accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

118-123. nap 5.rész: Borravaló Ausztráliában – szoktak vagy nem szoktak?

lanymajom /

Az örök kérdés, ha külföldre utazunk és étteremben eszünk; vajon kell adni borravalót? Ha igen, akkor mennyit? Nos, Ausztráliában ez a helyzet.

Az egyik nap elmentünk vacsorázni egy helyi kocsmába. A pubot tasmaniai favágókról és vasútépítőkről készült fényképekkel díszítették. Scottsdale lakossága jelenleg is többnyire mezőgazdaságból és egyéb fizikai munkákból tartja el magát

Vacsora közben megkérdeztem Kylie-t, hogy Ausztráliában adnak-e borravalót az emberek az éttermekben. Meglepett a válasz. Kiderült, hogy Ausztráliában nem szokás borravalót adni, mivel mindenki, még a kocsmai pultos is jól keres, ezért nincs rászorulva a borravalóra.

Az ausztráliai tartózkodásom során feltűnt, hogy náluk a képzettséget nem igénylő munkákat végzőket, illetve a szakmunkásokat is megbecsülik, így akár egy kőművesnek vagy egy péknek is teljesen természetes és elérhető például a Balin való nyaralás. Továbbá az öltönyös irodai munkásnak is van pár jó szava a pultoshoz vagy az élelmiszerbolti eladóhoz. Vidéken pedig a kisbolti eladó megkérdezi a betérő vásárlókat (turistákat is, akikkel még soha nem találkozott előtte), hogy milyen volt a napjuk, amire illik a jónál egy kicsit bővebben válaszolni. 

Ha elolvasnád az előző ázsiai és ausztráliai kalandokat is, akkor kattints ide.

Ajánlatok