatásfokuk 3-500% a berendezés, a fűtési rendszer és a hőmérséklet függvényében. Megéri tehát ezt választani!

Ajánlatok