accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

10 dolog Kubáról, amit nem gondoltam volna!

utazomajom /

Kubába utazás előtt sokat olvastam az ottani helyzetről és a legtöbb cikkben veszélyekre, aggodalmakra hívták fel a figyelmem. Szembe jött velem egy youtube videó, ahol a srác arról mesél, hogy 13 napot töltött a kubai börtönben azért, mert drónozott. Néhány dolgot nem lehet az országba vinni, köztük van a drón is. Ő mégis megtette és a kormányhivatalokkal, illetve katonai épületekkel körbevett Forradalom téren repkedett, amikor lekapcsolták, majd terrorizmus vádja miatt kiszolgáltatott helyzetben lecsukták úgy, hogy a feleségét sem tudta tájékoztatni. Mivel én is szerettem volna kivinni a drónom, utánakérdeztem több helyen, de nem kaptam rá választ. A Nagykövetségen a kubai hölgy elmondta, hogy teljes mértékben tilos a bevitele az országba, sőt, komolyabb újságírói tevékenység is csak engedélyhez kötött. Emiatt nincsenek légi felvételeim, és előítéletekkel érkeztem meg az országba. Ehhez képest..

1. Taxi

Már a reptéren szokásos módon elkaptak a taxisok, de meglepően korrekt árat mondtak a fuvarozásra. Nagyjából annyit, mint a szállásadónk előre felvázolt. Nem igazán tudott angolul a sofőr, de elmondta ő is, hogy kétféle pénznem van, CUC (kubai konvertibilis peso) és CUP (kubai peso). Vigyázzunk, hogy melyikben kapunk vissza, mert a dollárhoz igazított CUC 25-ször annyit ér, mint a CUP. Ajándékba kaptunk tőle egy teljesen új helyi papírpénzt emlékbe.

Ezeket az autókat nyugodtan leintheted!

2. Zsemle

Az első nap este zsemlét szerettünk volna vásárolni, hiszen láttuk, hogy a  helyiek egy kerítésen keresztül vásárolgatnak. Kubában nem jellemzőek a Magyarországon megszokott élelmiszerüzletek. Egy-egy nagyobb helyen is a választék igen csekély, csak néhány terméket árusítanak. Visszatérve a pékségre, mint később kiderült csak egy számot kellett mondani, mert egyetlen terméket állított elő az üzem: zsemlét. Négy darabot kértünk, amit hozott is ki kézben a fiatalember, és nyújtotta át a kerítésen. Zacskó csak a nagyon menő helyeken van és ez nem az volt. Kerestük a pénzt, de még nehézkesen tudtunk rajta elmenni, amikor is az előttünk vásároló kubai kifizette helyettünk, és mondta, hogy érezzük jól magunkat az országban. Tiltakozott, amikor ki szerettük volna fizetni neki. Nem ilyennek képzeltem Kubát.

Egy tipikus utcai látkép.

3. Zacskó

Mivel nem igazán vannak hagyományos üzletek, és a zacskó amúgy is elég drága lenne, egész egyszerűen nagy becsben tartják őket. Sok helyen látni a ruhaszárítóra csíptetett nejlonzacskót.

Száradnak a zacskók!

4. Szemét

Kuba a Karib-térségben helyezkedik el, trópusi klímával, kommunizmussal. A fejemben egy DK-Ázsiához hasonló szemetes szigetként élt. Ehhez képest meglepően tiszta volt, alig lehetett látni szemetet.

Hol van a szemét?

5. Pénzéhes helyiek

Sokat olvastam róla, hogy nagyon vigyázzunk a helyiekkel, mert sokan csak a turisták pénzére mennek. Meg is fogadtuk a tanácsot, résen voltunk. Megkörnyékezett minket egy múzeumban dolgozó fiatal srác, hogy merre lakunk, mit csinálunk, tud-e valamit segíteni. Néhány órával később azt vettük észre, hogy a legjobb helyeket megmutatta nekünk az óvárosban, voltunk a piacon ahol saját pénzéből vett nekünk két kiló mini banánt, majd egy avokádót – olyan zöldet amilyet még sosem láttunk korábban. Megmutatta, hogy hol lesz este salsa, majd kértük, hogy mutasson egy jó éttermet. Miután megmutatta, megköszönte hogy megismerhetett minket és további jó időtöltést kívánt.

Séta a melegben.

6. Iránytaxik

A város tele van régi amerikai autókkal. Egy percre sem tudtam letenni a fényképezőt, annyira filmbéli volt minden jelenet az omladozó vakolatokkal, színes házakkal, zöld növényekkel, színes kovácsoltvas kerítésekkel, erkélyekkel na és persze a csodás járgányokkal. Ha valaki olcsón szeretné megúszni a közlekedést, akkor szinte néhány forintért használhatja a buszt, vagy pedig 1-2 dollárért leinthet egy autót, amelyik elviszi a kívánt helyre. A hivatásos taxik ennél jóval drágábbak.

Régi autók. Mindenki ért a szerelésükhöz!

7. Nyomuló árusok

Meglepő módon senki sem próbált meg ránk sózni semmit. Bementünk egy üzletbe, végignéztük a kínálatot anélkül, hogy valaki “hello my friend my name is best price, very good quality just for 10 dollar”-ozott volna. Megnéztük a szivarkínálatot, nem vettünk belőle. Korábbi tapasztalataink azt diktálták, hogy majd olcsóbban kínálják, vagy megpróbálnak rábeszélni, de egyszerűen ilyen nem történt egyszer sem.

Régi Havanna egyik tere.

8. Internet

Kubában csak néhány köztéren lehet internetezni. Vásárolni kell internetkártyát, amivel fél vagy egy órát tölthetsz a neten néhány parkban. Emiatt az emberek beszélgetnek inkább egymással, nem lesütött fejjel bámulják a mobiljukat. Vannak akik az üzleti ügyeket a térdükre helyezett laptopon intézik a galambok között egy fa alatt.

Netezünk. Épp töltöm fel Nektek a képeket!

9. Airbnb

Ha szállást próbálsz foglalni, nem lesz egyszerű. Kevés oldalon van rá lehetőség emiatt pici a kínálat. Airbnb-n viszont nagyon sok apartmant találsz, de foglalás előtt egy furcsa kérdéssel szembesülsz. Ki kell választani egy lehetőséget a 9 közül, hogy miért utazol Kubába, és nincs közte nyaralás vagy kirándulás. Ennek az oka, hogy az Airbnb amerikai cég, és még mindig nem teljesen felhőtlen a kapcsolatuk az USA-val. Hivatalosan nem is foglalhatnál az oldalon, de mi kipróbáltuk és működik. Bármit kiválaszthatsz, pl.: helyiek segítése, senkit nem érdekel. A vízum intézésnél is elfogadták.

Ehhez hasonló házban laktunk. Teljesen tiszta volt!

10. MÉG MOST MENJ!

Kubába kezdenek betörni a nyugati dolgok, illetve Barack Obama amerikai és Raúl Castro tárgyalásainak köszönhetően enyhült a két ország közötti viszony. Hamarosan megjelenik mindenki számára az internet, és a helyiek szerint 2-3 éven belül megnyílnak az első gyorsétkezdék. Most még az igazi báját élvezheted ennek a barátságos és gyönyörű országnak, ki tudja, mi lesz később?

Gyönyörű autók.

+1

Kubában ingyenes az oktatás és az egészségügy. Rengeteg rendelő, kórház van Havannában.

Ajánlatok