accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

10 menő úti cél Horvátországban, ha unod a tengerpartot

utazomajom /

Déli szomszédunk tengerpartjai rendkívül népszerűek nyáron, amikor is a magyarok nagy része autóba ül és az Adria felé veszi az irányt. De tudtad, hogy a határhoz közel vagy a fővárosban is bőven akad látnivaló? Tervezd meg előre a hosszú hétvégéket, egészítsd ki 1-2 nappal a szabadságot, aztán irány Horvátország!

Március 15-i hosszú hétvége (3 nap) – városnézés Abbáziában

Opatija (magyarul Abbázia) az egyik legjobb úti cél, arra, hogy néhány nap alatt feltöltődjünk a tenger látványával. A város alig 5 órás autóútra fekszik Budapesttől, ezért nem kell az egész hétvégét utazással tölteni. És hogy mit lehet csinálni itt? Például nagyokat sétálni a Lungomare sétányon, miközben gyönyörködünk a parton sorakozó patinás épületekben. Érdemes kihasználni, hogy még nincsenek tömegek, ám az éttermekben így is finom és friss tengeri fogásokat kóstolhatunk.

Néhány nap a tengerparton és máris könnyebb lesz elviselni a magyarországi hűvösebb napokat!

Húsvéti szünet Zágrábban (4 nap)

Tavasszal, amikor végre a nap is elő-előbújik a felhők mögül, turisták százai lepik el Zágráb utcáit. Nincs ez másként a húsvéti időszakban sem, amikor is ünnepi díszbe öltözik a belváros és számos program, koncert kerül megrendezésre.

A leglátványosabb dekoráció kétségtelenül a zágrábi székesegyház előtt található, ahol hatalmas, festett tojások díszítik a parkot. A horvát művészek által festett tojásokon a várossal kapcsolatos jelenetek, életképek és látnivalók fedezhetők fel. A zágrábi hosszú hétvégén érdemes egy fél napot szánni a várostól 60 km-re fekvő Salajlandra, a Salaj család birodalmára, ahol húsvéti dekorációk, tojásfák és több ezer hímes tojás várja a családokat. Cím: Čazma, Grabovnica, A. Starčevića br. 132

Május 1. – 5 napos kalandozás Isztriában

Mivel idén szerdára esik május 1-je, érdemes még aznap útra kelni és egészen vasárnapig kalandozni Horvátország legszebb vidékein. Májusban még aligha lehet a tengerben megmártózni, ellenben Isztria hangulatos városkái számtalan látnivalóval kecsegtetnek. A Poreč történelmi központjában található Euphrasius-bazilika püspöki műemlékegyüttese az UNESCO Világörökség védelmét élvezi, emellett több római és középkori emléket is találunk az óváros utcáin sétálva. Rovinj Horvátország egyik gyöngyszeme, amelynek szűk kis utcácskáin, hegyről le és föl kacskaringózó sikátorain nem szégyen eltévedni. Pulában kihagyhatatlan látnivaló a római kori amfiteátrum, amely ma 23 ezres férőhellyel koncertek, operaelőadások, fesztiválok, sportrendezvények színhelye.

Rovinj

Június 10. pünkösdi hosszú hétvége – Szlavónia

Egykor a Magyar Királyság része volt, napjainkban Kelet-Horvátország hazánkkal szomszédos vidéke Szlavónia. A Dráva és a Száva folyók közötti területen (amely híres bortermő vidék is) érdemes útba ejteni Erdőd várát. A Duna fölé magasodó dombon álló, 15. század végén, téglából épült vár egyik tornya csaknem eredeti állapotában maradt fenn. Eszéken ferences kolostort és erődöt találunk, továbbá itt alapították 1877-ben a Szlavón Múzeumot is.

Augusztus 20. (4 nap) – Krka Nemzeti Park

Šibeniktől 17 km-re találjuk a Krka Nemzeti Park csodálatos világát, ahol sziklák, tavak és vízesések sorakoznak a Krka folyó mentén. A folyó legszebb szakasza Skradintól kezdődik, innen kirándulóhajóval lehet felmenni a nagy vízeséshez, a Skradinski bukhoz, amely gyalogosan és kerékpárral egyaránt megközelíthető. A kb. 2 km hosszú túraútvonalon körbe járhatjuk a vízesést és nyár lévén egy nagy csobbanás is engedélyezett a hűsítő vizében.

