accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

108-117. nap 3.rész: Így tudsz olcsón utazni Ausztráliában

lanymajom /

Habár Ausztrália eszméletlen drága, az országban való utazást kedvező áron is kihozhatjuk. A 10 napos tasmaniai kempingezős körutazásunk kevesebb mint napi 6000 Ft-ba került. Az alábbi cikkben elárulom, hogyan sikerült ezt így összehozni.

1. Benzinköltség megosztása

Ha utazótársakkal utazunk, akkor értelem szerűen a benzin- és az autóbérlési költség is több felé oszlik. Én szerencsés voltam, mert az egyik utazótárs saját autóval rendelkezett, így bérlésre egyáltalán nem kellett költenünk, csak az ő Melbourne-Tasmania komp költségét osztottuk négy felé.

2. Ingyenes / olcsó kempingek

Ausztrália szerte rengeteg ingyenes kempinget találunk, illetve a fizetős helyek is sokkal kedvezőbbek, mint egy éjszaka ára egy hostelben vagy egy motelben. Ha kempingezésre (akár sátrazásra vagy autóban alvásra) adjuk a fejünket, akkor érdemes letölteni a Wikicamps Australia alkalmazást a mobiltelefonunkra, így út közben is megtalálhatjuk a legközelebbi kempinget. Az alkalmazáshoz szükséges mobilinternet. Tasmaniában Telstra vagy Optus sim kártyát érdemes vásárolni. Az Optus rendelkezik egy olyan feltöltős csomaggal, amiben napi 2 ausztrál dollárt kell fizetnünk 500 MB internetért. Ha nem kapcsoljuk be egy nap az adatforgalmat, akkor azért a napért nem kell fizetni. A Telstránál havi 3 GB 30 ausztrál dollárba kerül.

3. Nyilvános internetelérés

Nemzeti parkokban, városközpontokban, könyvtárakban juthatunk ingyen internetkapcsolathoz, viszont kempingezés közben én mindenképp a saját SIM kártyát javasolnám, hiszen sokkal kényelmesebb, mint az ingyenes internet után való vadászat. Én úgy gondolom, hogy ezt a pár extra dollárt mindenképp megéri. Ha nem is mindenkinek, de legalább egy embernek a csoportból legyen mobilinternete. 

4. Kmart

Ausztrália legolcsóbb, IKEA szerű áruháza, ahol a konyhai felszereléstől kedve a ruházaton és a játékokon át a kempingfelszerelésig mindent megtalálunk hihetetlen kedvező áron. Az utazás előtti bevásárlást itt érdemes elvégezni.

5. Ingyenes BBQ helyek

Ha már elég volt az unalmas kemping kajából és sütnénk egy jó steaket, esetleg egy kolbászt, akkor vagy a kempingben érdeklődjünk, hogy rendelkeznek-e tűzifával vagy nyilvános konyhával, vagy pedig az alábbi oldalt érdemes elmenteni a könyvjelzők közé, ami kilistázza nekünk a legközelebbi ingyenes bbq helyeket. http://www.meatinapark.com.au/

Mi a hátránya a kempingezésnek?

Az olcsó kempingezésnek azért bizonyos kényelmi hátulütői is vannak, hiszen az ingyenes kempinghelyeken általában nincs zuhanyzó és áram. Mi ezt úgy oldottuk meg, hogy kombináltuk az ingyenes és a fizetős helyeket. Pár napot kibírtunk zuhanyzás nélkül, a telefonokat pedig az autóban vagy powerbankról töltöttük.

Költségeink megoszlása

1. Autó díja: 75 aud – ezt Nadiának kellett fizetni, aki a saját autóját Melbourne-ből komppal hozta át Tasmaniába, tulajdonképpen a kompdíjat osztottuk 4 felé.
2. benzin: 76 aud
3. játék kártya: 3,65 aud (csak hogy ne unatkozzunk 🙂 )
4. étkészlet: 1 aud – Kmartból
5. élelmiszer: 65,84 aud
6. kávé: 2,5 aud
7. kozmetikum: 7,5 aud
8. nemzetipark belépő: 15 aud
9. sátor, hálózsák: 30 aud
10. kemping díj: 13,5 aud
Összesen: 289,99 aud / 10 = 28,999 aud/nap ~ 5800 Ft/nap


A cikk létrejöttét a GRÁNIT Bank támogatta.
Ha egy igazán jó utazós bankkártyát szeretnél, akkor olvasd el a cikkünket a Platinum kártyáról!

Ajánlatok