accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Ezért volt csalódás nekünk Dominika!

utazomajom /

A Dominikai-Köztársaságról mindenkinek a gyönyörű fehérhomokos tengerpartok és az égig érő hosszan elnyúló pálmafás strandok jutnak az eszébe. Ezzel nem is lehet nagyon mellélőni, de azért van néhány dolog, ami miatt mi biztosan nem térünk vissza az országba.

Dominikai-köztársaság a Karibi-térségben helyezkedik el a Hispaniola nevű sziget keleti részén. A nyugati oldalon a világ egyik legszegényebb országa, a természeti katasztrófák által is gyakran sújtott Haiti található.

Édes élet?

Punta Cana

Dominika nem egy igazán hátizsákos desztináció. Legtöbben Punta Cana ötcsillagos szállodáiba utaznak, gyakran ki sem mozdulnak a luxusból. Punt Cana maga egyébként csak egy nyaralóváros, de az egész térséget így szokás hívni egészen Bávaro-n át Macao-ig. Mi szeretjük saját magunk felfedezni az országot, ezért airbnb-n foglaltunk egy apartmant, illetve autót is béreltünk. A fővárosba, Santo Domingo repülőterére érkeztünk.

Mindenhol…

Autóbérlés az országban

Az autó felvétele után elindultunk a két és fél órányira lévő apartmanhoz. Itthonról megnéztem, hogy szinte végig autópályán tudunk haladni, mi gond lehet – gondoltam. Már az első kilométerek után rájöttem, hogy a helyiek nem tisztelik a szabályokat – már ha egyáltalán vannak. Először nagyon furcsa volt az autópályán éjszaka kivilágítatlanul biciklizőket és a gyalogosokat megszokni, de mégis a szembe jövő motorosok leptek meg. Erre még én sem számítottam, hogy a belső sávban alig látható kétkerekűeket kell kerülgetnem. Szerencsére emiatt dupla odafigyeléssel vezettem, ami meg is térült. Egyszer ugyanis szintén a belső sávban haladtam, amikor az út közepén egy bóját pillantottam meg. Sikerült elrántanom a kormányt, ekkor láttam, hogy újabb bóják követik az elsőt. Építési munkálatokat jelezték ezzel a nem szokványos módszerrel mindenféle előzetes figyelmeztetés és világítás nélkül. Ezen kívül nagyon kell figyelni a főutaknál az úttestbe épített félgömb alakú fekvőrendőrökre. Teljesen váratlanul ért több esetben, és mivel 5-6 cm magasra tervezték őket, komoly kárt tehet az autóban, ha nagy sebességgel hajt rá az ember.

Sötétben egy lovas a pálya mellett

Ezen kívül egy alkalommal a taxisok is megfenyegettek a bérelt autó miatt, erről részletesebben itt írtam.

Tengerpart?

Dominikán, így Punta Cana-n is minden tengerpart publikus, ezt fontos tudni. Ugyanakkor a helyiektől megtudtuk, hogy összesen kettő strand van a térségben ami bárki számára látogatható. Tehát valóban egyik strand sem privát, azonban egészen egyszerűen nem tudod megközelíteni a köréjük épült szállodák magas falaitól. Úgy kell elképzelni, hogy a partszakaszokat egymásba épült összefüggő resortok határolják, melyek bejáratánál csak a vendégeket engedik be. Ezektől a bejáratoktól 5-600 méterre, vagy akár több kilométerre is lehetnek a vízpartok.

Az egyetlen teljesen szabad strand a térségben Macao-beach. Egyelőre ide még nem engedtek óriási hoteleket építeni. Hosszú órák alatt sikerült találnunk egy másikat is, az előzőtől 45 kilométerre fekvő Playa Juanillo-t. Ennek az érdekessége, hogy szintén egy lezárt területen helyezkedik el, ahová elvileg nem lehet behajtani. Azonban ha a kapunál mondja a turista, hogy tud erről a partról, akkor odairányítják egy központi épülethez, ahol egy kártyát állítanak ki díjmentesen. Ezzel a kártyával már beengednek, és a kaputól 15 perc autózásra már a parton is találja magát az ember.

Juanillo beach – Nem volt egyszerű bejönni

Fehérhomokos tengerpartok…

A legtöbb szálloda előtt gyönyörű fehérhomokos parttal és csodás pálmákkal találkozni. Sajnos az évszaktól illetve az áramlásoktól függően nagyon el tudja csúfítani a látványt a partra vetett töménytelen mennyiségű tengeri fű. Ottjártunkkor szinte teljes Punta Cana és Bavaró térség vize élvezhetetlen volt emiatt, fotózni pedig nagyon trükkösen kellett, hogy ne látszódjon a sötétzöld csúnya növény.

Bavaro beach – az egyik legszebbnek tartott partszakasz

Hiába próbálják eltakarítani traktorokkal és emberi erővel egyaránt, képtelenség felvenni a versenyt a természettel.

A tengeri fű csúfítja a partokat. A kép júliusban készült.

Egyetlen parton valamilyen oknál fogva nem volt észrevehető a jelenség, ez pedig Macao beach volt.

Macao beach tengeri fű nélkül. Az egyetlen teljesen szabadon látogatható strand.

Sajnos a turistákban a gazdag külföldieket látják a helyiek. Az árakat már dollárban közlik, van ahol egy hűtőmágnesért 5$-t is  kérnek. Az átlagkereset a fővárosban fele annyi mint Magyarországon, vidéken inkább negyede. Ehhez képest szinte minden drágább, mint itthon. A nagy resortokban csupán az internetért heti 10-20.000 forintot kell fizetni. Egy fakultatív kirándulás 25.000 forintnál kezdődik. A parton folyamatosan próbálják kínálni a különböző szolgáltatásokat, a delfináriumtól kezdve a hajfonáson át egészen a lovas programokig. Ez hosszú távon nagyon zavaró tud lenni, még a nagyobb hotelek előtt is zavartak minket, és koncentráltan igaz a bazároknál.

Egy esküvői helyszín

Szállodán belüli művilág

Sajnos meg kellett állapítanunk, hogy a külső egyénileg szervezhető programok hiányában az ország nem nekünk való. Ha valaki tíz napig csak az all inclusive szálloda szolgáltatásait szeretné élvezni, annak tökéletes, viszont ár/érték arányban más országokhoz viszonyítva nincs előkelő helyen. Dominikának vannak gyönyörű részei, azonban az utak minősége, a közbiztonság, és a viszonylag nagy távolságok miatt az átlag utazó biztosan nem fog belőle sokat látni. Hátizsákosként pedig talán a rossz szervezésnek is köszönhetően, de nem tudtunk bevállalni 6-7 órás autóutakat, csak egy irányban.

Pálmafákkal tűzdelt útszakasz

Összegzés

Punta Cana tökéletes azoknak, akik a Karibi-térségben szeretnének pihenni, és a fakultatív kirándulásokon túl nem vágynak az ország felfedezésére. A szállodák többsége nem európai szintű, ezért mindenképp javasolt a tripadvisoron előre tájékozódni. Utazás előtt érdemes tudomást szerezni a tengeri fű állapotáról, hogy ne ott érje csalódás az utasokat.

Macao beach felülről

Hátizsákos utazóknak a megközelíthetetlen strandok, magas árak és az egyébként nem túl érdekes természeti látványosságok miatt egy ár-érték arányban kedvezőbb célpont felfedezését ajánljuk.

Ajánlatok