Augusztus utolsó hétvégéje – Varasd

A Dráva partján fekvő város legfőbb látnivalója a hófehér falú, gazdag történelemmel bíró vára, amely szépen felújított állapotban várja a látogatókat. Miért augusztus végén javasoljuk a varasdi kiruccanást? Ekkor kerül sor a Špancirfest művészeti fesztiválra, amelynek során Varasd történelmi városmagja Horvátország legnagyobb színpadává alakul át. A Špancirfest tíz napja alatt a város utcái, terei, udvarai és kertjei megtelnek élettel és zenével, méltó lezárása ez a nyárnak.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=130&v=h5dQdlM6BGM

 

Október 23. – Plitvicei-tavak (4 nap)

A Plitvicei-tavak minden évszakban elvarázsolja a látogatókat, de tavasztól nyár végéig gyakran előfordul, hogy lépni sem lehet a tömegektől. Éppen ezért javasoljuk az őszi kirándulást, amikor a természet ezerféle színben pompázik, a víz még mindig türkizkéken csillog, ám a hőmérséklet higanyszála csak alig-alig kúszik fel 20 C fölé. Kényelmes túracipőt és egy jó fényképezőgépet feltétlenül vigyetek magatokkal!

November 1. – Trakostyán vára (2 nap)

A szlovén határ közelében, Trakostyánban (horvátul Trakošćan) találjuk ezt a mesebeli várat és a mellette elterülő kis tavat, amelyek felkeresése akár 1 napos kirándulással is teljesíthető. A hegytetőre épült várhoz egy romantikus sétány vezet fel, míg a tó körül egy tündéres meseösvényt alakítottak ki, hogy még élvezetesebb legyen a körbejárása.

A vár helyén először a 13. században épült erőd, napjainkban azonban inkább hasonlít az épület egy mesebeli várkastélyra, sem mint egy középkori erődre. Az épületben ma múzeum található, a lovag- és vadászteremben, könyvtárban vagy szalonban sétálva átfogó képet kaphatunk a 16-19. századi főúri életről.

A téli szezon november 1-től március 31-ig tart, érdemes indulás előtt megnézni a nyitva tartást, hiszen a múzeum télen csak 9 és 16 óra között látogatható.

Trakostyán vára

Karácsonyi vásár és síelés Zágrábban (5 nap)

Az elmúlt években a zágrábi karácsonyi vásárt többször is Európa legszebb adventi vásárának választották, ez a cím már garancia lehet arra, hogy igazi csodavilág vár mindenkire, aki ellátogat decemberben a horvát fővárosba. Az ünnepi forgatag szíve és lelke a Zrinjevac Parkban van, ahol kedvünkre nézelődhetünk, vásárolhatunk és persze kóstolhatunk hagyományos horvát termékeket és finomságokat. A karácsonyi programok mellett a síelők is örülhetnek, hiszen a Zágráb melletti Sljeme-hegyen található az ország egyik kedvenc síterepe. Különböző nehézségű sípályák és felvonók találhatók itt, nagy előnye, hogy a város központjától könnyen és gyorsan megközelíthető akár tömegközlekedéssel is.

Szilveszter Dubrovnikban (4 nap)

Búcsúztasd az óévet Dalmácia egyik legszebb városában, Dubrovnikban! Míg december 31-én fergeteges tengerparti bulik szerveződnek szerte a városban, addig január 1-jén egy fáklyás békemenet indul a város főutcájáról (Stradun). Dubrovnik nem szűkölködik látnivalóban, a dél-horvátországi városnak télen is különleges hangulata van.

Dubrovnik nyáron

Ha eddig csak nyári utazást terveztél Horvátország valamelyik tengerparti városába, a fenti lista talán meggyőzött arról, hogy más évszakokban is érdemes felkeresni déli szomszédainkat. Neked melyik lesz az első horvátországi úti célod?

(fotók: pixabay, unsplash)

Ajánlatok