accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

12 ok, amiért Szardíniát mindenkinek látnia kell

utazomajom /

Olaszország népszerű városait talán senkinek nem kell bemutatni, hiszen Velencétől Rómán át Nápolyig mindenki megtalálja a kedvenc helyeit az olasz csizmán. De mi a helyzet a szigetekkel? A népszerű Szicília és Capri mellett Szardínia is egyre kedveltebb a turisták körében, mutatunk 12 okot, hogy miért.

Strandok Szardínia szigetén

Szardínia a Földközi-tenger második legnagyobb szigete, területén több kilométer hosszan húzódnak a finom homokos, kristálytiszta vizű strandok.

Cala Goloritze (Orosei-öböl – Gennargentu Nemzeti Park)

Aki csak fotón látja, akár össze is tévesztheti a trópusi szigetekkel, hiszen a tenger kékje szinte vakító és a türkiz minden árnyalatában csillog. A szardíniai tengerpart nagy előnye, hogy rengeteg apró, eldugott öböl található itt, ezért azok is megtalálják a számításukat, akik kevésbé szeretik a tömegeket.

Budelli, Maddalena, Szardínia
Lenyűgöző partokból Szardínia melletti apró szigeteken sincs hiány. A fotó a Budelli sziget Maddalena strandján készült.

Csodás fotogén homokdűnék nyúlnak el Délnyugat-Szardínia egyik legszebb strandja mellett. A Porto Pino tengerpartja lenyűgözően szép, kristálytiszta vízzel és hófehér homokkal csábítja a turistákat. A látképet nem rontják boltok, vízisport szolgáltatók, viszont sajnos más infrastruktúra sincs a parton, így hiányoznak az éttermek és a mosdók is.

Porto Pino
Porto Pino fotogén dűnéi
Costa Smeralda
Costa Smeralda, Szardínia északi részén fekvő gazdag üdülőhely

TIPP: Cala Luna, Cala Gonone,  Chia és Costa Smeralda strandjai

Nurági – Szardínia

A Római Birodalom előtti időszakban az ún. nurági civilizáció zajlott a szigeten, ebből a korból maradt fenn kb. 8000 gránit- és bazaltkövekből, kötőanyag nélkül épült nurági.

Nurági Szardínia szigetén

A köralapú, átlagosan 10 méter magas épületek funkciója nem ismert, vagy védelmi szerepet töltöttek be, vagy templomként működtek. A legismertebb nurági –amelyet az UNESCO 1997-ben a Világörökség részévé nyilvánított- Baruminiben található.

Szardínia híres a borairól

Szardínia szigetén a szőlőtermesztés és borászat több száz éves múltra tekint vissza, és erre a hagyományra joggal büszkék a szárdok: isteni borokat készítenek! Minőségi bornak számít és kötelező megkóstolni a Cannonau, a Vermentino di Gallura, a Vernaccia és a Carignano del Sulcis fajtákat, valamint jól kiépített borutak is vezetnek a szigeten keresztül, ahol bárki megismerkedhet a helyi specialitásokkal.

Természetvédelmi területek

A szigeten élő ritka állatfajok (pl. flamingók, fehér szamarak) védelmére több természetvédelmi területet hoztak létre.

Fehér szamarak Asinara szigetén

Az egyik legizgalmasabb a Maddalena szigetvilág nemzeti parkja, amely a szárazföldi és hegyi területek mellett 180 km hosszú tengerpartot is magában foglal.

Tudtad? Szardínián található Európa egyik legszebb tengerpartja!

Mirtusz

Az egész szigeten megtalálhatók a mediterrán mirtuszcserjék, amelynek apró, sötétlila bogyóiból szószokat, lekvárokat és különleges „mirto” likőrt készítenek.

Cagliari, Szardínia fővárosa

Pizza

A sziget fővárosában, Cagliariban lehet megkóstolni azt a különleges pizzát, amelyet kizárólag Szardínián készítenek. A Pizzetta sfoglia egy kerek snack, amely paradicsommártással, sajttal, néha szalámival vagy zöldségekkel töltenek és nagyon finom.

Kastélyok

A sziget számos pontján élvezhetjük az ódon kastélyok látványát. A castelsardói Doria kastély ma múzeumoknak ad otthon, a Castello della Fava tornyának tetejéről 360 fokos kilátás a szardíniai vidékre, a Castello di Acquafredda romjai pedig különösen vonzóak.

Grotta del bue marino, Szardínia

Seadas

Vegyünk egy kevés friss tésztát, töltsük meg finom citrusos pecorino sajttal, formázzuk kerek, ravioli-formára. Süssük addig, amíg aranybarna színű nem lesz, majd még melegen locsoljuk meg mézzel. Így készül a seadas nevű szárd sütemény, amely szinte minden éttermi étlapon megtalálható.

Sajtok

Azt tartják, hogy Szardínián több a juh, mint az ember.

Juhnyáj Szardínián

Hogy ez igaz vagy sem, nem tudni, mindenesetre ami biztos, hogy az állatokat nagyon jól tartják, akik ezt meghálálva gazdag és édes tejjel látják el gazdáikat. A tejből aztán krémes pecorino sajt készül, aminek nincs párja a világon.

Elsüllyedt római romok

A sziget déli részén, Nora város közelében egy római kori város maradványai maradtak fenn. Érdemes megnézni a lenyűgöző amfiteátrumot, a mozaikpadlókat és a hatalmas fürdőkomplexumot. Az igazi kincs azonban nem itt, hanem a tenger mélyén fekszik. Az engedéllyel rendelkező búvárok felfedezhetik a kikötő maradványait és az amfórák töredékeit.

Fesztiválok

Szardínián nem csak a nyári hónapok, hanem a tavasz vagy a tél is tartogat programokat.

Szárd népviselet

Tavasztól a sziget falvai hagyományos zenés fesztiválokat szerveznek jelmezekkel, felvonulásokkal és néha lóversenyekkel. A legismertebb szárd fesztivál Sant’Efisio ünnepe Cagliariban, amely május 1-jén kezdődik, és 1657 óta minden évben megrendezik.

Túraútvonalak Szardínián

A sziget a túrázók paradicsoma, Szardínia területének 80%-a ugyanis hegy- és dombvidék. Igazi kihívás lehet a Wild Blue Trail, amely egy többnapos, kissé fáradságos kirándulás, vagy a tenger mentén húzódó kék bányász (Blue miner) ösvény, amelyről csodás kilátás nyílik a fehér mészkő Pan di Zucchero sziklára és a környező tengerre.

Szardínia számos olcsó, jó ár-érték arányú szállással várja a turistákat.


Forrás: theculturetrip.com

Fotók: pixabay, wikipedia

Ajánlatok