Viszlát roamingolás!

2017. június 17. szombat, 22:41 - kismajom
Tippek & Trükkök Hírek

Na de minek is intünk bye bye-t? Előfordult Veled már, hogy nyaralás során óvatlan voltál és egekig szökött a mobilszámlád? Nos, ha sokat utazgatsz, vagy külföldön élsz, akkor az alábbiakkal nem árt, ha tisztában vagy.

Eltörölték a roaming díjakat

2017. június 15-én eltörölték az EU-ban a roaming díjakat. Ennek lényeg, hogy ma már az EU területén extra díj (roaming) nélkül telefonálhatsz külföldről is, illetve fogadhatsz és küldhetsz sms-eket és használhatod a mobil interneted. Gyakorlatilag azt az összeget kell most már külföldön is fizetned, mintha itthonról használnád a mobilod, legyél akár feltöltő kártyás, akár előfizetéses felhasználó (azonban mindenképp nézd meg, hogy pontosan mit tartalmaz a csomagod).

A szabály mind a 28 EU-s országra vonatkozik, továbbá Izlandra, Lichtensteinre és Norvégiára is, ellenben nem terjed ki az unión kívüli európai államokra, mint például Szerbiára, Ukrajnára, vagy Svájcra.

roaming2

Mire figyelj

Fontos megjegyezni, hogy a változás főként azokat érinti, akik rövidebb (azaz 4 hónapos külföldi tartózkodásnál kevesebb) utazásokat tesznek. A szolgáltatók ugyanis figyelik, hogy esetünkben a magyar SIM kártyát mennyi ideig használjuk külföldön. Ezzel próbálják meg kiszűrni azokat a jellegű visszaéléseket, hogy ha valaki pl. Angliában él, akkor nem az ottani, hanem a hazai tarifát fizeti (ami vélhetően olcsóbb, mint az angol versenytársé).

Utazómajom-tipp: Nem csak azzal kerülheted el az extra díj felszámítását, ha Te hazaugrasz minimum 4 havonta, de az is megoldás lehet, ha csak a kártyád utazik. A lényeg, hogy itthonról indíts maximum 4 havonta róla hívást, vagy használd az internetedet, így ebből a szempontból hazai előfizetőnek fogsz minősülni.

Korlátlan-e a mobilozás mostantól

Nem. Egyrészről, amint fentebb is említettük, a roaming díjak eltörlésénél vannak területi szabályok, időbeli korlátok (méltányossági kritérium), valamint speciális szabályozás lép életbe akkor is, ha itthon korlátlan internet csomaggal rendelkezel. A szolgáltatók ugyanis megszabhatják, hogy az itthon egyébként végtelen mennyiségű adatforgalmad mekkorára korlátozzák külföldön. Erre tehát mindenképp érdemes figyelned, mielőtt filmeket kezdenél el nézni a nyaralás alatt, vagy folyton élő közvetítéseket indítanál a facebook-on.

Ezentúl speciális szabályozás vonatkozik a céges flottásokra is, ezeket egyedileg vizsgálják meg a telefontársaságok. Nagyon fontos, hogy mielőtt kiküldetésbe mennél, vagy külföldi konferenciára utazol, feltétlenül érdeklődd meg a munkáltatód mobilszolgáltatójánál a feltételeket.

roaming3

Mi a teendőd

Semmi. Ahhoz, hogy mostantól élvezni tudd ennek a szabályozásnak az előnyeit nincs különösebb teendőd: nem kell semmit regisztrálnod, aktiválnod, vagy új előfizetést kérned. Mi csak annyit javasolunk, hogy legyél tisztában a szolgáltatód előírásaival, hiszen az eltérő lehet az útitársadétól és jobb ezekkel képbe kerülni még az utazást megelőzően.

Talán ez is érdekelhet
 • Zingiber

  Köszönet a felvilágosításért. Annyit hozzáfűznék, hogy abból az országból kiinduló telefonhívásra vagy sms-küldésre, ahol előfizettél, nem vonatkozik a roaming szabályzat. Fontos tudni, hogy ezek továbbra is emelt díjjal futnak.

 • Imre Cserháti

  Az “Utazómajom-tipp” nem egészen igaz, legalábbis a Telenornál, ugyanis nem elég ha 4 havonta egyszer fellépsz a belföldi hálózatra, mert ez így nem minősül méltányos használatnak:

  A Szabályozott Európai roaming díjszabás az Előfizető életvitelszerű magyarországi tartózkodása és az 1. roaming díjzónában történő időszakos utazása esetén vehető igénybe. Ehhez kapcsolódóan a Telenor minden előfizetésre vonatozóan 2 kritérium teljesülését vizsgálja, a megelőző 4 hónap mobil használati adatainak tekintetében:

  1) Tartózkodási kritérium: életvitelszerű magyarországi tartózkodásnak az minősül, ha az Előfizető a hívószámát a vizsgálatot megelőző 4 hónap vonatkozásában túlnyomórészt (több mint 50%-ban) belföldön használja.

  2) Forgalmazási kritérium: a belföldi és a 2-3. roaming díjzónában együttesen bonyolított hang-, SMS-, MMS- és mobilnet forgalomnak meg kell haladnia az 1-es roaming díjzónában bonyolított hang-, SMS-, MMS- és mobilnet forgalmat.

  Amennyiben a fenti kritériumok egyike sem teljesül, úgy az adott előfizetés adott típusú forgalmára (indított hanghívás, hívásfogadás, SMS, MMS, mobilnet) többletdíj kerül alkalmazásra az EU-ban és az 1-es roaming díjzóna más országaiban történő barangolás során.

 • Miklos Zs

  Mondjuk nekem eszembe nem jutna Angliában hazai kártyát használni, amikor itt olcsóbb a tarifa. 😀

  • FradiT0mi91

   Otthoniakat azert eleg draga lehet angol kartyaval hivni.

   • Miklos Zs

    Én fillérekért szoktam hazatelefonálni. Pontosan nem tudnám megmondani, de 30 perces beszélgetésekért szokott levonni kb. 1 fontot. Nekem ez nem tűnik soknak. 🙂