accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Ezek a legjobb titkos strandok és eldugott öblök Horvátországban

utazomajom /

Horvátország mintegy hatezer kilométernyi tengerpartja és több mint ezer szigete közül nem könnyű kiválasztani a tökéletes nyaralási helyszínt. A sziklás, kavicsos vagy homokos partok között vannak népszerűbb és persze kevésbé ismert strandok, öblök is. Mi most az utóbbiak közül válogattunk néhány titkos helyet.

Palagruža – legtávolabb a szárazföldtől

Az Adriai-tenger közepén, félúton Horvátország és Olaszország között található Palagruza lakatlan szigete, amelyet még Robinson Crusoe is megirigyelne a strandolóktól. A rezervátumi védettség alatt álló szigeten egyetlen világítótorony áll, amelyet még 1875-ben, az Osztrák–Magyar Monarchia idején építettek. Két strandja, a sziget északi részén fekvő Stara Vlaka-öböl, a és a Veli Žal, vagyis a “Déli arany” part igazi paradicsomi hangulatot biztosít távol a civilizációtól.

Stiniva-öböl – a hajósok kedvence

Mióta megnyerte a Best European Beach címet, már nem is annyira titkos a Stinvia-öböl, Vis-sziget egyik gyöngyszeme. A sziget déli részén található Zuzec faluból egy keskeny, meredek ösvényen lehet megközelíteni az öblöt vagy hajóval a közeli Rukavac-öböl felől érhető el. A festői látvány persze azonnal feledteti a fáradalmakat! A sziklákkal körülvett partszakaszt (ld. lenn, ill. a kiemelt képen)  fehér kavicsok borítják, míg a távolban jachtok ringatóznak a kék-zöld színekben szikrázó vízen.

Stiniva-öböl, Horvátország (f: pixabay)

Prapratno – homokos part, ahol úszni is lehet

Horvátország homokos strandjai általában olyan sekélyek, hogy úszásra nemigen alkalmasak. De nem Prapratnóban! A Pelješac-félsziget elején, védett öbölben található strand nem igazán van kiépülve, talán emiatt sem keresik fel olyan sokan. Egy kemping, étterem és néhány apartman van elszórva a parton, a legközelebbi város pedig 4 km-re fekszik.

Lastovo sziget – pihenés WiFi nélkül

Mintha a világ végén lenne Lastovo, ez az aprócska sziget, amely tökéletes helyszín a digitális kikapcsoláshoz. Splitből naponta indulnak kompok (Korculán keresztül) Lastovóra, ahol készüljünk fel, hogy sem térerő, sem WiFi nincs. A vadregényes sziget teljes egészében természetvédelmi terület és ideális hely búvárkodásra, úszásra (pl. a Skrivena Luka öbölben). Az elmúlt időszakban egyre több jacht köt ki a szigeten, ezáltal az éttermek száma is látványosan nő. Aki még kíváncsi a tömegek és internet nélküli szigetre, most fedezze fel!

Búvár Lastovo közelében (fotó: Marjan Radovic)

Dugi otok sziget – távol a városok zajától

Dugi otok szigetén szinte minden megtalálható, ami Dalmáciában is – csak kicsiben. A dombtetőn fekvő települések (pl. Dragove) vagy a halászfalvak (pl. Sali, Bozava) olyanok, mintha egy festmény díszletei lennének. Sakarun homokos strandja, sekély azúrkék tengervize és kellemes tengerparti hangulata miatt ideális azoknak, akik szeretik a csendet és szívesen maguk mögött hagyják a városok zaját, forgalmát.

Dugi otok, Veli Zal (fotó: Domagoj Sever)

Lopud sziget

A dubrovniki arisztokrácia a 17. században gyakran áthajózott Lopud szigetére, hogy ott töltse a hétvégéket. A szigetet mostanában kezdik újra felfedezni a turisták. Mindössze 200 lakos él az autómentes szigeten, ahol az egyszerű és lassú életvitel a jellemző. Aki strandolni szeretne, Lopud városától alig két kilométerre talál egy patkó alakú, fenyőkkel körülvett öblöt. Sunj homokos partja tökéletes helyszín akár egy napos kirándulásra, strandolásra is, hiszen Dubrovnikból másfél órás hajóúttal érhető el.

Lopud (fotó: Ivo Biocina)

Sahara Beach – a naturisták kedvence

A horvátországi naturizmus elterjedése nagyban köszönhető VIII. Edward brit királynak, aki 1936-ban mindössze koronaékszereit magán hagyva merült a tengerbe Rab-szigetén. A Sahara strand előnye, hogy egyedülállóan szép környezetben fekszik. Ez a hatalmas, patkó alakú homokos part egy fél órás kirándulásra található Lopartól, ami bizonyos fokú elszigeteltséget biztosít neki, miközben még mindig könnyen megközelíthető. A legnagyobb hátránya az, hogy az öböl vize rendkívül sekély. Egy örökkévalóságnak tűnik, mire olyan mély vizet találunk, ami a térdeket is ellepi.

A fenti lista természetesen nem teljes, hiszen Horvátország számtalan eldugott öböllel és partszakasszal rendelkezik. Nektek melyik a kedvenc titkos helyeteket? Írjátok meg kommentben és ígérjük, nem áruljuk el senkinek 😊

szponzorált tartalom

Ajánlatok