accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

81-94. nap 2. rész: Ezt nem gondoltam volna Ausztráliáról

lanymajom /

Az első helpx-es élményemet a Sydney-től 30 km-re fekvő Ku-Ring-Gai Chase Nemzeti Parkban található Pittwater youth hostelben szereztem. Pittwater csak vízen közelíthető meg, a környéken nincsenek autók és aszfaltozott út. A szomszédos Scottland sziget és Pittwater öblei között minden órában közlekedik egy kompjárat, viszont a helyiek többségének saját csónakja van, amivel el tudják érni a túloldalt, Church point-ot, ahol az autójukat tartják. Az iskola, könyvtár és a legközelebbi nagyobb szupermarket innen több km-re, Church pointtól 10 perces autóútra található. Az ilyen elszigetelt helyeken a kis gyerekek is vezethetnek csónakot, amire a jogosítványt a törvény szerint már 12 évesen megkaphatják. Az itt tartózkodásom alatt találkoztam egy olyan helyi nővel, akinek autóra nincs, viszont csónakra már több éve van jogosítványa.

Ebből az elszigeteltségből kifolyólag ért az első meglepetés Ausztráliában. Otthonról úgy gondoltam, hogy Ausztrália egy tipikus nyugati ország, olyan lehet, mint a Skandináv országok vagy talán az Egyesült Királyság. Itt jöttem rá, hogy a nagy távolságok miatt, illetve európai szemmel nézve néhol kevésbé kényelmes, már-már elmaradottabbnak tűnik az itteni infrastruktúra. Csak, hogy pár példát említsek:

1, áramkimaradás

Az egyik nap elment az áram, majd a helyi áramszolgáltató munkatársai több napon keresztül dolgoztak a problémán, hogy újra ellásák árammal a környék lakóit. Először is egy generátort kellett hozniuk, hogy amíg dolgoznak a hibán, addig is legyen áram. Már ez is egy nagy feladat, hiszen a fél nemzeti parkot meg kellett kerülniük, hogy a földutakon ide tudjanak jönni autóval. A generátor működése során csak limitált áram mennyiséget engedélyeztek, így egyszerre nem használhattuk pl. a mosógépet és a sütőt. Kb. 2-3 napig egyáltalán nem volt áramunk, addig tartott a generátor beüzemeltetése. A tulajok mondták, hogy volt olyan év, amikor hetekig tartott a hiba kijavítása. Ilyen eset a nagyvárosokban, Adelaide-ben vagy Melbourne-ben is történt már, amikor a háztartások és vállalatok napokig nem jutottak áramhoz. Ez pl. egy étteremnek hatalmas kiesés, hiszen kiolvadnak a hűtők és a fagyasztók, így a fagyasztott húsokat és egyéb élelmiszereket ki kell dobni. Azért Európában nem hallani ekkora áramkimaradásokról.

2, esővíz

A környéken nincs kiépített csatornahálózat, így a legtöbben esővizet használnak, amit hatalmas tartályokban gyűjtenek. Az idei nyár nagyon száraz volt, míg otthon rekord mínuszok röpködtek télen, addig Ausztráliában ellenkezőleg, rekord hőséget mértek. Voltak olyan napok, amikor nem tudtunk zuhanyozni, mivel nem volt elég víz a tartályban. Ja, és ugye az áramkimaradáskor szintén nem tudtunk melegvízzel zuhanyozni. Viccesen hangzik, de azokon a napokon, amikor nem lehetett fürdeni, lementünk a tengerbe megmártózni. Tasmaniában is egyébként rengetegen használnak esővizet, vidéki kisebb településeken szinte minden háznál látni a tartályokat. Kempingekben is általában az eső biztosítja a vízellátást. Az esővizet nemcsak mosakodásra, de sok helyen fogyasztásra is használják. Pittwater-en, illetve Tasmaniában is előfordult, hogy több napig csak esővizet ittam. Előtte megkérdeztem a helyieket, hogy nem esik-e savaseső és iható-e egyáltalán ez a víz, de szerintük teljesen biztonságos. Európában azért a legtöbb helyen, még a kis falvakban is jól kiépített a csatornahálózat.

Ajánlatok