accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Tengerparti nyaralás: minden, amit tudni kell a biztosításról

utazomajom /

A nyári hónapokban a legtöbben valószínűleg valamelyik tenger partján hűsölve képzelik el magukat. Ez önmagában nem veszélyes tevékenység, mégis fontos, hogy megfelelő utasbiztosítás nélkül ne induljunk útnak. Ha pedig a napozás mellett más tevékenységgel is szeretnénk feldobni a nyaralást, külön érdemes megismerkedni a biztosítások tengerparti nyaralásra vonatkozó, speciális feltételeivel.

A magyarországi utazók körében a nyári hónapokban a tengerparttal rendelkező országok a legnépszerűbbek – ez derül a Bank360.hu oldalán megkötött utasbiztosításokból. Ezen belül is Horvátország és Olaszország tartozik a legnépszerűbb úticélok közé. Egy tengerparti nyaralás alapvetően nem veszélyes, emiatt egy egyszerűbb, olcsóbb utasbiztosítás is elegendő lehet, kerülhetünk azonban olyan helyzetbe, amikor szükség lehet extrém sportos kiegészítésre is.

Mire fizet egy tengerparti nyaralásra kötött utasbiztosítás?

Egy tengerparti nyaralásra a legtöbb esetben elegendő egy alap utasbiztosítást megkötni, amely tartalmaz:

• életbiztosítást,
• balesetbiztosítást,
• betegségbiztosítást,
• poggyászbiztosítást.

Ezeket autóval történő utazás esetén érdemes kiegészíteni autós asszisztencia szolgáltatással is, hogy akkor is védve legyünk, ha az autónkkal történik valami a nyaralás során.

Egy tengerparti nyaralás során gyakran előforduló problémák lehetnek:

• gyomorrontás, ha olyan egzotikus ételt-italt kóstolunk meg, ami a gyomrunknak túl nagy kihívást jelent,
• kisebb sebesülés, például mert ráléptünk egy éles kagylóra,
• medúzacsípés, ami nemcsak fájdalmas, de veszélyes is lehet,
• szem- vagy fülproblémák a sok víz alatti merüléstől.

Ezekkel a problémákkal egy alap utasbiztosítás asszisztencia szolgáltatását igénybe véve könnyedén eljuthatunk egy közeli orvoshoz, emellett sok államban az Európai Egészségbiztosítási Kártya is jó, ha kéznél van.

Eddig ez egyszerűen hangzik, viszont, ha kifejezetten a vízparti vagy tengerparti tevékenységek biztosítását szeretnénk átlátni, mert szeretnénk több mindent kipróbálni, akkor érdemes a biztosítási feltételek mélyére ásni. A biztosítók ugyanis az egyes tevékenységeken belül elkülönítik a hobbi sportként űzhető és a veszélyes extrém sportként minősített elfoglaltságokat.

Mi fér bele az alapbiztosításba?

A fizetett sportok vagy hobbitevékenységek között vannak a veszélyesnek nem tekinthető sport és rekreációs tevékenységek, mint például a közúti kerékpározás, futás, úszás, speciális felszerelést nem igénylő, szakvezető nélkül is teljesíthető túrázás. A vízi sportok közül az alapbiztosítással több biztosítónál lehet vontatott “tengeri banánt” vagy tengeri korongot használni, de ugyanígy beleférhet a part mentén történő vitorlázás, a vízisí, a wakeboard, a szörf és a jetski is.

Néhány vízisportnál azonban nem ennyire egyértelmű a helyzet, és a biztosítók különválasztják a veszélytelennek és a veszélyesnek ítélt tevékenységeket. Ez azt jelenti, hogy az adott hobbi vagy sport kevésbé veszélyesnek ítélt módozata alapbiztosítással is űzhető, a veszélyesebb verzióhoz viszont kiegészítő biztosítást kell kötni. Ebbe a kategóriába eshet többek között a búvárkodás, a rafting, a kajakozás és a kenuzás, illetve a hegymászás is.

