accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

147. nap: Ezért nem Sydney vagy Melbourne Ausztrália fővárosa

lanymajom /

Aznap részt vettem a Victoria állami parlament ingyenes tárlatvezetésén, úgyhogy a mai cikkben pár sort írnék Ausztrália államigazgatásáról és arra is válaszolok, hogy miért nem Sydney vagy Melbourne lett az ország fővárosa. 

Ausztrália államformája parlamentáris monarchia, az 1901-es ausztrál alkotmánnyal jött létre a szövetségi kormányrendszer. Az ország központi parlamentje Canberrában található, viszont mind a 6 állam, illetve a 3 terület is rendelkezik saját kormánnyal és parlamenttel. A hatáskörök a központi parlament, illetve az államok és területek között oszlanak meg, melynek határait az alkotmány mondja ki. A parlamentet a királynőt (II. Erzsébet brit királynő) képviselő kormányzó, a felsőház (szenátus) és az alsóház (képviselőház) alkotja. Queensland állam és a területek parlamentje egy házból áll, a többi államban pedig alsó- és felsőház is működik.

Mivel én pont egy rövidített tárlatvezetést fogtam ki, ezért sajnos nem volt sok időnk a történelem és egyéb érdekességek megismertetésére, viszont cserébe mi kérdezhettünk a tárlatvezetőtől. Az én kérdésem az volt, hogy mondjon egy működésbeli különbséget a központi és az állami parlament között. Erre a válasz az adó volt. Az állami parlamentek beszedik az adót, a központi parlament pedig szétosztja az államok/területek között. Ezért mondják például New South Wales-ben vagy Victoriában élők, hogy ők tartják el Tasmaniát.

A parlament után a Sétámat Fitzroy negyedben folytattam, mely egy művészi, hipster központ, tele egyedi bútorokat, ruhákat kínáló trendy üzletekkel és kávézókkal. Fitzroy városrészben nem találunk “kötelező” látványosságokat, viszont csodás és meghökkentő utcai művészeteket már annál inkább.

Na, és akkor miért Canberra Ausztrália fővárosa?

Miután 1901-ben megalakult az ausztrál alkotmány, ki kellett nevezni egy fővárost. Erre a feladatra Sydney és Melbourne is szívesen pályázott, viszont a döntés végül egy “semleges” hely mellett született meg, ami pont a két rivális között található. Mivel a két nagyváros között földrajzilag ekkor még nem létezett másik város, így létre kellett hozni egyet, ez a város pedig Canberra lett.

Ajánlatok