Búvárkodás

A palack nélküli búvárkodást (snorkeling) szabadidős sportként említik a biztosítók, palackkal már sok szolgáltató kockázatos sportként tartja számon, és kiegészítő biztosítás szükséges hozzá. Ez azt jelenti, hogyha kezdőként csak a part mentén szeretnénk megcsodálni a víz alatti világot, azt a legegyszerűbb utasbiztosítással is megtehetjük. Ha ennél mélyebbre szeretnénk merülni, akkor kiegészítő sportbiztosításra van szükség, de ez is csak akkor térít, ha nem merülünk 40 méternél mélyebbre. Van olyan biztosító, ahol a határ 18 méter, ezért érdemes utánanézni a feltételeknek, ha a búvárkodás is tervben van.

Vadvízi evezés

A vadvízi evezéssel kapcsolatban is különböző szintekkel találkozhatunk a biztosítók leírásában, ami elsőre nem biztos, hogy mindenkinek ismerős. A biztosítók a nemzetközi besorolás alapján határozzák meg, hogy mely folyókra, tavakra, tengerekre stb. milyen biztosításra van szükség. E szerint kilenc különböző osztály létezik, ezen belül három síkvízi és hat vadvízi. Ezeken belül a biztosítók általában csak a vadvizekre vonatkozóan határoznak meg feltételeket, a síkvízi kategóriába eső vízekre ugyanis nem szükséges kiegészítő biztosítást. Az első síkvízi kategóriába sorolható például a Balaton vagy a Tisza-tó, a másodikba pedig a legtöbb hazai folyó, például a Tisza sorolható be. A harmadik síkvízi kategóriánál jellemzően már csak folyásiránnyal megegyezően lehet evezni, ebbe a kategóriába esik például a Rába folyó.

Az alap utasbiztosítás a vadvízi kategóriák közül egyedül a WW1 és WW2 szinteken lehet elegendő, azonban ez sem igaz minden biztosítóra, többeknél már ez a sport is pótdíjas. Ezeken a szakaszokon a víz könnyen belátható, és akár előzetes helyismeret nélkül is evezhető. Itthon a WW1 kategóriába esnek például a Dráva bizonyos szakaszai, de ilyen a magyar turisták között népszerű Moldva folyó is Csehországban. A WW2-re a szomszédos Ausztriában találhatunk példákat, ebbe a kategóriába esik például a Salza folyó bizonyos szakasza.

Aki ennél több kalandra vágyik, azoknak már szüksége lesz kiegészítésre, és akkor is csak WW3 és WW4 szinteken történt balesetek után térít a biztosító, ezen felül nem. Az előbbi példában említett Salza folyóval érdemes óvatosan tervezni, ugyanis van olyan szakasza, amely a WW3-as kategóriába esik. Ezekre szakaszokra kezdőknek már nem érdemes menni, mivel nehezen belátható szakaszok jellemzik, nagy és nehezen kezelhető hullámokkal. Még ennél is nehezebbek a WW4 besorolás alá eső szakaszok, erre Szlovéniában az Isonzó lehet jó példa. Eddig téríthetnek az extrém sport biztosítások, a legmagasabb WW5 és WW6 szintekre már nem. A WW5 a profi sportolók szintje, a legmagasabb, WW6-os kategória pedig a nemzetközi besorolás szerint az elméleti evezhetőség határa.

Túrázás, hegymászás

Ha a tengerparti nyaralás mellett túrázni is szeretnénk, a magasságot tekintve egyszerű a szabály: több biztosító feltételei szerint 3500 méter alatt elegendő az alapbiztosítás, felette viszont szükség van kiegészítésre. Emellett azokra a hegyi túrákra is elég az alapbiztosítás, amelyek nem igényelnek speciális felszerelést. A via ferra utaknál a legkönnyebb, “A” jelzésű utakra van ahol nem kell kiegészítés, mindenképp érdemes utánanézni a szerződési feltételekben, hogy a választott alapbiztosítás elegendő vagy szükséges-e a sport kiegészítés is.

Mikor érdemes extrém sport biztosítást kötni tengerparti nyaralásnál?

Az extrém sport biztosítás sem jelenti azt, hogy mindent lehet, amit az alapbiztosítás mellett nem. Sőt valójában néhány kiegészítésen kívül nem ad többet ez a plusz sem. Van olyan biztosító, amely vállalja a kockázatot bungee jumping, illetve 40 méteres mélységig búvárkodás esetén. Emellett a hegyi kerékpározás vagy hegyi trekking, hidrospeed és canyoning is szerepelhet a programban, viszont csak szakképzett vezetővel.

Van olyan biztosító, ahol az extrém kiegészítéssel akár WW3 és WW4 szintű vizeken is lehet evezni, illetve akár 5500 méter magasságban is lehet túrázni, feltéve, ha speciális felszerelés (pl. kötélbiztosítás, hágóvas vagy jégcsákány) nem szükséges. Via ferrata pályákon “B” és “C” jelzésig lehet merészkedni a kiegészítő biztosítással, de ez sem általános, ezért érdemes utánanézni a feltételeknek, még a biztosítás megkötése előtt.

Van biztosító, amelynél a biztosítás kiterjed versenyszerű sporttevékenységre, illetve a külföldi edzések, edzőtáborok időtartamára is.

Ami miatt még jól jöhet az extrém sport kiegészítés, az a sportfelszerelésre vonatkozó térítés, ezt ugyanis az alapbiztosítás nem mindenhol tartalmazza, vagy csak kisebb összegig, ami nem biztos, hogy fedezi a felmerülő kárt. Egy kiegészítő biztosítással viszont akár 100 ezer forintig is téríti a biztosító a búvárfelszerelést, kajakot, kenut vagy ha valami általában történik a túrafelszereléssel.

Arra érdemes figyelni, hogy az extrém sport kiegészítés nem minden esetben jó a téli sportokra. Ha síelni vagy snowboardozni indulunk, akkor érdemes a speciálisan téli körülményekre szabott síbiztosítások közül választani.

Mi az, ami nem fér bele az extrém sport biztosításba sem?

A biztosítók zöménél az extrém sport biztosítások sem fedezik, ha valaki sportversenyen vesz részt vagy külföldi edzőtáborba utazik, és van olyan biztosító ahol a versenyzés és edzésen való részvételkor csak a 18 év alattiakra vállal kockázatot . Ez főként az amatőr versenyzők számára jelenthet problémát, mivel a profi sportolóknál általában az egyesület vagy a szövetség biztosítja az utazásokhoz szükséges feltételeket. Az amatőr sportolóknak érdemes valamelyik biztosítóval felvenni a kapcsolatot és egyedi ajánlatot kérni.

Nem mindegy, melyik tengerpartra utazunk

A tengerparti utazásokra köthető utasbiztosítások általában a világ összes területére érvényesek, érdemes azonban mindig ellenőrizni a Konzuli Szolgálat weboldalán azokat a folyamatosan frissített listákat, amelyekben

• a fokozott kockázattal látogatható országokat, vagy
• az utazásra nem javasolt országokat és térségeket sorolják fel.

Biztosítás ezekbe az országokba is köthető, viszont ha a Magyar Külügyminisztérium kifejezett ajánlása ellenére a biztosított nem javasolt országot vagy térséget látogat meg, és a biztosítási esemény ezzel a ténnyel közvetlen összefüggésben áll, akkor a biztosító nem fog téríteni. Ilyen helyzet lehet például, ha egy országban éppen súlyos járvány van, vagy polgárháború zajlik, és emiatt betegednénk meg vagy sérülnénk meg.

Ha autóval tervezünk közlekedni az adott országban, akkor érdemes figyelembe venni, hogy az autós asszisztencia területi hatálya általában eltér a ránk vonatkozó biztosítás területi hatályától. Az autóra is érvényes biztosítás általában csak az európai, vagy az Európai Gazdasági Térség (EGT) országaiban érvényes.

Ajánlatok